Πάμε καλά. Η αγορά τροφοδοτείται κανονικά με πληθώρα διαφορετικών μεταξύ τους κόμικς. Ο αναγνώστης ιστοριών με εικόνες μπορεί πλέον να είναι εκλεκτικός. Όχι μόνο υπερήρωες ούτε μόνο παιδικές ιστορίες. Αλλά και πολλές ιστορίες του φανταστικού, κόμικς στριπ και αυτοαναφορικές αφηγήσεις.


Carl Βarks Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Α΄ ΤΟΜΟΣ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΚΕΡΩ Β΄ ΤΟΜΟΣ: ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ Νέα Ακτίνα Κάθε τόμος, σελ. 192,

18,90 ευρώ Από τις πολλές αναφορές στην περίπτωσή του είναι βέβαιο ότι, πλέον, τον γνωρίζουν όλοι. Ο Καρλ Μπαρκς είναι ο «καλός σχεδιαστής των παπιών» στα κόμικς του Ντίσνεϊ. Από το 1942, οπότε άρχισε να σχεδιάζει κόμικς, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οπότε βγήκε στη σύνταξη, έκανε περισσότερες από 700 ιστορίεςιστορίες με αφηγηματική μαεστρία και διάρκεια. Οι ιστορίες του συνδυάζουν περιπέτεια και κωμωδία και ο Μπαρκς έχει κατορθώσει να είναι και Ιούλιος Βερν και Ντίκενς, Μολιέρος αλλά και Φρανκ Κάπρα… Το σύνολο σχεδόν των ιστοριών του σπουδαίου αυτού αφηγητή, που γεννήθηκε στο Μέριλ του Όρεγκον και απευθύνθηκε σε αναγνώστες κάθε ηλικίας (παραδεχτείτε το) σε όλο τον κόσμο, άρχισε να εκδίδεται στην Ελλάδα σε υποδειγματικές εκδόσεις, σχολιασμένες με απλότητα, αλλά και εγκυρότητα από τον Δημήτρη Δημακόπουλο. Ήδη κυκλοφορούν οι δύο πρώτοι τόμοι- και έπεται καταιγίδα…

Ζeina Αbiracheid ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ, ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΧΕΛΙΔΟΝΙΩΝ

Μτφ. Βιβή Φωτοπούλου, Βabelart, Σελ.

186, 19 ευρώ Από το 1975 και για πολλά χρόνια, ο Λίβανος βρέθηκε στη δίνη ενός αδυσώπητου εμφυλίου πολέμου, στον οποίο αναμείχθηκαν ακόμα η Συρία, η ΡLΟ και το Ισραήλ. Η Βηρυττός, η πρωτεύουσα, χωρισμένη ουσιαστικά και ψυχολογικά σε δύο περιοχές, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική, χωριζόταν από τείχος- όπως και το Βερολίνο ή η Λευκωσία. Τις εμπειρίες της από τα παιδικά χρόνια στην περιοχή, σε ένα σπίτι στην πράσινη γραμμή, ανακαλεί μέσω ενός ασπρόμαυρου κόμικς που σχεδίασε η Ζίνα Αμπιραχίντ, που γεννήθηκε το 1981 στη Βυρηττό και μεγάλωσε μέσα στο κλίμα της διαίρεσης, των εχθροπραξιών, του φόβου και του θανάτου. Με γραμμή εμφανώς επηρεασμένη από τη Μαριάνε Σατράπι, η Αμπιραχίντ περιγράφει την πιο στερημένη, την πιο άσχημη, την πιο φοβισμένη περίοδο της ζωής των δικών της ανθρώπων, και της ίδιας όσο το συνειδητοποιεί, στο άγριο κέντρο της ιστορίας της πατρίδας της. Πρόσωπα, συνθήκες, αναγνώσματα, φαγητά, τελετές, όλη η ζωή περιγράφεται με την κομψότητα, την ελλειπτικότητα και τη χαριτωμένη αφέλεια της παιδικής ματιάς- που γίνεται το όχημα για μια κομψή αφήγηση της πιο εφιαλτικής καθημερινότητας ανθρώπων που βρέθηκαν στην κόψη του πολιτικού και του θρησκευτικού φανατισμού. Κράμα ρεαλισμού και αραβουργήματος, είναι ίσως η σημαντικότερη κυκλοφορία της χρονιάς.

