«Σπάει» ο κατώτατος µισθός

Κατσέλη: Υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συµβάσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2010 07:00 |
 «Σπάει» ο κατώτατος µισθός

Η αρχή του τέλους του κατώτατου εγγυηµένου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα - όπως επιτάσσει το Μνηµόνιο - µε την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων είναι γεγονός.
Οπως δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη παραπέµποντας στο Μνηµόνιο και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, οι επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας θα µπορούν να υπερισχύσουν της Εθνικής Συλλογικής Σύµβασης και των κλαδικών συµβάσεων κατ’ εξαίρεση ή σε ειδικές περιπτώσεις.

Αυτό σηµαίνει τα εξής:

1 Είναι απόλυτα έγκυρες όσες συµβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί µε βάση τον νόµο για το Μνηµόνιο (Ν. 3845/2010), ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές θα κάνει το υπουργείο Εργασίας.

2 «Σπάει» το κατώτερο όριο αµοιβής (κατώτερος εγγυηµένος µισθός) στον ιδιωτικό τοµέα, που είναι σήµερα 740 ευρώ τον µήνα µε βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Ηδη έχει συνοµολογηθεί επιχειρησιακή σύµβαση στην G 4S Secure Solutions sa που έχει αναλάβει το έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ, η οποία προβλέπει εισαγωγικό µηνιαίο µισθό 640 ευρώ (αντί των 739,56, που είναι ο κατώτατος µισθός της ΕΓΣΣΕ).

Δικαστικά οι διαφορές
Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέµβασης στις επιχειρησιακές συµβάσεις στις οποίες βάσει του Μνηµονίου προβλέπονται αποδοχές κατώτερες από τον κατώτατο µισθό της ΕΓΣΣΕ. Ετσι, όποιες διαφορές ανακύπτουν µπορεί να επιλυθούν δικαστικά, ενώ έως τα τέλη του έτους θα προωθηθεί νοµοθετική παρέµβαση που θα ξεκαθαρίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων µια επιχείρηση θα µπορεί να καταστρατηγεί τις συµβάσεις και να δίνει χαµηλότερους µισθούς. Δηλαδή, σχεδιάζει να βάλει φρένο στις επιχειρησιακές συµφωνίες που καταστρατηγούν χωρίς «σπουδαίο λόγο» τα όρια που ισχύουν µε βάση την ΕΓΣΣΕ. Τι λέει η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι αντί η κ. Κατσέλη να περιορίσει και να αµφισβητήσει την πίεση των εργοδοτών να αποδοµήσουν το πλέγµα των συλλογικών συµβάσεων, έκανε ακριβώς το αντίθετο εκπέµποντας λάθος µηνύµατα.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέµβασης στις επιχειρησιακές συµβάσεις που προβλέπουν αποδοχές κατώτερες από τον κατώτατο µισθό

Βελτιώσεις για όσους βγαίνουν στη σύνταξη µε 37ετία

ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ στο Ασφαλιστικό για την 37ετία σχεδιάζει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας.

Με τροπολογία την οποία πρόκειται να συµπεριλάβει η ηγεσία του υπουργείου σε νοµοσχέδιο για το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας (εντός του Νοεµβρίου), θα υπάρξει τροποποίηση διάταξης του νόµου Λοβέρδου που καταργούσε, µε τη λήξη του 2010, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης µε 37 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Η αλλαγή θα γίνει έτσι ώστε να εξαλειφθεί η αδικία που προκαλεί ο ασφαλιστικός νόµος «φορτώνοντας» εµµέσως µε επιπλέον 1-2 χρόνια εργασίας (µέσω της πρόβλεψης ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση) άτοµα τα οποία εργάζονται από νεαρή ηλικία και µε διαφορά ακόµη και ενός µήνα θα έχαναν, από την 1/1/2011, το δικαίωµα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.

Αυτό σηµαίνει ότι θα υπάρξει η διατήρηση του δικαιώµατος συνταξιοδότησης µε 37 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισµένους στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (δικηγόροι, µηχανικοί, γιατροί) συµπληρώνουν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης.

