Mε το σταγονόμετρο και υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται κάθε φορά συγκεκριμένα μέτρα, κυρίως στο μέτωπο της διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, πιθανολογείται ότι θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα όλες οι απαιτήσεις της τρόικας. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι είναι πιθανό να εκταμιευθεί ένα μέρος της δόσης τον Ιούλιο, ένα τον Αύγουστο και ένα τον Σεπτέμβριο, επαναλαμβάνοντας το πρότυπο της σούπερ δόσης του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με τα δυο μεγάλα αγκάθια να παραμένουν: τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων, που έπρεπε κανονικά να είχε ολοκληρωθεί ώς χθες, και το δημοσιονομικό κενό, που εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ φέτος, κυρίως λόγω μαύρης τρύπας στον ΕΟΠΥΥ και άλλο 1 δισ. ευρώ το 2014, κυρίως εξαιτίας της μη επιβολής της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει συγκαλέσει σήμερα το πρωί σε σύσκεψη το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση με την τρόικα που θα ακολουθήσει.

Για την εισφορά υπέρ του ΟΑΕΕ, οι πληροφορίες από την υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη να μην επιβληθεί, καθώς θεωρεί ότι θα ήταν το πιο ακατάλληλο μέτρο σε μια στιγμή δοκιμασίας για τις επιχειρήσεις και σε μια στιγμή, επιπλέον, που η χώρα δίνει τη μάχη για να βγει από τον κύκλο της ύφεσης. Ωστόσο, το κενό πρέπει να καλυφθεί και για το σκοπό αυτό αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα (600 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα, η κυβέρνηση θα ζητήσει αναβολή. Εξετάζεται –σύμφωνα με το χθεσινό «Βήμα» –πρόταση να τίθενται κάθε μήνα 2.000 υπάλληλοι στο καθεστώς αυτό. Σε περίπτωση που αυτό γίνει δεκτό, κάθε φορά που θα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα νέοι υπάλληλοι –και θα ικανοποιούνται, ενδεχομένως και κάποια άλλα προαπαιτούμενα –θα εκταμιεύεται και ένα μέρος της δόσης.

Για το δημοσιονομικό κενό του 2013, το μπαλάκι βρίσκεται στον κ. Γεωργιάδη που θα κληθεί να πείσει τους τροϊκανούς ότι υπάρχει τρόπος να κλείσει η τρύπα του ΕΟΠΥΥ, χωρίς μέτρα. Το υπουργείο, όπως και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια που βασίζονται σε περικοπή της τιμής των φαρμάκων και στο μέτρο της επιστροφής κονδυλίων πέραν της προϋπολογισθείσας δαπάνης από διαγνωστικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου θεωρεί ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου να συζητώνται νέα μέτρα, τύπου μείωσης μισθών, συντάξεων ή νέων φόρων, έστω και ως θεωρητικό ενδεχόμενο. Σε ό,τι αφορά το αίτημα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, παραμένει στο τραπέζι, αφού ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να το θεωρεί σημαντικό, όμως η τύχη του δεν διαφαίνεται λαμπρή, ενόψει του δημοσιονομικού κενού που υπάρχει.

Στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώς το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Στο τέλος του μήνα, εξάλλου, θα συνεδριάσει και το ΔΝΤ για να αποφασίσει αν θα εκταμιεύσει τη δόση, με βάση την έκθεση αξιολόγησης των στελεχών του. Για το ΔΝΤ αυτή θα είναι και η τελευταία δόση που θα εκταμιεύσει, μέχρις ότου αποφασιστεί πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τον Αύγουστο του 2014. Οπως είναι γνωστό, το Ταμείο δεν εκταμιεύει αν δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του επωφελούμενου κράτους τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.

Ετσι, τον Σεπτέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι θα αρχίσει ένα νέο επεισόδιο του πολέμου ΔΝΤ και ευρωζώνης, με στόχο να καλύψει η Ευρώπη το κενό αυτό και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Από την πλευρά της, η ευρωζώνη, εφόσον εκταμιευθεί η παρούσα δόση, θα «οφείλει» πλέον μόνο δυο δόσεις στην Ελλάδα, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, ύψους 11,1 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να έχει σταθεί η οικονομία στα πόδια της ώς τότε ώστε να μπορεί να καταφύγει σταδιακά σε δανεισμό.

Εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων

Εκτός άλλων, η τρόικα θέλει να δεσμεύσει την κυβέρνηση ότι – αν χρειαστεί – θα πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα από τον Σεπτέμβριο και πιέζει για να επιβληθεί τελικά η εισφορά 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων,υπέρ του ΟΑΕΕ

Πλαφόν στη διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με το χθεσινό «Βήμα», εξετάζεται πρόταση να τίθενται κάθε μήνα 2.000 υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σε περίπτωση που αυτό γίνει δεκτό, κάθε φορά που θα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα νέοι υπάλληλοι, θα εκταμιεύεται και ένα μέρος της δόσης