Κurt Βusiek, Αlex Ross ΜΑRVΕLS Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Μτφ. Β. Αθανασιάδης, Χρ. Τσέλιος, Αnubis, Σελ. 216,

28 ευρώ Το 1994, ο σεναριογράφος Κερτ Μπέσιεκ και ο εικονογράφος Άλεξ Ρος συνεργάστηκαν σε ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα για τα μέτρα τής τότε βιομηχανίας των κόμικς: έπρεπε, σε τρία επεισόδια, να αφηγηθούν όλη την ιστορία των τότε κεντρικών χαρακτήρων του σύμπαντος της Μarvel (του Κάπτεν Αμέρικα, των Τεσσάρων Φανταστικών, του Υποβρύχιου , των Εκδικητών, του Σπάιντερμαν ), εστιάζοντας μάλιστα σε ορισμένες από τις πιο χτυπητές ιστορίες που είχαν χαρακτηρίσει κάθε σειρά ξεχωριστά στο πέρασμα του χρόνου: από τη συμμετοχή του Κάπτεν Αμέρικα στον πόλεμο κατά του ναζισμού μέχρι τον θάνατο της φίλης του Σπάιντερμαν, Γκουέν Στέισι, που έβαλε δραματικά το ζήτημα της φοράς σε έναν κόσμο άτρωτων αστεριών. Το βασικό θέμα της αφήγησης είναι, βεβαίως, η σχέση των κοινωνιών με τον ξένο, τον διαφορετικό, που εκπροσωπούν οι μεταλλαγμένοι με τις σούπερ δυνάμεις. Το αποτέλεσμα εκπλήσσει ακόμα και σήμερα. Το σχέδιο του Ρος εικονογραφεί με ρεαλιστική λεπτομέρεια έναν κόσμο σοκαρισμένο από τις επεμβάσεις των υπερηρώων στην κανονικότητά του. Και η ιστορία μετατρέπεται σε δοκίμιο για την ανοχή, αλλά και για τον λαϊκισμό της πολιτικής και, συχνά, για τη σύγκρουση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος με τη δεοντολογία αλλά και τον κιτρινισμό στο όνομα της εμπορικότητας των φύλλων. Εφημερίδες, με την εμφάνιση πραγματικών φύλλων της εποχής, συμβάλλουν στη ρεαλιστική αναπαράσταση μιας ιστορίας που σήμερα θεωρείται κλασική- και επιτέλους κυκλοφορεί σε μια υποδειγματική έκδοση και στα ελληνικά.

