«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά την ομιλία του στη διεθνή συνάντηση «Ο Πολιτισμός ως μέσο διαλόγου μεταξύ των λαών», που οργανώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση στους χώρους της διεθνούς έκθεσης του Μιλάνου Expo 2015, με την συμμετοχή 83 χωρών.

Όπως επεσήμανε, η πολιτιστική κληρονομιά ήταν πάντα βασικής σημασίας για την ταυτότητα της χώρας μας. Ο κ. Ξυδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και το Μάλι.

Για την αντιμετώπιση του παράνομο εμπορίου έργων τέχνης, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι υπάρχουν μέσα, όπως το ψήφισμα της UNESCO του Απριλίου 2015, αλλά στάθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τον ΟΗΕ, την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) «ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί η πρόληψη και να περιορισθούν οι καταστροφές σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς». Παράλληλα, τάχθηκευπέρ της προώθησης συνεργασιών για τον περιορισμό των ζημιών σε βάρος ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

.