Σε αναµονή
Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αναµονή βρίσκονται οι δηµόσιοι υπάλληλοι γιατί διαπιστώνεται (και αναµένεται να διευκρινιστεί µε εγκύκλιο) ότι το σχετικό άρθρο 6 του νέου νόµου δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δηµοσίους υπαλλήλους ασφαλισµένους από 1-1-1983 έως 31-12-1992 να µην επιβαρυνθούν µε πρόσθετα (έως 15) έτη ασφάλισης ή να έχουν µείωση της σύνταξής τους µε τον νέο τρόπο υπολογισµού. Θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες που µέχρι τις 31/12/2010 έχουν συµπληρώσει 25 έτη ασφάλισης, έχουν θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα.

Στο µεταξύ, τον εντοπισµό 32 συνταξιούχων οι οποίοι ενώ είχαν πραγµατικά εισοδήµατα άνω των 200.000 ευρώ – εκ των οποίων ο ένας είχε ετήσιο εισόδηµα 496.000

ευρώ – και εισέπρατταν παράνοµα ΕΚΑΣ (Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουµάνης.


Τι προβλέπει το Μνηµόνιο για τις συµβάσεις

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3845/2010 (άρθρο 2) «Μέτρα για την εφαρµογή του µηχανισµού στήριξης της ελληνικής οικονοµίας από τα κράτη-µέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο» ορίζεται ότι οι όροι των Οµοιοεπαγγελµατικών και Επιχειρησιακών Συµβάσεων Εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συµβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συµβάσεων Εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας.

15
Ερασμιακός
04/11/2010 16:57
Ξέχασα να σας πω, ότι οι νέοι που απασχολούνται με τον τρόπο αυτό, στη Γερμανία αποκαλείται <<Γενιά της πρακτικής εξάσκησης>> (Generation Praktikum)
Πρώιν Πασόκος
04/11/2010 16:09
Παράξενο κανείς εδώ από τους χαφ να κατηγορήσουν το ΚΚΕ. Κανείς να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους. Λες και είναι αποκλειστική υπόθεση του ΚΚΕ. Ντροπή στο μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ.
ΚΟΣΜΑΣ
04/11/2010 15:45
Μή φοβάστε τη χρεοκοπία. Λένε ψέμματα. Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ. Δεν είναι χαζοί να χάσουν τα λεφτά τους οι τραπεζίτες -ντόπιοι και ξένοι- και οι τοκογλύφοι.Αυτό που θέλουν , είναι να χρεοκοπήσουν εμάς το λαό. Γιαυτό και η τρομοκρατία και οι απειλές.
Ωναι
04/11/2010 14:53
Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα ο ιδιωτικός τομέας γιατί πρέπει να κόψει μισθούς κλπ αν και εφόσον μία επιχείρηση είναι υγιής και κερδοφόρα! Δεν είναι δημόσιο χρεωκοπημένο! Βογιατζή Ευτυχία 3/11/2010 15:21

