Τρισέ: «Θα καταστρέψετε το ευρώ»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2010 17:38 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 28/12/2010 17:53 |

Η προειδοποίηση ήταν ξεκάθαρη και προήλθε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 18 Οκτωβρίου: «Θα καταστρέψετε το ευρώ» φέρεται να είπε στη γαλλική αντιπροσωπεία όταν έλαβε από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιούργκεν Ασμούσεν το κείμενο της συμφωνίας που είχαν ήδη κάνει νωρίτερα την ίδια μέρα στην πόλη Ντοβίλ η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η γαλλογερμανική συμφωνία στη Ντοβίλ προκάλεσε εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών που μετείχαν στο Συμβούλιο Υπουργών, γιατί έγινε αντιληπτό ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν αλλού και αυτοί κλήθηκαν απλώς να τις επικυρώσουν.

Αιτία της αντίδρασης του κ. Τρισέ ήταν η πρόβλεψη στη γαλλογερμανική συμφωνία ότι από το 2013 που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός σταθερότητας, θα κληθούν και οι ιδιώτες επενδυτές να μετέχουν στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της Ευρωζώνης. Αυτό, κατά την άποψη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη θα υπέσκαπτε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Τρισέ συνέχισε την κριτική του για το θέμα αυτό και στο δείπνο που έγινε μετά από 10 ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου, είπε στον Γάλλο Πρόεδρο: «Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», ο οποίος με τη σειρά του απάντησε: «Μάλλον μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες».

Η συμφωνία, πάντως, της Γαλλίας και της Γερμανίας υιοθετήθηκε, με κάποιες τροποποιήσεις, τόσο από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Οκτωβρίου όσο και από την πρόσφατη Σύνοδο στις 17 Δεκεμβρίου.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τίτλο: «Καθώς η νάρκη της Ιρλανδίας εξουδετερώθηκε, η Ευρώπη κλυδωνίζεται κατά μήκος του Ρουβίκωνα», αναφέρει ότι η γαλλογερμανική συμφωνία στη Ντοβίλ έχει ως απρόβλεπτη εξέλιξη την πίεση στην Ευρώπη να κάνει βήματα προς μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική συνεργασία, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αναφέροντας και τη νέα συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων. «Η κρίση έδειξε ότι η διαδικασία του σχηματισμού ευρωπαϊκού έθνους είναι αναγκαία», λέει ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι, προσθέτοντας ότι «θα πάρει χρόνο, αλλά δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε το ρολόι πίσω».
 
Υπάρχουν μηνύματα, λένε οι συντάκτες του δημοσιεύματος, ότι μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στα ομόλογα της Ιταλίας και του Βελγίου, ασκείται πίεση που ωθεί τις κυβερνήσεις να επιχειρήσουν να κινηθούν προς μία ενωμένη Ευρώπη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών στις 28 Νοεμβρίου, αρκετοί συμμετέχοντες πίεσαν την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε, λέγοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας κ. Ιβάν Μίκλος δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της χώρας του, ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα «μακροπρόθεσμα» εάν δεν ήσαν στο ευρώ.

Οι οικονομίες των δύο κρατών και ορισμένες άλλες νότιες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά επαρκείς (are not fit enough) για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, δήλωσε ο Μίκλος προς την σλοβακική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

 

8
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
30/12/2010 13:43
Βαψομαλιάδες και Ντιντίδες αμπελοφιλοσοφούν στίς πλάτες των λαών!
Δημήτρης Κορίνθιος
29/12/2010 22:32
Καί νά ήταν μόνον αύτό?Ποιόν κοροιδεύουν?
καί τίέπιδιώκουν?
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ
29/12/2010 20:58
Η κρίση έδειξε ότι η διαδικασία του σχηματισμού ευρωπαϊκού έθνους είναι αναγκαία, λέει ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι, προσθέτοντας ότι θα πάρει χρόνο, αλλά δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε το ρολόι πίσω.


Τώρα πως σχετίζεται αυτή η αποστροφή με το άρθρο, μόνο ο συντάκτης και το αφεντικό του το ξέρουν.

Η αγωνία του συντάκτη είναι να μην τον πουν Έλληνα, γιατί αυτό θα καταστρέψει το ΕΥΡΩ. Ή μήπως θέλει μια ομοιόμορφη μάζα για να διακυβερνιέται ομοιόμορφα και πανευρωπαϊκά;

Η ΕΟΚ που οραματιστήκαμε είναι μια Ένωση των ΕΘΝΩΝ, όχι μια πολτοποίηση των πολιτισμών.

