Ετοιμη μελέτη με τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα παρέδωσε στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο Γιάννης Σγουρός κατηγορεί την περιφερειάρχη Αττικής για εσκεμμένη προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα και τις γύρω περιοχές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η περιφερειάρχης Αττικής «επιχείρησε να διαχειριστεί μια σοβαρότατη κρίση με όρους επικοινωνίας, τους ίδιους ακριβώς όρους που χρησιμοποίησε κατά το πρόσφατο παρελθόν όταν εκτόξευε κατηγορίες και απαξίωνε με λαϊκισμό και ανευθυνότητα τους πάντες».

Ο πρώην περιφερειάρχης τονίζει ότι επί των ημερών του, ειδικά για την περιοχή της Μάνδρας, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε η μελέτη που αφορά στην εκτροπή του χειμάρρου της Αγίας Αικατερίνης και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες. Μάλιστα, στέκεται ιδιαίτερα στην προίκα των 350 εκατ. ευρώ που άφησε στη νέα διοίκηση της περιφέρειας προκειμένου «να μπορεί ο κάθε επόμενος περιφερειάρχης στην Αττική να ασκεί με επάρκεια τις αρμοδιότητές του».

Σε ό,τι αφορά την επίρριψη της ευθύνης (από τη Ρένα Δούρου) στον δασάρχη για μη υλοποίηση της μελέτης στα προαναφερόμενα ρέματα ο πρώην περιφερειάρχης σχολιάζει με νόημα ότι μπορεί η γραφειοκρατία στην Ελλάδα να είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, είναι όμως και ένα εύκολο άλλοθι.
Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η καταστροφή στη Μάνδρα Αττικής;

Δεν μπορώ να απαντήσω επί υποθετικών σεναρίων ιδίως όταν υπάρχει δικαστική έρευνα σε εξέλιξη και είναι νωπή η απώλεια 21 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντιπλημμυρική προστασία, όχι μόνο της Μάνδρας, αλλά πολλών περιοχών της Αττικής, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λεκανοπέδιο. Εχει βαθιές ρίζες στον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε, επεκτάθηκε και εν τέλει αναπτύχθηκε η πληθυσμιακά μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Σας θυμίζω ότι στην Αττική σήμερα δεν μπορούν να εντοπισθούν περισσότερα από 70 από τα 700 ρέματα που υπήρχαν. Το μήκος των ανοικτών ρεμάτων έχει μειωθεί από τα 1.280 χιλιόμετρα το 1945 σε 434 σήμερα. Αρα μιλάμε για μια Αττική κακοποιημένη, με άναρχη δόμηση και άκρατη τσιμεντοποίηση.
Ως περιφερειάρχης ποια αντιπλημμυρικά έργα ξεκινήσατε για τη Μάνδρα και τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές;

Από την πρώτη στιγμή που η κεντρική διοίκηση μάς μετέφερε κατά πάγια τακτική της την αρμοδιότητα εκπόνησης αντιπλημμυρικών μελετών και έργων με τον νόμο του Καλλικράτη χωρίς να μας μεταβιβάσει τους αντίστοιχους πόρους, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2011, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια με αντίπαλο τον χρόνο για να ολοκληρώσουμε έργα και μελέτες με στόχο την προστασία περιοχών που βρίσκονταν σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, αξιοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης. Ειδικά και για την περιοχή της Μάνδρας εκπονήσαμε και ολοκληρώσαμε τη μελέτη που αφορά στην εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες. Η σχετική μελέτη, που έχει γίνει γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ακριβώς σχετίζεται με την πληγείσα περιοχή, ολοκληρώθηκε από εμάς και παραδόθηκε στη νέα διοίκηση που την ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2014 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στη Δυτική Αττική, όπως είναι η διευθέτηση του χειμάρρου Αγ. Ιωάννη στο Θριάσιο, προϋπολογισμού 8 εκατ. €, η β’ φάση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Νέας Περάμου στο Κουλουριώτικο Μονοπάτι προϋπολογισμού 4 εκατ. €, και όχι μόνο βεβαίως.
Πρόσφατα, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υποστήριξε ότι βρήκε την Περιφέρεια γυμνή σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και πως το φθινόπωρο του 2014, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κινητοποιήθηκε για τη δρομολόγηση τέτοιων έργων.

Υστερα από τρία χρόνια στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, δηλώσεις της κυρίας Δούρου ότι τάχα παρέλαβε την Περιφέρεια γυμνή από αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορεί να οφείλονται σε άγνοια, αλλά σε εσκεμμένη προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας. Δυστυχώς, για πολλοστή φορά επιχείρησε να διαχειριστεί μία σοβαρότατη κρίση με όρους επικοινωνίας, τους ίδιους ακριβώς όρους που χρησιμοποίησε κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν εκτόξευε κατηγορίες και απαξίωνε με λαϊκισμό και ανευθυνότητα τους πάντες και τα πάντα, υποστηρίζοντας μεταξύ πολλών άλλων ότι θα μπορούσε να εκπονήσει ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σε έξι μήνες. Από την κυρία Δούρου περίμενα να μην παίζει το παιχνίδι του μουντζούρη αλλά να έχει την τόλμη να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας.
Δηλαδή, πόσα αντιπλημμυρικά έργα δρομολογήθηκαν από εσάς, γιατί η κυρία Δούρου ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε αντιπλημμυρικά προϋπολογισμού 100 εκατ. € και τώρα υλοποιεί πρόγραμμα 500 εκατ. €.

