Σε μια έκδοση 290 σελίδων ο Θανάσης Νιάρχος, ποιητής και συνεργάτης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», συγκέντρωσε όλους τους μεγάλους θεατρικούς σκηνοθέτες του 20ου αιώνα και τους παρουσιάζει στο βιβλίο «Έλληνες σκηνοθέτες του 20ου αιώνα» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος, μέσα από κείμενα σημαντικών ανθρώπων του ελληνικού θεάτρου.

Με το βιβλίο -τον πρόλογο του οποίου επιμελούνται ο Βασίλης Παπαβασιλείου και η Δηώ Καγγελάρη- καλύπτεται ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία σε σχέση με την καλλιτεχνική και επιστημονική κωδικοποίηση του επαγγέλματος του σκηνοθέτη.

Με κείμενα, άλλοτε προσωπικά και άλλοτε θεωρητικής υφής, πάντοτε όμως τρυφερά, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, θεωρητικοί του θεάτρου, επιχειρούν να γνωρίσουν στους αναγνώστες, δημιουργούς που άφησαν το στίγμα τους στο ελληνικό θέατρο.

Στόχος της έκδοσης είναι μαζί με τους διακεκριμένους σκηνοθέτες να «φωτιστούν» και άλλοι λιγότερο γνωστοί.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης και οι ηθοποιοί Μπέτυ Αρβανίτη, Λυδία Κονιόρδου, Άλκης Κούρκουλος, θα μιλήσουν για τον ρόλο και τη συμβολή των θεατρικών σκηνοθετών στην εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 20:00 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο Βαγγέλης Χρόνης, ενώ ο Σταμάτης Φασουλής θα διαβάσει το κείμενο του Αλέξη Μινωτή για τον Φώτο Πολίτη.