Καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ορίστηκε την Πέμπτη ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη.

Ο Στ. Λιβαθινός διαδέχεται τον Σωτήρη Χατζάκη, η αποπομπή του οποίου αναδείχθηκε σε πολιτικό-πολιτιστικό σίριαλ καθώς η αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Ξυδάκη κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες στην επικαιρότητα.

Ο Στ. Λιβαθινός –ο διορισμός του οποίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη 22 Απριλίου (αρ. φ. 276 ΥΟΔΔ) –

επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, σε ένα χώρο γνώριμο για τον ίδιο αφού την περίοδο 2001 – 2007 είχε υπηρετήσει ως υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός ο Στάθης Λιβαθινός, αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας. Ανάμεσα στις παραστάσεις που σκηνοθέτησε συγκαταλέγονται οι: «Πεθαίνω σα χώρα» του Δ. Δημητριάδη, «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Καλινόσκι, «Πριν την αποχώρηση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, «Φρεναπάτη» του Κούσνερ, «Οικόπεδα με θέα» του Ντ. Μάμετ, «Αγάπης αγώνας άγονος» του Σαίξπηρ, «Μήδεια» του Ευριπίδη, «Βάσσα» του Γκόρκι, «Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι, «Ενας ήρωας, το καμάρι της Δύσης» του Τζ.Μ.Σινγκ,«Bασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ.

Από το 2001 εως το 2007 διηύθυνε την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και το Εργαστήριο Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας με στενούς συνεργάτες τον ποιητή Στρατή Πασχάλη,το μουσικό Θοδωρή Αμπαζή, τη σκηνογράφο Ελένη Μανωλοπούλου και ομάδα ηθοποιών μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Καρδώνης, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σαββίδου…

Η παράσταση, της Πειραματικής Σκηνής με τη διασκευή του «Ηλίθιου» του Φ. Ντοστογιέφσκι αναδείχτηκε καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2006-2007 από τους αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα.

Το 2009 η σκηνοθεσία του στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ για το ΚΘΒΕ τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου.

«Το Εθνικό Θέατρο υπήρξε το σπίτι μου για 7 χρόνια και τώρα επιστρέφω σ αυτό.

»Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Εγώ έρχομαι για να ενώσω το Εθνικό Θέατρο και να δώσω σ’ αυτό ότι καλύτερο μπορώ. Νοιώθω απεριόριστη στήριξη από τη θεατρική κοινότητα κι αυτό με γεμίζει χαρά και με τιμά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Στάθης Λιβαθινός.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ.Νίκος Ξυδάκης,», συνεχίζει ο ίδιος, «μου εμπιστεύτηκε την τύχη του Εθνικού Θεάτρου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και του θεάτρου και της χώρας. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου και το ενδιαφέρον που έδειξε στη δουλειά μου».