Για άλλες πολιτείες, πιο… καλλιτεχνικές, αναχωρεί η ελληνική δημιουργία τις τελευταίες εβδομάδες με όχημα τους πρωταγωνιστές της μυθολογίας. Την αρχή έκανε η ομάδα Beetroot η οποία ύστερα από την επιτυχία που είχε η έκθεσή της «The Greek Monsters» στο Μανχάταν μεταφέρεται στο Σικάγο. Ετσι, λοιπόν, από σήμερα έως και τον Μάιο του 2015 ο Κύκλωπας, ο Μινώταυρος, οι Στυμφαλίδες Ορνιθες και άλλα 20 ελληνικά τέρατα αφήνουν για λίγο τα βιβλία της μυθολογίας και μπαίνουν στις προθήκες του National Hellenic Museum για να προβάλουν με χιούμορ την καλή εικόνα της Ελλάδας.

Οι γραφίστες από τη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας με τον διττό χαρακτήρα τους, του θύτη και του θύματος δηλαδή, στην ουσία τα παρουσιάζουν ως σύγχρονα σύμβολα ενάντια στον ρατσισμό, στην απλοποίηση και στην περιθωριοποίηση. Η έκθεση αποτελείται από εγκαταστάσεις, γλυπτά, ειδώλια και γκραφίτι υπό τη μορφή σύγχρονων ζωφόρων αλλά και «αόρατων» τεράτων που γίνονται αντιληπτά μόνο μέσω της τεχνολογίας. Ολα τα σχέδια είναι σε έναν νέο μελανόμορφο ρυθμό που αναπτύχθηκε ειδικά από την ομάδα των Beetroot. Την παρουσίαση των εκθεμάτων ολοκληρώνουν πρωτότυπα ποιήματα για τη φιλοσοφία ή την πρακτική που συμβολίζουν.

Από την άλλη, οι θεοί του Ολύμπου πήραν… βίζα για Αυστραλία χάρη στο Μουσείο Μπενάκη. Στις 10 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης η έκθεση «Gods, Myths and Mortals: Greek treasures across the millennia» (Θεοί, μύθοι και θνητοί: Ελληνικοί θησαυροί μέσα στις χιλιετίες) που αναδεικνύει τη διαδρομή της ελληνικής τέχνης μέσα στους αιώνες.

Διακόσια αντικείμενα που προέρχονται τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από περιοχές στις οποίες άκμασε ο ελληνικός πολιτισμός και ήταν κομμάτια όλων των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη επιλέχθηκαν να ταξιδέψουν μέχρι την Αυστραλία. Πρόκειται για σκεύη, αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια και κοσμήματα της προϊστορικής, αρχαίας, ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια και εικόνες των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, κεντήματα, κεραμικά και ξυλόγλυπτα από την εποχή της Τουρκοκρατίας μαζί με κειμήλια και εκδόσεις του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Μουσείο της Μελβούρνης, τα εκθέματα αναμένεται να παραμείνουν στο εξωτερικό αρκετά χρόνια. Γι’ αυτό και θα λειτουργήσουν ως ένας βασικός κορμός στήριξης όλων των περιοδικών εκθέσεων που έχουν προταθεί στους υπευθύνους του αυστραλιανού οργανισμού. Αλλωστε, οι χώροι που τα υποδέχθηκαν μπορούν να υποστηρίξουν τη σημαντική καλλιτεχνική και πολιτιστική τους αξία ενώ το Μουσείο της Μελβούρνης έχει θέσει ως στόχο του τη μελέτη και ανάδειξη της συμβολής του ελληνικού στοιχείου στην ιστορία και τον πολιτισμό.