Χρηματοδοτικές συμβάσεις με έξι τράπεζες, τρεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική Πειραιώς Eurobank) και τρεις ξένες (Citi, HSBC Ελλάδος και Commerzbank) υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με σκοπό την παροχή εγγυήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες, και αναμένεται με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει έναν όγκο συναλλαγών της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι συμφωνίες υπογράφησαν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χογιερ, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Επί της ουσίας η ΕΤΕπ, η οποία ας σημειωθεί ότι με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο εισέρχεται για πρώτη φορά και στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο – εγγυητή μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών εμπορικών τραπεζών και τριών διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν παγκόσμιο δίκτυο ή σημαντική περιφερειακή κάλυψη σε περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Με το πρόγραμμα αυτό η ΕΤΕπ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων, όπως τους εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες που δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, και θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση των εξωτερικού της εμπορίου, προκειμένου να επιδιώξει μια οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, η ΕΤΕπ θα παρέχει στις ξένες τράπεζες κατάλληλες εγγυήσεις υπέρ των ελληνικών τραπεζών, για ενέγγυες πιστώσεις και άλλα μέσα χρηματοδότησης του εμπορίου. Αυτό θα περιορίσει την υποχρέωση καταβολής μετρητών ως εγγύησης, που άλλως θα επιβαλλόταν στις περισσότερες ΜΜΕ, και θα αυξήσει την πρόσβαση σε μέσα χρηματοδότησης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών σε μια περίοδο κατά την οποία το εμπόριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.

« Η ΕΤΕπ είναι οργανισμός που παρέχει μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και, ως εκ τούτου, δεν διέθετε μέχρι σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της προϊόντα σχετικά με τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ΕΤΕπ είναι η τράπεζα της ΕΕ, θεωρήσαμε ότι οφείλουμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα τα εργαλεία που της είναι περισσότερο απαραίτητα στις παρούσες συνθήκες και, ως εκ τούτου, αναπτύξαμε αυτόν τον νέο μηχανισμό, τον οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ στην Ελλάδα. Με αυτόν τον μηχανισμό ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, η ΕΤΕπ θα λειτουργεί ως ασφαλής γέφυρα μεταξύ κορυφαίων ελληνικών και ξένων τραπεζών, για τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών.

Η παρουσία μας εδώ σήμερα υπογραμμίζει τη θέλησή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη μας προς τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ .

«Το συγκεκριμένο εργαλείο θα καλύψει μέρος του κενού ρευστότητας όσο διαρκεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία ολοκληρώνεται», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι «προχωράμε στην εξόφληση οφειλών στους ιδιώτες. Αξιοποιούμε στρατηγικά τη δημόσια περιουσία προσελκύονται ξένες επενδύσεις».

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, επίσης, υποστήριξε ότι «η πλήρης ομαλοποίηση ρευστότητας είναι κυρίαρχος άξονας στην οικονομική πολιτική μας. Στόχος μας είναι, η αποκατάσταση φιλικού κλίματος απέναντι στους επιχειρηματίες, ξένους και Έλληνες».

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε ότι «από το Δεκέμβριο του 2012 και μέσα σε 6 μήνες οι εκταμιεύσεις από την ΕΤΕπ ανέρχονται στο ποσό του 1,5 δις. ευρώ. Στόχος μας είναι ο διπλασιασμός των περσινών χρηματοδοτήσεων που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».

«Σημαντική ένεση ρευστότητας για την ελληνική οικονομία» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΤΕπ ο Κωστής Χατζηδάκης.