Οι τσίχλες έως πρότινος θεωρούνταν «κόκκινο πανί» για όσους προσέχουν την υγεία τους, αλλά μερικές μελέτες υποδηλώνουν πως όταν καταναλώνονται με μέτρο μπορεί να δώσουν κάποια οφέλη στην υγεία.

J Τόνωση του μυαλού. Ερευνητές από την Ιαπωνία δημοσίευσαν προσφάτως στην επιθεώρηση «Brain and Cognition» μελέτη που έδειξε ότι η μάσηση τσίχλας τονώνει τη σκέψη και την εγρήγορση, ενώ αυξάνει κατά 10% την ταχύτητα αντίδρασης. Και αυτά επειδή επηρεάζει οκτώ διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έκαναν τα ίδια τεστ άλλοτε μασώντας τσίχλα και άλλοτε όχι. Οι ερευνητές κατέγραφαν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) για να προσδιορίσουν την ενεργοποίηση των διαφόρων περιοχών του. Η καταγραφή έδειξε πως όταν μασούσαν τσίχλα ενεργοποιούνταν περισσότερο οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις κινήσεις και την ικανότητα προσοχής, εξού και η επιτάχυνση των αντιδράσεών τους. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μάσηση προκαλεί αύξηση στα επίπεδα διέγερσης και εγρήγορσης, ενώ επηρεάζει και τον έλεγχο των κινήσεων, με αποτέλεσμα βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις», ήταν το συμπέρασμα των ερευνητών από το Εθνικό Ιδρυμα Ακτινολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας και άλλα κέντρα.

J Αδυνάτισμα. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Αϊλαντ έδειξε πως όσοι μασάνε τσίχλες καταναλώνουν 68 θερμίδες λιγότερες σε κάθε τους γεύμα και μάλιστα δεν τις αναπληρώνουν τσιμπολογώντας περισσότερο. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι τσίχλες μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να νικήσουμε τη λαχτάρα μας για κάτι νόστιμο (δηλαδή για κάτι πλούσιο σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι). Επιπλέον, η μάσηση της τσίχλας απαιτεί ενέργεια: οι ερευνητές του Ρόουντ Αϊλαντ ανέφεραν πως οι εθελοντές τους που λάτρευαν τις τσίχλες είχαν κατά 5% περισσότερες καύσεις.

Μία άλλη μελέτη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας έδειξε ότι η μάσηση της τσίχλας μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της όρεξης. Αν λοιπόν υπολογίσουμε πως ένας άνθρωπος γλιτώνει 50 θερμίδες την ημέρα επειδή μασάει τσίχλες, στον χρόνο πάνω θα έχει χάσει 2,5 κιλά.

J Καταπολέμηση του στρες. Πολλοί είναι εκείνοι που μασάνε μανιωδώς τσίχλες όταν νιώθουν στρεσαρισμένοι , διότι «οι τσίχλες μπορεί να δράσουν αγχολυτικά σε καταστάσεις σύντομου στρες, όπως μία σημαντική συνάντηση ή οι σχολικές εξετάσεις», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Κάρι Κούπερ, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Οι τσίχλες μπορεί να βοηθήσουν και τους πάσχοντες από χρόνιο στρες, διότι «δρουν ως υποκατάστατο της τροφής στο στόμα μας», προσθέτει.

J Αλλαγή στο σχήμα του προσώπου. Οταν μασάμε χρησιμοποιούμε τους μασητήριους μυς, που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της γνάθου. Αν κάποιος μασάει τσίχλες από το πρωί έως το βράδυ μπορεί να κάνει αυτούς τους μυς να «φουσκώσουν», σύμφωνα με τον δρα Λουκ Κασαρίνι, γναθοπροσωπικό χειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δυτικού Μίντλσεξ. «Οταν συμβαίνει αυτό το πρόσωπο μοιάζει τετραγωνισμένο και αν κάποιος δεν θέλει να σταματήσει τις τσίχλες αλλά θέλει να αποκτήσει το «παλιό» του πρόσωπο θα πρέπει να κάνει ενέσεις μπότοξ», λέει.

J Παρεμπόδιση της μνήμης. Υπάρχει ενδεχόμενο η μάσηση τσίχλας να εμποδίζει τη δημιουργία ορισμένων αναμνήσεων, σύμφωνα με τον καθηγητή Αντριου Σμιθ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ειδικό σε θέματα σχετιζομένων με την υγεία συμπεριφορών. Οπως εξηγεί, πολλές πλευρές της μνήμης σχετίζονται με τη νοερή επανάληψη που κάνουμε στις διάφορες πληροφορίες –και είναι καλά τεκμηριωμένο πως η μάσηση αποτελεί ανταγωνιστική δραστηριότητα των νοερών επαναλήψεων. Ωστόσο, «αυτός ο τομέας χρειάζεται περαιτέρω έρευνες», λέει.

J Στομαχικές ενοχλήσεις. Η μάσηση είναι μία λειτουργία που διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων, καθώς το στομάχι προετοιμάζεται να δεχθεί την τροφή. Οταν όμως μασάμε τσίχλα δεν πέφτει τροφή στο στομάχι –και τα γαστρικά οξέα παραμένουν αδρανή στο εσωτερικό του, όπου μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδα, έλκος, δυσπεψία και πόνο, σύμφωνα με τον δρα Νικ Ριντ, ιατρικό υπεύθυνο του βρετανικού Οργανισμού για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS Network).

Οι περισσότερες τσίχλες, εξάλλου, περιέχουν σορβιτόλη –ένα τεχνητό γλυκαντικό που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αέρια και τυμπανισμό.n