ΧΑΛΑΡΑΑΑΑΑ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ....
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
29/12/2010 10:01
Μέρκελ-Σαρκοζί! Το Δεξιό δίδυμο της καταστροφής! Αν οι λαοί της Ευρώπης δέν απαλλαγούν από δαύτους σύντομα, τότε τα πολύ χειρότερα είναι μπροστά μας!
Βλέποντας το γκάλοπ δίπλα μου, βλέπω πώς, κάτι παραπάνω από 1 στούς 5 Έλληνες, είναι αρκετά αισιόδοξος περιμένοντας βελτίωση της κατάστασης για το 2011! Όμως φίλοι μου, το 2011 θάναι δυστυχώς πολύ χειρότερο από το 2010, πλήν όμως, αρκετά καλλίτερο από το 2012!
"Ζήκο θα προβώ σε ωμότητες!"
29/12/2010 08:35
Όσο οι πολιτικές ανά τον κόσμο θα καθορίζονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-συστήματα (τράπεζες), το μέλλον θα προβλέπεται ολοένα και πιο δυσοίωνο...Ένα χρεωκοπημένο σύστημα το οποίο με συνεχή φιλιά της ζωής προσπαθούν να το σώσουν...Ένα τεράστιο παγκόσμιο χρέος δημιουργημένο από την ασυδωσία αυτού του αδηφάγου συστήματος με φούσκες, και χρήματα-κουρελόχαρτα. Οι τράπεζες και τα κράτη (με πρωτεργάτη την Αμερική που λειτουργεί ως νονός αυτού του τρύπιου συστήματος) από δεκαετίες κόβει δολλάρια χωρίς αντίκρυσμα σε χρυσό και ανα πάσα στιγμή που στεγνώνουν τα ταμεία της, και με την απειλή όπλων, πολέμων και καουμπόικου νταβατζιλίδικου τσαμπουκα χρεώνει τα κράτη-γιουσουφάκια τα οποία όμως είναι υποχρεωμένα να αποπληρώσουν με λεφτά με αντίκρυσμα (βλέπε πλουτοπαραγωγικές πηγές κλπ) και όχι με ...πετσετάκια..Ο μύθος του Σισύφου είναι μια πολύ ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη προοπτική μπροστά στα απίθανα σενάρια που μας επιβάλλει το τραπεζοπιστωτικό σύστημα...Εν ολίγοις το χρέος θα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει και φυσικά πάντα θα καλούνται οι πλατειές μάζες να το καλύπτουν και όχι οι κατέχοντες-κολαούζοι του συστήματος..Η λύση φυσικά είναι ριζική ανατροπή. Πολιτική από ανθρώπους για ανθρώπους και όχι πολιτική από ΑΤΜ...Εν προκειμένω για τα λεγόμενα του Τρισέ και του κάθε Τρισέ..Γιατί δεν αποφασίζει και η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα να παίξει με τους ίδιους όρους. Να τυπώσουν "χαρτί" όλα τα ευρωκράτη? Τι μας εμποδίζει? Μήπως η αέναη φανερή ή υπόγεια υποταγή στον θείο Σαμ?
Ι. Μποφίλιας
29/12/2010 02:01
Ο θάνατος των αγορών είναι η ανταγωνιστηκότητα. Όποιος την διαθέτει γράφει τις τρελαμάρες των αγορών, όπου του αρέσει. Όσο "μπαλώνεις" μια ασθενή οικονομία με δανεικά, ευρωομόλογα, έστω και με χαμηλά επιτόκια, δεν κάνεις τίποτα. Όσο παίρνεις από τον φτωχό φορολογούμενο, μικροσυνταξιούχο κλπ. για να συγκαλήψεις επιδεικτικά, ότι μείωσες το έλλειμα, τόσο μειώνεις την αξιοπιστία σου έναντι των αγορών. Δεν είναι κουτοφράγκικες! Αυτές πάλι αντιλαμβάνονται την αδυναμία σου να αντεπεξέλθεις αυτοδύναμα και ανταγωνιστηκά από την κρίση, αφού ο φτωχός και μικροσυνταξιούχος μακροπρόθεσμα δεν θα σου λύσει το πρόβλημα. Κάποτε θα "κλατάρει" ολότελα, . Μπήκε άδικα και ανεγκέφαλα και η "φτωχολογιά" στην επιτήρηση! Τι πράγματα είναι αυτά; Αν θέλεις να βοηθήσεις το Ευρώ, την ΕΕ. και την πατρίδα σου οργάνωσε αυτοδύναμη ανταγωνιστηκότητα. Ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ., αφού θα ωφεληθεί και αυτή. ΄Εξυπνο πολιτισμένο, νέο και επίδοξο επιστημονικό προσωπικό διαθέτεις. Με τέτοιους εκβιαστικούς - απειλητικούς συνδικαλιστάς μη περιμένεις ανταγωνιστηκότητα. Αυτοί και μόνο θα αξίζει να μπούν κάτω από αυστηρή επιτήρηση. Χρειάζεσαι ειδικούς αυστηρούς νόμους προστασίας αυτής. Πχ. Ανταγωνιστηκότητα σημαίνει γνήσια αξιοκρατία. Ψήφισε αυστηρό νόμο κατά των πελατειακών σχέσεων. Θέλει πολύ δουλειά, αφού δεν διαβλέπεται στοιχειώδης κατανόηση.
Obama bin Laden
28/12/2010 18:30
Ας το καταστρέψουν να τελειώνουμε γιατί καλό δεν είδαμε.
Βέβαια οι ξενομανείς ελληναράδες που θεωρούν οτιδήποτε δυτικό είναι και καλό θα έχουν αντίθετη άποψη.
γηυξφγ
28/12/2010 17:54
αμην και ποτε!