Βryan Τalbot GRΑΝDVΙLLΕ

Μτφ. Δημήτρης Αρβανίτης, Jemma Ρress, Σελ. 100,

22 ευρώ Ο Μπράιαν Τάλμποτ είναι μια θρυλική μορφή των βρετανικών κόμικς. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα, από κάτω θα τον βρεις. Ανάμεσα στα τρόπαια που κατά καιρούς έχει κατακτήσει είναι και τα κόμικς με ήρωα τον δικαστή Ντρεντ που έχει σχεδιάσει. Η επιστροφή του γίνεται με ένα νέο κόμικς, στο οποίο δεσπόζει ένας καινούργιος ήρωας, ο επιθεωρητής ΛεΜπροκ της Σκότλαντ Γιαρντ, ένας Σέρλοκ Χολμς ζωόμορφος (όπως άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα πλάσματα της ιστορίας) που δρα σε μια Βρετανία η οποία μόλις ανεξαρτητοποιήθηκε από τη γαλλική αυτοκρατορία. Εν πάση περιπτώσει, όλα αρχίζουν όταν δολοφονείται ο Βρετανός αναρχικός Ρέιμοντ Λάι-Ότερ και ο ΛεΜπροκ, που αναλαμβάνει την υπόθεση, μαζί με τον βοηθό του, παίρνουν το τρένο, διασχίζουν τη γέφυρα της Μάγχης (!) και μπλέκουν σε μια περιπέτεια μυστηρίου στην οποία εμπλέκονται συμμορίες, πράκτορες, ωραία κορίτσια, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρί Λαπέν (!), ως και ο αυ τοκράτορας Ναπολέων ΧΧΙΙ. Στυλ και αφηγηματική μαεστρία στο περιβάλλον ενός πειστικά συγκροτημένου αναχρονισμού.

Charles Μ. Schulz ΑΙΣΧΟΣ, ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ

Μτφ. Σοφία Λαζαρίδου, Περιηγητές, Σελ. 48,

6,5 ευρώ Συστηματική επιλογή των στριπ του Τσαρλς Σουλτς από τη μακρόβια σειρά με τα επεισόδια της ζωής του Τσάρλι Μπράουν και της παρέας του, θέμα των οποίων είναι η ανάληψη διάφορων υποθέσεων από τον σκύλο Τσάρλι Μπράουν. Κομψό «νομικό» χιούμορ επειδή, όπως λέει ο δημοφιλής ήρωας, «οι δικηγόροι γεννιούνται ευαίσθητοι».

Βrian Αzzarello, Lee Βermejo JΟΚΕR

Μτφ: Σάββας Αργυρού, Αnubis, Σελ. 128,

20 ευρώ Ο Τζόκερ, που αποφυλακίζεται από το φρενοκομείο, αυτή τη φορά είναι πολύ ορθολογιστής, οι βίαιοι τρόποι του έχουν αιτία: το χρήμα και την εξουσία επί των μηχανισμών του υπόκοσμου της σκοτεινής πόλης – της Γκόθαμ Σίτι. Μιας πόλης σκοτεινής, απάνθρωπης, βίαιης, κρύας… Ο σεναριογράφος Μπράιαν Αζαρέλο γράφει ένα σκοτεινό νουάρ, στην παράδοση του Χάμετ και του Τσάντλερ, που συνδέουν το έγκλημα με την κοινωνική πραγματικότητα, και ο Λι Μπερμέχο το εικονογραφεί με αυστηρή λιτότητα. Στις αφηγηματικές πρωτοτυπίες, η προσπάθεια διείσδυσης στον εσωτερικό κόσμο του Τζόκερ που, για πρώτη φορά, δεν είναι ο τρελός σόουμαν του εγκλήματος, αλλά ο ψυχρός επαγγελματίας, ένας νονός που επιβιώνει στη σκοτεινή πλευρά. Είναι μια περιπέτεια στο πλαίσιο των ιστοριών του Μπάτμαν ο οποίος- ακόμα μια πρωτοτυπία- κάνει στην ιστορία μόνο μια μικρή εμφάνιση.

ΤΗΕ RΟΑD ΤΟ CΙVΙL WΑR

Μτφ. Πέτρος Παπαλιανός, Αnubis, Σελ. 160,

τιμή: 23 ευρώ Όταν πλακώνονται οι υπερήρωες, θα έπρεπε να τρέμουν οι κοινοί θνητοί. Ωστόσο, το προοίμιο του πολέμου στο πλαίσιο του σύμπαντος της Μarvel, που άλλαξε τα δεδομένα αυτού του αφηγηματικού κόσμου, σε πολύ μεγάλο βαθμό καταρρέει από τους πομπώδεις τρόπους του και την πολιτική ορθότητα. Η digital εποχή της Μarvel αναζητεί τον βηματισμό της. Θα τον βρει; Simon Τofield Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΜΟΝ

