Το σπάσιμο της ΔΕΗ για να πουληθεί σε ιδιώτες προβλέπει το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ικανοποιηθεί η δέσμευση του Μνημονίου για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το σχέδιο αναδιοργάνωσης το υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωσε χθες τον εκπρόσωπο της τρόικας Ματίας Μορς, αναφέροντας ότι προβλέπει τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με λιγνιτικές και άλλες μονάδες που θα αντιστοιχεί στο 30% της σημερινής και η οποία θα πουληθεί σε ιδιώτες. Από το υπόλοιπο κομμάτι της εταιρείας το 17% θα εκχωρηθεί σε ιδιώτη – στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει και το μάνατζμεντ, ενώ σε ιδιώτες θα δοθεί και το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας.

Το πλάνο αυτό έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2016. Περιλαμβάνεται και στο Μνημόνιο οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ η οριστικοποίησή του είναι προαπαιτούμενο για να πάρει η χώρα την επόμενη δόση του Ιουνίου, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει τρεις δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Η πρώτη αφορά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΔιαχειριστήΣυστήματος (ΑΔΜΗΕ) μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του επενδυτή. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαχωρισμού θα πραγματοποιηθεί εντός του 2013 και της δεύτερης φάσης μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 με την ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οποιεσδήποτε αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του Διαχειριστή θα πρέπει στην τελική τους έκβαση να εξασφαλίζουν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό πακέτο. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει εξαρχής να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές που θα καλύπτουν και τις δύο φάσεις αποκρατικοποίησης. Στην πρώτη φάση προβλέπεται η είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης κεφαλαίου, με απόκτηση ποσοστού έως και 49%.

Στη δεύτερη φάση ο επενδυτής θα πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών του Διαχειριστή. Και στις δύο φάσεις, σύμφωνα με το σχέδιο και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ που θα αναλάβει τη διαδικασία, θα μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και προσαρμογές, χωρίς όμως να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ακολουθεί η δεύτερη δράση που αφορά τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού. Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία, στην οποία θα δοθεί περίπου το 30% του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση των παλαιών μονάδων αλλά και νέων μονάδων που εντάσσονται στο σύστημα. Η εταιρεία αυτή θα περιλαμβάνει προβλέψεις από την αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Επίσης η νέα εταιρεία θα έχει πρόσβαση σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογική και ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, ενώ θα περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ για την τροφοδοσία αντίστοιχων σταθμών της.

ΜΕΣΩ ΤΑΙΠΕΔ. Ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της μικρής ΔΕΗ θα γίνει με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σήμερα στη ΔΕΗ, ενώ θα αναλάβει αναλογικά και μέρος του χρέους της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.

Τέλος, το σχέδιο προβλέπει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και αφορά τη διάθεση ποσοστού 17% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο σε στρατηγικό επενδυτή. Η προεργασία θα ξεκινήσει μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περάσουν στη νέα εταιρεία. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης εκτιμάται ότι θα αρχίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου έτους ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Επιχείρηση. «Η τρικομματική κυβέρνηση έχει στόχο να εκποιήσει κάθε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου, τηρώντας επακριβώς τις επιταγές της τρόικας», δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, ενώ η ΓΕΝΟΠ και το σωματείο εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο Πτολεμαΐδας – Κοζάνης «Σπάρτακος» σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση με το σχέδιο διάλυσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ετοιμάζει ένα ζοφερό μέλλον για τους έλληνες καταναλωτές, παρόμοιο με αυτό σε όλες τις χώρες όπου έγινε αποκρατικοποίηση των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας: ετοιμάζει την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του ρεύματος».

Πόσους θα απορροφήσει η μικρή ΔΕΗ

Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί έπειτα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 με βάση τον κατάλογο των παγίων της ΔΕΗ, ο οποίος και θα έχει τεθεί υπόψη της ΕΕ έως το τέλος του μήνα.