«Η εθνική σας ομάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην καριέρα μου και νιώθω ότι χρωστάω κάτι στην Ελλάδα, είναι σαν να έχω αφήσει ένα στοίχημα ανοιχτό, ανεκπλήρωτο. Αυτό είναι να την οδηγήσω στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης και γι’ αυτό είμαι ακόμα εδώ, για να πάμε στο Euro 2020».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μίχαελ Σκίμπε, λίγες μέρες μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εξηγεί γιατί θαυμάζει τον Ρεχάγκελ, αλλά και δεν θέλει να του μοιάσει(!), αποκαλύπτει γιατί αποφεύγει τα πανέμορφα ελληνικά νησιά, στέκεται στο πρότζεκτ που θέλει να δουλέψει στη χώρα μας, ώστε η Ελλάδα –ποδοσφαιρικά –να θυμίσει μια μικρή Γερμανία ή ένα Βέλγιο και εξηγεί γιατί έφυγε τόσο αισιόδοξος από τα αποδυτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά τον επαναληπτικό αγώνα μπαράζ με τους Κροάτες.

«Εκείνο το βράδυ στα αποδυτήρια, η τελευταία λέξη που είπα στους παίκτες μου ήταν: Ψηλά τα κεφάλια, θα πάμε στο Euro του 2020. Και είδα μια λάμψη στα μάτια τους αλλά και μια ανυπομονησία, σαν να ήθελαν, αν μπορούσε, η προκριματική φάση να ξεκινούσε την άλλη μέρα».

Ερωτας με τη Γλυφάδα

Ο ίδιος λατρεύει την Ελλάδα και είναι ήδη ξετρελαμένος με τη Γλυφάδα, ο τόπος όπου μένει όταν είναι στη χώρα μας.

«Ξέρετε, με την ανανέωση της συνεργασίας μου χάρηκε όλη η οικογένεια, τόσο για μένα όσο και για το γεγονός ότι θα ξαναέρθουν σε ένα μέρος που λατρεύουν. Τόσο η γυναίκα μου όσο και οι τέσσερις κόρες μου –οι δύο από τον πρώτο μου γάμο –έχουν αγαπήσει τη Γλυφάδα και τους αρέσει πάρα πολύ.

Προσωπικά, εκτός από τη Γλυφάδα και την Αθήνα, έχω πάει και στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη για να δούμε παιχνίδια και παίκτες, αλλά ακόμα αποφεύγω τα πανέμορφα νησιά σας! Σε αυτά ελπίζω να πάω κάποια χρόνια αργότερα» λέει ο γερμανός τεχνικός και εξηγεί το γιατί: «Δεν ταξιδεύω στα ελληνικά νησιά γιατί δεν θέλω ο κόσμος να νομίσει και να πει: Για δες, αυτός ωραία περνάει εδώ τη ζωή του. Πρώτα είναι η δουλειά και εγώ στην όμορφη χώρα σας ήρθα για την εθνική ομάδα, για τα νησιά έχουμε χρόνο αργότερα» λέει γελώντας ο άνθρωπος που έζησε από πρώτο χέρι την παρακμή του γερμανικού ποδοσφαίρου (σε εθνικό επίπεδο) και ως γνώστης και προπονητής χρόνων σε υψηλού επιπέδου ακαδημίες (Ντόρτμουντ, Σάλκε κ.λπ.) παρακολούθησε και το πώς η Γερμανία ξαναγεννήθηκε μέσα από τη δουλειά με γηγενείς παίκτες και ακαδημίες.

«Ναι, θα ήθελα να δουλέψουμε ένα τέτοιο πρότζεκτ στην Ελλάδα και μου αρέσει γιατί και ο πρόεδρος, ο κ. Γραμμένος, αλλά και ο τεχνικός διευθυντής, ο Ζήσης Βρύζας, σκέφτονται το ίδιο με μένα.

Αν όχι σαν τη Γερμανία που είναι μεγάλη χώρα, δείτε για παράδειγμα το Βέλγιο, μια χώρα με πληθυσμό σαν την Ελλάδα να έχει 30 εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που παίζουν σε υψηλό επίπεδο γιατί έχουν εκπαίδευση από νωρίς. Πρέπει εμείς να βοηθήσουμε τους έλληνες παίκτες να φτιάξουν τις καριέρες τους».