Τόπος, Σελ. 240,

12 ευρώ Αυτός ο γάτος, παρά τα όσα συμβαίνουν στα κόμικς, δεν είναι ο Φέλιξ, ο Φριτς ο Πονηρόγατος, ο Γκάρφιλντ… Δεν μοιάζει με άνθρωπο, αλλά με γάτα. Από τους γατίσιους τρόπους παράγονται και τα γκανγκ αυτών των μικρών ιστοριών του γάτου του Σάιμον, που δομείται με τον τρόπο του κόμικς στριπ (ένα ή ελάχιστα καρέ, στα οποία η δράση ολοκληρώνεται), αν και με μεγαλύτερη ελευθερία, αφού αυτές οι ιστορίες πρωτοδημοσιεύθηκαν στο Ιnternet. Από το Διαδίκτυο στις σελίδες ενός βιβλίου λοιπόν, ο γάτος αυτός τρώει, κάνει ζημιές, αρρωσταίνει, βγάζει νύχια, τσακώνεται- και γενικώς κάνει ό,τι κάθε γατί προκειμένου να γίνει αχώριστος φίλος του αφεντικού του.

Ευγένιος Τριβιζάς Ράνια Βαρβάκη ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ

Καλέντης, Σελ.

109, 20 ευρώ Ένα βράδυ, στην άκρη της παλιάς σκακιέρας, συναντώνται κρυφά η λευκή βασίλισσα και ένας μαύρος αξιωματικός και αποφασίζουν να δραπετεύσουν από τη σκακιέρα με το τρένο των πλήκτρων, ακολουθώντας το ασημένιο μονοπάτι μιας φεγγαραχτίδας… Η Ράνια Βαρβάκη επιχειρεί να μεταγράψει μία από τις μαγι κές αφηγήσεις του συγγραφέα με τρόπο που παραπέμπει στην πιο διαδεδομένη ιλουστρασιόν αισθητική των παραμυθιών. Το βιβλίο συμπληρώνεται με το λιμπρέτο της όπερας που έγραψε ο Γιώργος Κουρουπός για τους «Δραπέτες της σκακιέρας», με τα υπέροχα σχέδια του σκηνογράφου Απόστολου Βέττα και βέβαια με το CD που περιέχει την ηχογραφημένη όπερα. Τόσες πολλές και διαφορετικές τέχνες σε ένα αλληλοσυμπληρωματικό πάντρεμα.

Ο γάτος του Σάιμον θα κάνει τους γατόφιλους να δακρύσουν από τα γέλια Βill Willingham, Lan Μedina FΑΒLΕS: ΕΞΟΡΙΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Μτφ. Αλεξάνδρα Λέτσα, Αnubis, Σελ. 128,

20 ευρώ Τι δουλειά έχουν η Χιονάτη, ο Κακός Λύκος, ο Τζακ (χωρίς τη φασολιά), ο Κυανοπώγων και πολλά ακόμα δημοφιλή πρόσωπα των παραμυθιών στη Νέα Υόρκη; Είναι πρωταγωνιστές μιας πολύ δημοφιλούς σειράς κόμικς ιστοριών, των «Fables», που μεταφέρει τους παράξενους χαρακτήρες της παραμυθένιας φαντασίας στο επίκεντρο νέων ιστοριών- και στο καυτό έδαφος της πραγματικότητας. Η σειρά, αποτέλεσμα της έμπνευσης του συγγραφέα Μπιλ Ουίλινγκχαμ, πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική το 2002 και έως σήμερα έχει κερδίσει 12 βραβεία Άισνερ (τα Όσκαρ των κόμικς). Η πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία, αν και θα μπορούσε να σταθεί ως περιπέτεια φαντασίας, τελικά κερδίζει τον αναγνώστη ως αστυνομική περιπέτεια μυστηρίου.

