Ο Μπεν Αφλεκ θριάμβευσε αποσπώντας το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το «Argo», ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις έγινε ο μοναδικός ηθοποιός με τρία αγαλματάκια και ο Ανγκ Λι επικράτησε με τη «Ζωή του Πι» του ακριβοθώρητου Στίβεν Σπίλμπεργκ και του «Λίνκολν» στη σκηνοθεσία.

Η 85η τελετή απονομής των Οσκαρ είχε απ’ όλα: ανατροπές, θριάμβους, απογοητεύσεις μέχρι και παρέμβαση του Λευκού Οίκου, αφού την ανακοίνωση για το κορυφαίο χρυσό αγαλματάκι – αυτό για την καλύτερη ταινία που απένειμε ο Τζακ Νίκολσον – την έκανε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ σε μήνυμα από τον Λευκό Οίκο.

Με την καθιερωμένη παρέλαση στο κόκκινο χαλί και το ρομαντικό χορό της Σαρλίζ Θερόν με τον Τσάνινγκ Τατούμ, ξεκίνησε περίπου στις 03.30 (ώρα Ελλάδας) η λαμπερή βραδιά των φετινών βραβείων Οσκαρ, στην αίθουσα Dolby Theater του Λος Αντζελες.

Καυστικός και είρων ο οικοδεσπότης Σεθ ΜακΦάρλαν αστειεύτηκε με το φαβορί για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας το φιλμ «Argo» λέγοντας πως επειδή επιχείρηση διάσωσης των Αμερικανών στο Ιράν ήταν top secret «άκρως απόρρητη» δεν μπορούσαν οι κριτικοί της Ακαδημίας να γνωρίζουν τον σκηνοθέτη της, Μπεν Αφλεκ – μια ατάκα για την «αδικία» που κατά πολλούς υπέστη ο Αφλεκ που δεν ήταν υποψήφιος για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας.

Από τις καλύτερες στιγμές της 85ης τελετής απονομής ήταν πάντως η εμφάνιση της μεγάλης ντίβας Σίρλεϊ Μπάσι, 76 ετών σήμερα,συνοδευομένη από ένα πρώην κορίτσι του πράκτορα 007, τη Χάλι Μπέρι.

Η Μπάσιερμήνευσε το θρυλικό «Goldfinger», στο πλαίσιο του αφιερώματος στις ταινίες Τζέιμς Μποντ καθώς εφέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια του κινηματογραφικού ήρωα. Το αφιέρωμα επιστεγάστηκε με την απονομή του Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Skyfall» στην Αντέλ.

Η 24χρονη σταρ, η οποία είχε τραγουδήσει το «Skyfall», το θέμα της ομότιτλης τελευταίας ταινίας του Μποντ, λίγα λεπτά νωρίτερα κατά την έναρξη της τελετής παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο με δάκρυα στα μάτια.«Είναι υπέροχο» δήλωσε συγκινημένη και αμέσως πρόσθεσε: «Και εσείς είστε υπέροχοι».

Είναι η πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα που τραγούδι ταινίας Τζέιμς Μποντ κερδίζει το σχετικό Οσκαρ. Το 1981 είχε προταθεί το «For Your Eyes Only» αλλά είχε χάσει από το «Arthur».

Θρίαμβος του Αφλεκ

Το Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας κέρδισε το «Amour» του αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε, ο οποίος εφέτος έχει αποσπάσει και τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και το Σεζάρ.

Θριαμβευτής της βραδιάς ήταν η ταινία «Argo» του Μπεν Αφλεκ, ο οποίος κατά πολλούς αδικήθηκε επειδή δεν προτάθηκε για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο Αφλεκ πήρε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Είναι η πρώτη φορά από τον «Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι» που το 1989 είχε κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι για την Καλύτερη Ταινία, χωρίς να είναι υποψήφιο για Οσκαρ Σκηνοθεσίας.

Εμφανώς συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για το «Argo» – στο πλευρό του ήταν οι συμπαραγωγοί του φιλμ Γκραντ Χέσλοφ και Τζορτζ Κλούνεϊ -, αποκάλεσε «μεγαλοφυία» τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και είπε: «Στη ζωή δεν έχει σημασία όταν πέφτεις κάτω. Αυτό που έχει σημασία είναι όταν σηκώνεσαι», προσέθεσε συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά του.

Ο Μπεν Αφλεκ πάντως το γλέντησε στα παρασκήνια με τα φιλαράκια του, τον Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά και τον Τζακ Νίκολσον που το έδωσε το αγαλματάκι στη σκηνή του Dolby Theater. Δήλωσε απογοητευμένος που δεν είχε προταθεί για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας, «αλλά όταν βλέπω άλλους σκηνοθέτες, που επίσης δεν προτάθηκαν – Ταραντίνο, Μπίγκελοου, Αντερσον – ήταν μια σκληρή χρονιά τελικά. Είμαι πραγματικά, πραγματικά ευγνώμων για το Οσκαρ» είπε.

Οσκαρ σκηνοθεσίας στον Ανγκ Λι

Το Οσκαρ Σκηνοθεσίας κέρδισε τελικά – για δεύτερη φορά- μάλιστα ο Ανγκ Λι για την ταινία «Η ζωή του Πι».

