Η Μελίνα Μερκούρη,μέσα από δέκα ταινίες της,έρχεται να (μας) σαγηνεύσει με την ακαταμάχητη γοητεία της, 20 χρόνια μετά τον θάνατό της, στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Πέμπτη, 6 Μαρτίου, με ταινία έναρξης «Τα μηχανικά πιάνα» (Los pianos Mecanicos, 1965 – 94΄) του Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ. Έως τις 12/3 θα προβάλλονται η ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1957)του Ζυλ Ντασέν και ταινίες ορόσημο από τη φιλμογραφία της Μελίνας της δεκαετίας του ΄60: «Ποτέ την Κυριακή», «Φαίδρα», «Οι Νικητές», «Στις 10:30 καλοκαίρι βράδυ», η λιγότερο γνωστή «Βασίλισσα του Σικάγο», «Η δοκιμή» της δεκαετίας του ΄70, όπως και η «Κραυγή γυναικών».

Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Η ιστορία της Λίλυ» (2002) του Ροβήρου Μανθούλη, με τραγικές και κωμικές ιστορίες Ελλήνων αυτοεξόριστων διανοουμένων στο Παρίσι, τα χρόνια της δικτατορίας του ΄70.

Την Πέμπτη, 6 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, διοργανώνεται συζήτηση με θέμα «Μελίνα: ο πολιτισμός στην πρώτη σελίδα» και ομιλητές τη γραμματέα της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, και τους δημοσιογράφους Άρη Σκιαδόπουλο, Ριχάρδο Σωμερίτη, Παύλο Τσίμα. Συντονίζει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρλένα Πολιτοπούλου.

Το Σάββατο, 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην Ταινιοθήκη, θα στραφεί γύρω από τη «Γαλλία της Μελίνας» με συνομιλητές το δημοσιογράφο Άρη Δαβαράκη, το σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη, τον αδελφό της, Σπύρο Μερκούρη, εκ μέρους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Μελίνα. Μια σταρ στην Αμερική».