Αν γύριζε τον χρόνο πίσω, θα ήθελε: «Να ξαναπαίζαμε το παιχνίδι στην Κροατία. Χωρίς παίκτες-κλειδιά όπως ο Τοροσίδης, ο Μανωλάς, ο πιο γρήγορος παίκτης μας, ο Δώνης, και με τον Μήτρογλου όχι στο 100% –κάναμε και μαζεμένα λάθη κόντρα σε μια τόσο ποιοτική ομάδα. Δεν ήταν η διαφορά μας για αυτό το σκορ και το είχαμε αποδείξει με τις εμφανίσεις μας με το Βέλγιο και τη Βοσνία».

«Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε»

«Ξέρω ότι ο Οτο Ρεχάγκελ, μετά και την κατάκτηση του Euro, απολάμβανε δωρεάν μετακινήσεις με τα ταξί στην Αθήνα καθώς δεν τον άφηναν να πληρώσει όπως και σε πολλά ρεστοράν. Οταν με το καλό έρθει η ώρα του τέλους της δικής μου συνεργασίας με την εθνική σας ομάδα και είμαι έτοιμος να φύγω από την Ελλάδα, εγώ θέλω να πληρώνω κανονικά στα ταξί και στα εστιατόρια καθώς ξέρω ότι είναι αδύνατον να νικήσουμε και πάλι όλα τα παιχνίδια. Ομως θέλω φεύγοντας οι έλληνες φίλαθλοι να νιώθουν και πάλι πολύ υπερήφανοι για την εθνική τους ομάδα, αυτή θα είναι για μένα η μεγάλη επιτυχία. Να ξανακάνουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας να λατρέψουν την ομάδα τους». Αυτά λέει ο Μίχαελ Σκίμπε που το 2004 ήταν στην Πορτογαλία ως άμεσος συνεργάτης του Ρούντι Φέλερ στην τεχνική ηγεσία της Γερμανίας, που απέτυχε παταγωδώς μένοντας εκτός από τον πρώτο γύρο!

Ο γερμανός τεχνικός μετά τον αποκλεισμό της χώρας του παρακολούθησε έναν συμπατριώτη του να οδηγεί τη μικρή Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

«Θαυμάζω τον Οτο για αυτό που πέτυχε, που αντικειμενικά θεωρώ ότι δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος στην αρχή. Οτι θα ξεκινούσε δηλαδή στο Euro ως Ρεχάγκελ και θα το τελείωνε ως Ρεχακλής!

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γιατί εδώ δεν μιλάμε για ένα αποτέλεσμα. Αυτή ήταν και η τεράστια επιτυχία σας, ότι πήρατε τον τίτλο νικώντας τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης εκείνη την περίοδο. Δύο φορές τη διοργανώτρια και γηπεδούχο Πορτογαλία στην αρχή και στο τέλος, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία και φυσικά την Τσεχία που τότε μας είχε αποκλείσει, τη Γερμανία, από τους ομίλους. Μπορεί σε μια κλήρωση να σταθείς τυχερός και μεταξύ Ιταλίας και Σλοβακίας να παίξεις με τη δεύτερη, αλλά η Ελλάδα σε εκείνο το τουρνουά δεν περίμενε την τύχη. Επαιξε κόντρα στους καλύτερους και έφτασε ώς το τέλος κατακτώντας το τρόπαιο» επισημαίνει ο γερμανός τεχνικός που είχε μείνει και αυτός άφωνος τότε. «Ναι, θυμάμαι ότι δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε, αλλά είμαι βέβαιος πως η έκπληξη για αυτό το φοβερό επίτευγμα ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε εσάς τους Ελληνες από ό,τι σε εμάς» καταλήγει ο Μίχαελ Σκίμπε που δεν ξέρει αν θα φτάσει τα 10 χρόνια του Ρεχάγκελ, αλλά επιμένει ότι θα πληρώνει ταξί!