Ηταν μια συνάντηση συμβολικού κυρίως χαρακτήρα –αλλά όλοι ελπίζουμε πως μπορεί και να προκύψει κάτι καλό απ’ αυτή. Μιλώ για τη χθεσινή συνάντηση φορέων και προσωπικοτήτων από τον χώρο του κινηματογράφου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θέμα την επαναφορά του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων για την παραγωγή ελληνικών ταινιών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, οι σκηνοθέτες Ροβήρος Μανθούλης, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Σμαραγδής και Σταμάτης Τσαρουχάς, η παραγωγός Φοίβη Αγγελοπούλου, η β’ αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Υρώ Μανέ και παραγωγοί ή συνδικαλιστές του οπτικοακουστικού χώρου. Κατά τη διάρκειά της, μάλιστα, παραδόθηκε στον Πρόεδρο επιστολή του Νίκου Κούνδουρου απευθυνόμενη προς τον ίδιο, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο φόρος επί του εισιτηρίου που προοριζόταν για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου καταργήθηκε. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τον ελληνικό κινηματογράφο και εν γένει για τον πολιτισμό».

Ολοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός κινηματογράφος λόγω της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, δε, οι έλληνες κινηματογραφιστές που αγωνίζονται με ελάχιστα μέσα και με προσωπικό κόστος για να κάνουν τις ταινίες τους. Θυμίζουμε πως σύσσωμο το ελληνικό κινηματογραφικό σύμπαν αναζητά μια διέξοδο μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης (Ν. 3905/2010) που έδινε μια ανάσα στους δημιουργούς, καθώς ήταν ο οικονομικός αιμοδότης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για μια νέα συνάντηση μετά τις εκλογές. Ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια. Και να γίνει επιτέλους και κάποιος λόγος για το περίφημο 1,5% που υποχρεωτικά πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί (και κανείς δεν το κάνει) –μια και φοβούμαστε πως η μάχη για την επαναφορά του ειδικού φόρου δείχνει χαμένη.