Το όνομά του έχει συνδεθεί με τις μυστικές υπηρεσίες και τους εικονικούς πνιγμούς. Με τις πρώτες γιατί τις υπηρέτησε και με τους δεύτερους γιατί τους κατήγγειλε. Θεωρείται ο πράκτορας που κελάηδησε. Η ιστορία του είναι γνωστή. O Τζον Κυριάκου, ο ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών, υπηρεσιών αποκάλυψε τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA σε κρατουμένους ύποπτους για τρομοκρατία. Γι’ αυτή του την πράξη εξέτισε ποινή φυλάκισης 30 μηνών. Στο βιβλίο «Φυλακισμένος πράκτορας: Πώς η CIA με δίδαξε να επιβιώνω στη φυλακή» ( που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη) αφηγείται μικρές καθημερινές ιστορίες μέσα από τις αμερικανικές φυλακές όπου «κανείς δεν σωφρονίζεται». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» αναφέρεται στα «διδάγματα» που άντλησε ως πράκτορας και ως φυλακισμένος ενώ καταθέτει απόψεις και μνήμες για υποθέσεις που καίνε.
Αν η CIA σάς έμαθε πώς να επιβιώνετε στη φυλακή, όπως εξιστορείτε στο βιβλίο σας, τι μπόρεσε να διδάξει η φυλακή έναν πρώην αναλυτή και επιχειρησιακό της CIA;

Η φυλακή με έμαθε πως το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης είναι διαλυμένο και ρατσιστικό. Πώς είναι δυνατό οι ΗΠΑ να έχουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού κρατουμένων; Αυτό δεν είναι φυσιολογικό ούτε λογικό. Λένε πως οι ΗΠΑ έχουν ένα εκδικητικό σύστημα που επιτίθεται στους φτωχούς και στις μειονότητες. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια πως το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα δεν είναι καθόλου καλύτερο από κάποιο αντίστοιχο σύστημα του Τρίτου Κόσμου.
Ποια ήταν η πιο επικίνδυνη στιγμή κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη φυλακή;

Ο μοναδικός κίνδυνος προερχόταν πάντα από τους φρουρούς. Οι φρουροί είναι διεφθαρμένοι, βίαιοι και ανόητοι. Υπήρξαν φορές που κάποιοι πιο φιλικοί φρουροί μού είπαν πως άλλοι ήθελαν να μου επιτεθούν. Ακόμα και αυτοί όμως το έκαναν γιατί φοβήθηκαν πως εάν μου συνέβαινε κάτι, θα έβγαινε στο CNN και θα τιμωρούνταν.
Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα – πληροφορία για τα βασανιστήρια που δεν αποκαλύψατε στο προηγούμενο βιβλίο σας;

Το πιο σημαντικό είναι πως η CIA άρχισε να βασανίζει τον Αμπου Ζουμπάιντα, ΠΡΙΝ λάβει τη νόμιμη εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο για να το κάνει. Η CIA άρχισε δηλαδή να βασανίζει προκαταβολικά! Και αυτό τεχνικά είναι έγκλημα!
Ηρθατε κάποτε στην Αθήνα ως πράκτορας της CIA. Ηταν αυτό το πόστο μέρος του «ελληνικού ονείρου»;

Ολοι οι ελληνοαμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να εργαστούν στην Αθήνα. Είναι όνειρο όλων μας, όχι όμως μόνο γιατί αγαπάμε την Ελλάδα αλλά γιατί θέλουμε να έχει έναν αντίκτυπο και για τις ΗΠΑ.
Τελικά οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι ήρωες ή αποστάτες;

Πιστεύω πως οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι ή μπορεί να γίνουν ήρωες γιατί φέρνουν στο φως στοιχεία για απάτη, σπατάλη, κατάχρηση, παρανομία, απειλή της δημόσιας υγείας. Αυτός που το κάνει παράγει δημόσια υπηρεσία.
Ποια είναι η άποψή σας για τις πολύκροτες υποθέσεις Siemens και κυρίως Novartis, όπου υπάρχουν τέτοιου είδους μάρτυρες;