Ο ιδιωτικος τομεας πρεπει να κοψει μισθους για να ενθαρυνθει η δημιουργια και επεκταση περισσοτερων ιδιωτικων επιχειρησεων. Αν ο κατωτατος μισθος ειναι ακομα μικροτερος απο οτι σημερα οι εργοδοτες εχουν κινητρο να προσλαβουν περισσοτερους υπαλληλους και να επεκταθουν - το ιδιο και για αυτους που θελουν να ανοιξουν καινουριες εταιρειες.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
04/11/2010 13:43
Υπάρχουν και χειρότερα! Να μήν υπάρχει καθόλου μισθός! Και τότε να δούμε πόσο θα τρομοκρατηθείς ΚΟΣΜΑ!
Καλά που ζείτε????
04/11/2010 12:12
Ρε παιδιά μας τρελάνετε? Απο ποιο πλανήτη ήρθατε? Αφου και πριν δεν υπήρχε κατώτατος μισθός. Οσο ήθελε ο εργοδότης έδινε και ανάλογα το πόσο ανάγκη είχες δεχόσουν ή οχι. Ακόμα και αν σε ασφάλιζε (λέμε τώρα) στα χαρτιά φαίνεται οτι παίρνεις τον "βασικό μισθό" αλλα κάτω απο το τραπέζι σου έδινε τα μισα.
Τι "εσπασε" ο βασικός μισθός και πράσινα άλογα. Πάντα σπασμένος ήταν!
ΚΟΣΜΑΣ
04/11/2010 08:45
Αυτό είναι ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ κι όχι οι στράκαστρούκες
teras
03/11/2010 23:25
Ελεύθερη οικονομία, αλλά με το στρογγύλεμα πάντα προς τα κάτω. Δυστυχώς εργασιακά η Ελλάδα είναι στο μηδέν, καλύτερα να εργάζεσαι έξω και να έρχεσαι για διακοπές...
markosfocus
03/11/2010 21:53
Οταν το ΚΚΕ ελεγε οτι το ελλειμα και η τροικα ειναι προφαση για να παρθουν τετοια μετρα στο δημοσιο και μετα στον ιδιωτικο τομεα, εσεις το χαβα σας.Ποιο το νοημα να μειωθουν οι μισθοι στον ιδιωτικο?Σε τι οφελει το κρατος?Τιποτα!!!Οι μασκες πεφτουν.Τα πραγματα ειναι απλα.Με την κριση οι πολυεθνικες, οι βιομηχανοι και οι εφοπλιστες θελουν φθηνο εργατικο κοστος.Οσο χαμηλοτερο γινεται.Μεχρι και τζαμπα!Εκει ειναι κυριως ο πλουτος.Αυτο ομως δεν γινεται απο τη μια στιγμη στην αλλη.Για αυτο ξυλωνουν εργασιακα δικαιωματα πρωτα στο δημοσιο τομεα εχοντας καλλιεργησει αντιπαλοτητες μεταξυ των εργαζομενων δημοσιου και ιδιωτικου για να μην υπαρξει οργανωμενη αντισταση.Μονο κατι αλητες του ΠΑΜΕ.Και τα καταφεραν.Ξεπουλαν το δημοσιο, Δεκο, δρομους, ΜΜΜ, τα παντα σε ιδιωτες που στην ουσια γινονται ιδιωτικος τομεας.Και αυτο το καταφεραν.Ε, τωρα ξυλωνουν ακομα περισσοτερο και τα εγασιακα δικαιωματα στον ιδιωτικο τομεα.Δεν ειναι και δυσκολο.Με τοση ανεργια και ανασφαλεια ποιος θα αντιδρασει και θα διαφωνησει?Μονο κατι αλητες του ΠΑΜΕ παλι.Και ετσι εδεσε το γλυκο.Και με μνημονιο και χωρις μνημονιο το ιδιο θα γινοταν.Και σε χωρες οπου δεν εχουν ΔΝΤ ιδια μετρα παιρνονται.Αυτο ειναι το καπιταλιστικο συστημα.Περισσοτερα κερδη αυτοι, σκλαβοι εμεις!Ξερω, ξερω...το ΚΚΕ φταιει παλι, ετσι?Εργαζομενοι δημοσιου και ιδιωικου, αγροτες και ΕΒΕ ξυπναμε πριν ειναι αργα.Διεκδικουμε ο πλουτος που παραγουμε να ανηκει σε εμας και οχι στους καπιταλιστες.ΚΚΕ ισχυρο!!!
Καίσαρ
03/11/2010 19:17
Αυτή η ιστορία με τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι παλιά, από το 2000 και έχει και ουρά την ατομική σύμβαση. Η < κρίση > χρησημοποιήθηκε και σε αυτόν το τομέα προκειμένου να χτυπήσει μια ακόμα κατάχτηση των εργαζομένων. Το ζήτημα, κατά την γνώμη μου, είναι αν θα υπάρξουν <πρόθυμοι> συνδικαλιστές που θα επιτρέψουν να συμβεί και απ'' ότι φαίνεται οι συνάδελφοι της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ θα το αφήσουν να γίνει. Επομένως το θέμα πια που επιτακτικά μπαίνει είναι το ξεμπρόστιασμα τους και η απομόνωση τους από τους εργαζομένους. Αρκετά πια με τους συμβιβασμένους, αρκετά πια με τους κάθε λογής αριβίστες των συνδικαλιστικών οργάνων.
Βογιατζή Ευτυχία
03/11/2010 15:21
Εντάξει το καταλάβαμε τι ρόλο παίζει πλέον το μνημόνιο, χαμηλοί μισθοί, χαμηλές συντάξεις, πεινάτε εσείς να τρώμε εμεις!!
Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα ο ιδιωτικός τομέας γιατί πρέπει να κόψει μισθούς κλπ αν και εφόσον μία επιχείρηση είναι υγιής και κερδοφόρα! Δεν είναι δημόσιο χρεωκοπημένο!
Αλεκος Παναγουλης
03/11/2010 15:10
Λαε δωσε ενα συντριπτικο χτυπημα στη δικτατορια του κεφαλαιου στις 7/8.
Παράγκας
03/11/2010 13:53
"Η αρχή του τέλους του κατώτατου εγγυημένου μισθού στον ιδιωτικό τομέα - όπως επιτάσσει το Μνημόνιο - με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι γεγονός".......Και από την άλλη 5000 Κρατικές Προσλήψεις, και 700 συμβασιούχοι στην Ε.Ρ.Τ!!!!!!
πολιτης
03/11/2010 12:26
Η συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την Τρόϊκα, η οποία αποτυπώθηκε στο γνωστό μνημόνιο, προέβλεπε τη λήψη σκληρών μέτρων που θα περιόριζαν το δημόσιο έλλειμμα. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν τόσο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων όσο και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, δηλαδή την μείωση του Κράτους. Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα έχει προσπαθήσει να αποφύγει να ασχοληθεί με την μείωση των Δημοσίων δαπανών. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, προφανώς σε συνεννόηση με την Τρόϊκα ή με την ανοχή της, έχει ασχοληθεί μόνο με το σκέλος των εσόδων και κάποιες περικοπές, αλλά δεν έχει προσπαθήσει σχεδόν καθόλου να μειώσει ουσιαστικά το Κράτος, με προφανή στόχο να αφήσει να περάσουν πρώτα οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν όμως από την προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων, είναι εντελώς απογοητευτικά, παρά τους μεγάλους φόρους, που άγγιξαν τα όρια της λογικής. Επομένως τώρα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να περικόψει δραστικά τις δαπάνες του Δημοσίου. Όμως εδώ, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, Ελληνικό Δημόσιο και κρατικοδίαιτο καθεστώς (Σύστημα) ΠΑΣΟΚ, είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι (δηλαδή ο σκληρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ) που θα πρέπει να μειωθούν. Είναι και ένα σωρό μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της κρατικοδίαιτης άρχουσας τάξης και των καθεστωτικών ΜΜΕ που θα πληγούν καίρια, με την μείωση των δημοσίων δαπανών. Δηλαδή στην ουσία θα…. θιγεί ολόκληρο το οικονομικό υπόβαθρο του Συστήματος ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ό,τι οποιαδήποτε μείωση των δημοσίων δαπανών, θα μειώσει ταυτόχρονα και την δύναμη και επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, με προφανή κίνδυνο την απομάκρυνσή του από την εξουσία και την απώλεια του πρωταγωνιστικού του ρόλου. Ε, λοιπόν, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει όμως και η επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία είναι βέβαια πιο επώδυνη από την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά παρέχει ακόμα ένα χρονικό περιθώριο στο καθεστώς να προσπαθήσει να διασωθεί μεταθέτοντας ακόμα πιο πολλά βάρη στον ιδιωτικό τομέα και αποφεύγοντας να μειώσει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες. Επομένως, μεταξύ της επιλογής της άμεσης μείωσης των Δημοσίων δαπανών και της αναδιάρθρωσης του χρέους, που μπορεί όμως να διατηρήσει το σύστημα ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εξουσία, όσο αντέξει ο λαός, εμείς πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τη δεύτερη λύση και όπου βγει. Να λοιπόν γιατί άρχισαν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.
AIR
03/11/2010 09:30
..........Κυριακη ... κοντη γιορτη ...οπως λεει μια παροιμια....