Η συζήτηση αυτού του είδους, ιδίως όταν γίνεται ύστερα από μια τέτοια ασύλληπτη τραγωδία, είναι μάλλον άστοχη. Οφείλω ωστόσο να απαντήσω γιατί, δυστυχώς, τα ίδια –μισά –στοιχεία επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, πέφτοντας θύμα παραπληροφόρησης. Πρόκειται για αριθμούς – προϊόν κοπτοραπτικής και τούτο διότι η κυρία Δούρου στον δικό της κατάλογο αντιπλημμυρικών έργων και μελετών συμπεριλαμβάνει έργα από κάθε πηγή χρηματοδότησης (δηλαδή, ίδιους πόρους, ΠΔΕ, ΠΕΠ Αττικής) ενώ στον κατάλογο των δικών μας έργων παρουσιάζει μόνο αυτά από ίδιους πόρους. Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Το διάστημα 2011-2014 εντάχθηκαν, δημοπρατήθηκαν, υλοποιήθηκαν πάνω από 170 έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. € από κάθε πηγή χρηματοδότησης (ίδιοι, πόροι, ΠΔΕ, ΕΣΠΑ). Επίσης παραδώσαμε ολοκληρωμένη μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων προκειμένου να χαραχθεί μια ενιαία προληπτική πολιτική στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι έπειτα από συνετή και νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση δέκα ετών, αφήσαμε αποθεματικό ύψους 350 εκατ. € την ώρα που όλη η άλλη Ελλάδα χρεοκοπούσε, ακριβώς για να μπορεί ο κάθε επόμενος περιφερειάρχης στην Αττική να ασκεί με επάρκεια τις αρμοδιότητές του. Επομένως, η γυμνή αλήθεια την διαψεύδει.
Εμφανίζετε μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που παρουσιάζει η κυρία Δούρου.
Δεν είναι μια άλλη εικόνα, είναι η πραγματική εικόνα. Και δεν είναι η μόνη. Οι απορροφήσεις πόρων για έργα υποδομών έχουν μειωθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία. Η Αττική ήταν το 2016 τρίτη από το τέλος στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δυστυχώς τα μεγάλα λόγια αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά κούφια και σήμερα η Περιφέρεια Αττικής αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός κάνει βήματα προς τα πίσω.
Η κυρία Δούρου χρεώνει στο Δασαρχείο τη μη υλοποίηση της μελέτης που βρήκε στο γραφείο της για την εκτροπή του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης αλλά και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες.

Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, είναι όμως και ένα εύκολο άλλοθι. Το τι από τα δύο ισχύει στην προκειμένη περίπτωση θα το κρίνει η Δικαιοσύνη που έχει επιληφθεί της υπόθεσης.
Από την κυβέρνηση και την περιφέρεια μιλούν για τις ευθύνες του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας περιόδου ως περιφερειάρχη. Τελικά ποιους βαρύνουν οι ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη;

Παρέδωσα μέσα στις πιο δύσκολες οικονομικά και θεσμικά συνθήκες και μέσα σε μια κουτσουρεμένη θητεία τρεισήμισι ετών έναν μεγάλο αριθμό έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και ταμειακό πλεόνασμα μοναδικό στα χρονικά οργανισμών του κράτους ύψους 350 εκατ. € για να υπάρχει συνέχεια στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση νέων υποδομών. Αυτή ήταν μια σπουδαία παρακαταθήκη, ένα υπόδειγμα, κατά τη γνώμη μου, διοίκησης που δυστυχώς εγκαταλείφθηκε με την αλλαγή σκυτάλης το 2014. Οσοι αναζητούν ευθύνες στο παρελθόν, στην κλιματική αλλαγή, στη γραφειοκρατία, στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στον δασάρχη κι εγώ δεν ξέρω πού αλλού, καλό θα ήταν να κοιταχτούν πρώτα στον καθρέφτη και να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τον Δεκέμβριο του 2016 είχε πει ότι το 2017 θα ήταν η χρονιά των αντιπλημμυρικών έργων και όχι των έργων βιτρίνας (πλατείες κ.λπ.). Τι κατά τη γνώμη σας δεν πήγε καλά;

Υστερα από όλα αυτά που έχει περάσει ο ελληνικός λαός την τελευταία επταετία, που ανατράπηκε η ζωή του ολοκληρωτικά, που διαλύθηκε ο προγραμματισμός του, που είδε άλλα να ψηφίζει και άλλα να γίνονται, εν τέλει τα πολλά και εύκολα λόγια καλό θα ήταν να εξέλιπαν. Από την πολιτική σήμερα αυτό που λείπει είναι το μέτρο και η αυτοσυγκράτηση. Και από την οργάνωση του κράτους η πολιτική συνοχής και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με διακριτούς ρόλους και ευθύνες. Στην Ευρώπη είναι καθημερινότητα, εδώ είναι άγνωστες λέξεις.