Αlison Βechdel ΤΟ ΘΑΝΑΤΑΔΙΚΟ

Μτφ. Κατερίνα Κατέλλη, Γράμματα Σελ.

234, 10 ευρώ Αν κάτι μαθαίνουν οι ψυχαναλυτές στους πελάτες τους είναι οι τρόποι να μην υπεκφεύγουν στην αναμέτρηση με το παρελθόν τους. Η Άλισον Μπέχντελ βάζει σε λειτουργία τις επιλεκτικές λειτουργίες της μνήμης και, προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τα φαντάσματα της ζωής της, εν τέλει συμφιλιώνεται με τον εαυτό της. Ποια είναι αυτά τα φαντάσματα; Πρωτίστως ο αντιφατικός και παράξενος πατέρας της, ένα πρόσωπο που ζούσε μέσα από τη μανία του για μαστορέματα και για τη λογοτεχνία. Φιλόλογος σε επαρχιακό σχολείο, αλλά και ιδιοκτήτης του «Fun Ηome», του «θανατάδικου», του γραφείου κηδειών δηλαδή που του κληροδοτήθηκε ως οικογενειακή επιχείρηση. Ένα πρόσωπο με το οποίο πολύ αγαπήθηκε, αλλά ποτέ αυτή η αγάπη δεν εκφράστηκε. Η Άλισον είναι ένα πρόσωπο που ο χαρακτήρας της διαμορφώθηκε κυρίως από τον πατέρα της, αλλά και από μερικά διαβάσματα, μερικά γραπτά, μερικές στιγμές οικογενειακής ευχαρίστησης, τη γνώση και τον σαρκασμό του θανάτου στο «θανατάδικο», την υπερνίκηση των αναστολών της και τη βαθμιαία ανακάλυψη της ερωτικής ευχαρίστησης που την οδηγεί στην αποδοχή της ερωτικής της ταυτότητας:

είναι λεσβία και το λέει. Πρωτίστως όμως είναι ένας σύνθετος άνθρωπος που ζει σε αρμονία με τον εαυτό της επειδή δεν φοβήθηκε να ξαναδεί, να εκθέσει και να ερμηνεύσει το παρελθόν. Αυτή την κατάδυση και αυτή την ερμηνεία, μάλιστα, την καταγράφει με ελαφρότητα και στοχαστικότητα ταυτόχρονα. Σε ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα που δείχνει πώς μπορεί τη ζωή των ανθρώπων να μην την ορίζουν τα τραύματα, αλλά η συμφιλίωση μαζί τους.

Laurent Gerra- Αchdi ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Μτφ. Κ. Φλέγκα, Μαμούθ Comix, Σελ. 48,

4,30 ευρώ Επιτέλους, η νέα περιπέτεια του Λούκι Λουκ φτάνει, έπειτα από πολύ καιρό, στα επίπεδα του διδύμου Μορίς-Γκοσινί. Αυτή τη φορά, ο φτωχός και μόνος καουμπόης τίθεται στην υπηρεσία του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Ράδερφορντ Χέιζ, που κάνει την προεκλογική εκστρατεία του με την υπόσχεση να ξεπεραστούν τα τραύματα του εμφυλίου πολέμου, να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν οι νόμοι σε μια επικράτεια απόλυτης ανομίας και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι – έγινε τελικά πρόεδρος το 1877. Η ιστορία, ανάλογης εξέλιξης με την κλασική «Σύρματα στα λιβάδια», περιέχει περιήγηση στην Άγρια Δύση, σε έναν γερμανικό οικισμό, σε έναν ινδιάνικο καταυλισμό, στο τρένο και στο Τέξας.

Περιέχει ακόμα πολλά γκανγκ, απρόσμενα, όπως σε κάθε αξιοπρεπή κωμωδία καταστάσεων και το κλασικό αίνιγμα: ποιος είναι ο προδότης; Πολύ ωραία ιστορία.