Το όνομά του έχει ταυτιστεί με τις Μυκήνες, όπου πέρασε μια ολόκληρη ζωή –πέντε δεκαετίες –αναζητώντας τα ίχνη των Ατρειδών. Η αρχαιολογική του σκαπάνη αποκάλυψε άγνωστες πτυχές στο Γλα, την Πύλο, την Ελευσίνα και τη Θήρα.

Ομως, από τις στιγμές που σημάδεψαν την αρχαιολογική του διαδρομή ήταν η συμμετοχή του στην κατάκρυψη των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο τελευταίος που είχε ζήσει εκείνες τις δύσκολες, ιστορικές στιγμές, ο ακαδημαϊκός και διεθνούς φήμης αρχαιολόγος Σπύρος Ιακωβίδης, πέθανε σε ηλικία 90 ετών και η εξόδιος ακολουθία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών.

«Τον Οκτώβριο του 1940, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, μόλις είχα εγγραφεί στο πανεπιστήμιο, πρωτοετής φοιτητής», έλεγε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Σπύρος Ιακωβίδης. «Η απόκρυψη είχε ήδη αρχίσει κι εγώ προσέφερα την εθελοντική μου εργασία. Με έβαλαν σε μια από τις αποθήκες, όπου υπήρχαν τεράστια κασόνια. Η δουλειά μου ήταν να τυλίγω Ταναγραίες σε παλιές εφημερίδες και με μεγάλη προσοχή να τις τοποθετώ στα κασόνια. Μετά, τη δουλειά συνέχιζε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί. Ολοι δουλεύαμε ενάντια στον χρόνο, με τον φόβο της εισβολής των Γερμανών, και βέβαια με τεράστια προσοχή. Οι Ταναγραίες τυλίγονταν εύκολα. Ομως τα αγγεία έσπαγαν ακόμα πιο εύκολα… Η δουλειά γινόταν στα υπόγεια του μουσείου. Τα αγάλματα τοποθετούνταν σαν άνθρωποι σε διαδήλωση. Στη συνέχεια χυνόταν πάνω τους άμμος που ξεχώριζε το ένα από το άλλο και τα σκέπαζε και από πάνω έπεφτε πλάκα τσιμέντο. Τα παράθυρα των υπόγειων χώρων τα φράζανε με τσουβάλια από άμμο. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούσαν να πάθουν τίποτε από αεροπορική επιδρομή».

Mετάλλιο Eθνικής Aντίστασης

Ο Σπύρος Ιακωβίδης είχε τιμηθεί με το Mετάλλιο Eθνικής Aντίστασης – διότιεπί Κατοχής κατατάχθηκε στις Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα –, τον Ανώτερο Tαξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος, ενώ προ πενταετίας, οι συνεργάτες, οι μαθητές και οι φίλοι του εξέδωσαν προς τιμήν του ειδικό τόμο με μελέτες περί μυκηναϊκής αρχαιολογίας υπό τον τίτλο «Δώρον».Ηταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Αθηνά Κακούρη.