Ξεκίνησα να κάνω θέατρο γιατί με κάνει να νιώθω ζωντανός, και δε το μετάνιωσα ακόμα.

Η πρώτη παράσταση που είδα ήταν η «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά στο ΚΘΒΕ.

Ο πρώτος μου ρόλος ήταν o Δάσκαλος στον «Φορτουνάτο» του Μ. Α. Φόσκολου, στο Ρέθυμνο.

Αν δεν έκανα θέατρο μάλλον θα έκανα διερμηνεία ή ψυχολογία, αλλιώς κάτι σχετικό με τη φύση.

Μια συμβουλή από το δάσκαλο μου είναι «η υποκριτική είναι εύκολη-το θέατρο είναι δύσκολο». Όσο περνούν τα χρόνια τη θυμάμαι όλο και συχνότερα.

Πάνω στη σκηνή νιώθω σαν να είναι πάντα η πρώτη φορά, για όλα.

Το πιο περίεργο πράγμα που μου έχει συμβεί στο θέατρο είναι η υποκριτική σε ξένη γλώσσα. Μετά από πολύ κόπο ξαφνικά ανακαλύπτεις την αναπνοή και τον τρόπο σκέψης ενός άλλου λαού, για να καταλάβεις τελικά πως όλοι οι άνθρωποι μάλλον είμαστε στο βάθος ανακουφιστικά ίδιοι. Το χρωστάω στα χρόνια της Γαλλίας.

Η παράσταση που πάντα θα θυμάμαι ως θεατής είναι οι περισσότερες που έχω δει, καλές και κακές. Ξεχνάω δύσκολα. Ως ηθοποιός, η παράσταση «Με αφορμή το χιόνι που λιώνει» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά. Την θυμάμαι πάντα και όχι μόνο συναισθηματικά, είχαμε δουλέψει τόσο πολύ που την θυμάμαι ολόκληρη, 13 χρόνια μετά!

Το θέατρο για μένα είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι μόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα σπουδαίο.

Ονειρεύομαι να κοιμάμαι ήσυχος για τις επιλογές μου σε όλα τα επίπεδα ως το τέλος της ζωής μου. Περνώντας τα χρόνια ανησυχώ όλο και περισσότερο αν αυτό είναι δυνατόν, αλλά ως τώρα το καταφέρνω, νομίζω.

Info

• Ο Νίκος Γιαλελής είναι Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Βεάκη» και πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.

• Το 2002-2003 παρακολούθησε το Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (Υποκριτική) με δασκάλους τους Σ. Λιβαθινο. Θ. Αμπαζή, S. Unkovski, I. Promprova, A. Shoukin, Δ. Ήμελλο.

• Εχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Βέροιας και Ρόδου, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Από Μηχανής Θέατρο (Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί), την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Oπera, το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, με τους σκηνοθέτες Κ. Ρουγγέρη, Μ. Παπαμιχάλη, Γ. Αρμένη, Β. Παπαβασιλείου, Ε. Μποζά, Α. Τρουπάκη, Σ. Λιβαθινό, Σ. Τσακίρη, Σ. Πανούριο, Α. Αντύπα, Θ. Αμπαζή, Ε. Λυγίζο, Ν. Χατζόπουλο, Μ. Παπαδημητρίου σε έργα των Αισχύλου, Αριστοφάνη, Μολιέρου, Μαριβώ, Ντοστογιέφσκι, Γκόγκολ, Δ. Σωτηρίου, Θερβάντες, Λαμπις, Γουολς, Γκετς, Μάτεσι, Ο’ Νηλ.

• Εχει παίξει στις τηλεοπτικές σειρές «Μωβ-Ροζ» της Μ. Παπαοικονόμου (ΑΝΤ1), «Λούφα και Παραλλαγή» του Ν. Περράκη (ΝΕΤ), «Επτα θανάσιμες πεθερές» (MEGA).

• Από το 2010 ως το 2013 εργάστηκε στη Γαλλία στο Théâtre de Nanterre-Amandiers (Παρίσι) και το Théâtre Liberté(Τουλόν).

• Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

• Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παίζει στο «B.ound- Το σκηνικό που φοβάται» της Χριστίνας Λαμπρινίδη, σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου που θα ανέβει στις 27/06-02/07 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

• Τον ερχόμενο χειμώνα θα παίξει σε τρεις παραστάσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα και τις περιμένει με μεγάλη χαρά.