Δεν έχετε λεφτά να πληρώσετε τους φόρους σας; Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία η Εφορία θα δέχεται ακίνητα προκειμένου ο οφειλέτης να ξεπληρώσει τα χρέη του.

Την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ, στα γκισέ της Εφορίας πληθώρα φορολογουμένων που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών τους, ακόμα και σε δόσεις, φτάνουν στο σημείο να προσφέρουν σε αντάλλαγμα ακίνητα. «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να μας λένε «ελάτε πάρτε το σπίτι, δεν έχω να πληρώσω»», τονίζουν οι εφοριακοί. Το νομικό υπόβαθρο όμως ώστε ο έφορος να αποδεχθεί το ακίνητο για συμψηφισμό τής οφειλής δεν υπάρχει.

Η ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων σχεδιάζεται να περιληφθεί διάταξη η οποία αρχικά θα ανοίγει τον δρόμο για μεταβίβαση ακινήτου –η οποία σήμερα σκοντάφτει στην έλλειψη φορολογικής ενημερότητας που συνεπάγεται η ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής –ώστε από το τίμημα της μεταβίβασης να ξεπληρωθεί η οφειλή. Σε επόμενη φάση, αν δεν υπάρχει αγοραστής, θα δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να μεταβιβάσει στο Δημόσιο στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του και να πατσίσει με το χρέος.

Η σχετική διάταξη του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, ορίζει ότι «με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί να επιτραπεί η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση σε τρίτον της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο ή με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσό του εξοφλούμενου φόρου».

Στο ερώτημα τι γίνεται αν η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Δημόσιο υπερβαίνει το ύψος της οφειλής έρχεται να απαντήσει η αμέσως επόμενη διάταξη: «Σε περίπτωση μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο, η τυχόν διαφορά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μεταξύ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται και του οφειλόμενου φόρου δεν επιστρέφεται».

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΑΒΑΛΑ. Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με προσωπική του ευθύνη και με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα είναι αυτός που θα προσδιορίζει κατά περίπτωση την αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Αμεσα άλλωστε τα συγκεκριμένα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί. «Το Δημόσιο προφανώς δεν ενδιαφέρεται να μαζέψει χωράφια και σπίτια», τονίζεται από αρμόδιους παράγοντες, σημειώνοντας πως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κάποια ακίνητα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από δημόσιες υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γνωστού μόδιστρου Λάκη Γαβαλά, ο οποίος όντας φυλακισμένος για χρέη προς το Δημόσιο καλούσε επανειλημμένα το υπουργείο Οικονομικών να συμψηφίσει τις οφειλές του με ακίνητα.