Η υπόθεση Novartis είναι πολύ περίπλοκη γιατί δεν είναι ξεκάθαρο αν οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν με στοιχεία είναι πραγματικοί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ή αν κατηγορούνται για τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος και έτσι καταθέτουν για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τους εαυτούς τους. Η υπόθεση Siemens είναι πολύ πιο ξεκάθαρη. Κάποιοι είχαν στοιχεία και μίλησαν.
Πιστεύετε ακόμα και σήμερα πως υπάρχουν μέλη της 17 Νοέμβρη που κυκλοφορούν ελεύθερα;

Ναι! Πιστεύω πως υπάρχουν ακόμα κάποιοι εκεί έξω. Αλλά δεν πιστεύω πως θα μάθουμε ποτέ ποιοι είναι. Ηταν τόσο μυστικοπαθής οργάνωση και τόσο προσεκτική στις επιχειρήσεις της που είναι αδύνατον να μάθουμε αν όλοι συνελήφθησαν. Πού είναι όμως η γραφομηχανή που χρησιμοποιήθηκε για να γραφτούν τα μανιφέστα; Κάποιος σίγουρα τη φυλάει. Αλλά δεν ξέρουμε ποιος.
Εχετε μιλήσει πολύ για τονGusAvrakotisκαι τη χούντα. Τελικά όμως –κοιτώντας σήμερα προς τα πίσω –ποιος ήταν ο ρόλος του στη ζωή σας;

Ηταν ίσως ο πιο σημαντικός άνθρωπος σε ολόκληρη την καριέρα μου. Αγαπούσε την Ελλάδα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον που έχω γνωρίσει. Αλλά ήταν φασίστας και αγαπούσε τη χούντα. Ηταν κακός, βίαιος και ισχυρογνώμων αλλά είχε καλή καρδιά και ήταν ο πιο επιτυχημένος αξιωματούχος τηςCIAπου συνάντησα. Εγινε μύθος εξαιτίας του σχεδίου του να σκοτώσει τους Ρώσους στο Αφγανιστάν. Και το πραγματοποίησε. Αυτό ήταν τελικά που εξανάγκασε τους Ρώσους να φύγουν από το Αφγανιστάν.
Για οκτώ χρόνια εργαστήκατε στη Μέση Ανατολή. Τι μάθατε για τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

Εμαθα πως μισούν περισσότερο τη Δύση απ’ όσο αγαπούν τις ζωές τους. Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί τους. Δεν μπορείς να τους μεταπείσεις. Ανεξάρτητα από το κίνητρό τους, είτε θα σε σκοτώσουν είτε θα τους σκοτώσεις. Δεν υπάρχει μέση οδός. Εμαθα ακόμα πως οι γυναίκες είναι πιο ριζοσπαστικές. Είναι πιο πιθανόν να σε σκοτώσει γυναίκα. Με τους άντρες κάποιες φορές έχεις μια ελπίδα να επιζήσεις.
Ποια ήταν η πιο πολύτιμη εμπειρία στην καριέρα σας;

Η πιο πολύτιμη ανάμνησή μου είναι από το Οβάλ Γραφείο την επόμενη ημέρα της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ. Ημουν εκεί με τον πρόεδρο Μπους, τον αντιπρόεδρο, τον διευθυντή της CIA, τον σύμβουλο Ασφάλειας. Ο πρόεδρος έκανε μια ερώτηση για τον Σαντάμ Χουσεΐν και όλοι γύρισαν και κοίταξαν εμένα. Ημουν μόνο 25 χρονών!
Εχετε απαντήσει στο ερώτημα τι ήταν εκείνο που σας έκανε να γίνετε πράκτορας;

Χαίρομαι που υπήρξα αξιωματούχος της CIA γιατί ήμουν πατριώτης Αμερικανός. Ηταν η πιο διασκεδαστική δουλειά που έκανα στη ζωή μου. Ταξίδεψα σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο. Γνώρισα βασιλιάδες, βασίλισσες, πρωθυπουργούς και προέδρους. Συνάντησα υπέροχους ανθρώπους και serial killers. Ημουν παρών σε ιστορικές στιγμές και από αυτές προέκυψαν τα τρία βιβλία.
Υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;

Για το μοναδικό πράγμα που μετανιώνω στην καριέρα μου είναι πως δεν μίλησα νωρίτερα για το πρόγραμμα των βασανιστηρίων, πως παρέμεινα σιωπηλός για πεντέμισι χρόνια περιμένοντας πως κάποιος άλλος θα μιλούσε. Θα έπρεπε να το είχα κάνει εγώ.