Με το σύνθημα «Metamorfosis» οι Δελφοί διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έκανε την Τετάρτη ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στην Αθήνα.

«Οι Δελφοί, στην συνείδηση του έλληνα και του ευρωπαίου πολίτη αποτελούν ένα ορόσημο που συμβολίζει τις βαθύτερες και σημαντικότερες ρίζες του σημερινού δυτικού Πολιτισμού. Η ίδια η περιοχή έχει επιπλέον μια ιστορική διαδρομή που συμπεριλαμβάνει και συμπυκνώνει, πέραν των ένδοξων αρχαίων χρόνων, όλα τα επιμέρους στάδια της μεσαιωνικής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης είπε πως η διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τη χώρα ο δήμος Δελφών έκανε την υπέρβαση. «Δεσμεύθηκε ηθικά απέναντι σε ένα λαμπρό παρελθόν για να χτίσει ένα ακόμα πιο σπουδαίο μέλλον» υπογράμμισε.

Ζωντάνεψε η αρχαία λύρα των Δελφών

Την υποψηφιότητα των Δελφών παρουσίασε αναλυτικά ο καθηγητής του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας Γιώργος Παναγιάρης. Ακόμα, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος στο δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης Σπύρος Μερκούρης και ο καθηγητής Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick δρ. Μάικλ Σκοτ, συγγραφέας δυο βιβλίων για τους Δελφούς και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα στο BBC, στο National Geographic και στο History Channel. Μάλιστα, στο τέλος της βραδιάς ο Μάικλ Σκοτ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Δελφών.

Την εκδήλωση, πλαισίωσε μουσικά ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, η τραγουδίστρια και συνθέτις Φένια Χρήστου, ο καταξιωμένος κρουστός Αλέκος Χρηστίδης, το Σύνολο Πνευστών των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Αμφισσας και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αμφισσας. Ποιήματα του Δημήτρη Χριστοδούλου απάγγειλε η Λυδία Κονιόρδου.