Ο 58χρονος σκηνοθέτης, που γεννήθηκε στην Ταϊβάν, είχε κερδίσει το Οσκαρ σκηνοθεσίας και το 2006 για την ταινία «Brokeback Mountain». Ο Ανγκ Λι, που επικράτησε του Στίβεν Σπίλμπεργκ («Λινκολν»), μπαίνει στο «κλαμπ» των σκηνοθετών με δύο αγαλματάκια στο οποίο «μέλη» είναι ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Ολιβερ Στόουν και ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ.

Το ρεκόρ του Ντάνιελ Ντέι-Λιούις

Ιστορικά η βραδιά θα αποτελέσει ορόσημο για το βραβείο που απέσπασε δικαίως ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις. Παραλαμβάνοντας το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρολου για την ερμηνεία του στο «Λίνκολν» από τη σπουδαία Μέριλ Στριπ, ο αγγλο-ιρλανδός ηθοποιός έγινε ο μοναδικός άνδρας ηθοποιός που έχει στην κατοχή του τρία χρυσά αγαλματάκια: Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις είχε κερδίσει το πρώτο του Οσκαρ το 1989 για την ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι» και το δεύτερο το 2007 για την ταινία «There Will be Blood».

Ντέι-Λιούις, αφού ευχαρίστησε τη γυναίκα του Ρεβέκα και τον σκηνοθέτη της ταινίας Στίβεν Σπίλμπεργκ απέδωσε την τιμή που τού έγινε «στο μυστηριωδώς υπέροχο μυαλό, σώμα και πνεύμα του Αβραάμ Λίνκολν».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τη Μέριλ Στρίπ, ο Ντέι-Λιούις αστειεύτηκε: «Η πλάκα είναι ότι τρία χρόνια πριν ήθελα να παίξω τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Και η Μέριλ ήταν η πρώτη επιλογή του Στίβεν (Σπίλμπεργκ) για να παίξει τον Αβραάμ Λίνκολν»…

Για να γίνει κατανοητός ο άθλος του Ντέι-Λιούις, αρκεί να σημειωθεί ότι από δύο Οσκαρ έχουν ο Τζακ Νίκολσον, o Τομ Χανκς, ο Ντάστιν Χόφμαν.

Σπουδαία ήταν νύχτα και για την Αν Χάθαγουεϊ αφού με το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για τους «Αθλίους» έφθασε τα τρία για την ίδια ερμηνεία: είχαν προηγηθεί η Χρυσή Σφαίρα και τα Bafta.

Αναλυτικά οι νικητές των 85ων βραβείων Οσκαρ είναι:

-Οσκαρ Kαλύτερης Tαινίας κέρδισε το «Argo» του Μπεν Άφλεκ.

-Ο Ντάντιελ Ντέι-Λιούις κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού – για τρίτη φορά- για την ερμηνεία του Λίνκολν στην ομώνυμη ταινία.

– Η Τζένιφερ Λόρενς κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού, για το ρόλο της νεαρής χήρας στην ταινία «Silver Linings Playbook».

– Ο Κριστόφ Βαλτς κέρδισε το Οσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου στην ταινία «Τζάνγκο ο Τιμωρός»-Django Unchained- του Κουέντιν Ταραντίντο

– Η Αν Χάθαγουεϊ κέρδισε το Οσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία « Οι Άθλιοι» -Les Miserables- του Τομ Χούπερ.

– Το «Amour» του αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε πήρε το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

-Ο Ανγκ Λι κέρδισε το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Ζωή του Πι».

– To Oσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου πήρε ο Κουέντιν Ταραντίνο για το «Τζάνγκο».

– Το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου κέρδισε οΚρις Τέριο για το «Argo», ενώ για την ίδια ταινία κέρδισε το Οσκαρ μοντάζ ο Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ.

– Καλύτερης Ταινίας Animation στο «Brave» της Pixar.

– Ο Κλαούντιο Μιράντα κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας με την ταινία «Η Ζωή του Πι», κατά την απονομή των φετινών Όσκαρ.

– Η ίδια ταινία κέρδισε και το Οσκαρ Οπτικών Εφέ.

-Το Οσκαρ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης κέρδισαν οι Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον για την ταινία «Λίνκολν».

-Καλύτερο τραγούδι κρίθηκε το «Skyfall» της Adele για την ομότιτλη ταινία του Τζέιμς Μποντ.

– Το Οσκαρκοστουμιών κέρδισε η«Άννα Καρένινα» για την Ζακλίν Ντουράν σε μια ταινία που δεν πολυακούστηκε, παρά το «πρεστίζ» της «μοντέρνας» μεταφοράς (ίσως αυτό να ήταν το πρόβλημα).

-Όσκαρ μακιγιάζ και κομμώσεων δόθηκαν για την ταινία«Οι Άθλιοι» στους Λίζα Γουέσκοτ και Τζούλι Ντάρτνελ.

Τέλος, το Οσκαρ καλύτερου ηχητικού μοντάζ δόθηκε εξ ημισείας (πρωτοφανές!) στα “Zero Dark Thirty” και “Skyfall”.