Το κρύο είναι μόνιμος «αντίπαλος» των αναβατών μοτοσικλέτας, για τουλάχιστον 5-6 μήνες το χρόνο στην χώρα μας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά την συμπεριφορά του αναβάτη. Όσοι είναι εκτεθειμένοι – και δεν έχουν τα κατάλληλα εφόδια – είναι σίγουρο ότι κινδυνεύουν με κρυοπαγήματα αλλά και να χάσουν την αυτοσυγκέντρωση τους . Τα παγωμένα πόδια αλλά και τα κρύα χέρια δεν διευκολύνουν τον εύκολο και άνετο χειρισμό μιας μοτοσικλέτας. Η λύση είναι μια: η θωράκιση του μοτοσικλετιστή με τα κατάλληλα αξεσουάρ, που μειώνουν – έως και εξαλείφουν – το πρόβλημα του κρύου. Μπορεί στις αστικές μετακινήσεις η χειμερινή ενδυμασία να χωράει κάποιες εκπτώσεις, όμως στο ταξίδι ο αναβάτης θα πρέπει να είναι 100% μονωμένος με τα απαραίτητα αξεσουάρ, που το μπουφάν, τα γάντια,τις μπότες, το αδιάβροχο και φυσικά το κράνος.

Μπουφάν και όχι πολλά ρούχα

Τα μπουφάν με ισοθερμικά δεν κρατάνε μόνο ζεστό τον οδηγό αλλά δεν επιτρέπουν και την είσοδο του αέρα στο σώμα του αναβάτη. Εκτός από το να προστατεύουν τον αναβάτη σε περίπτωση μιας πτώσης, τα ενισχυμένα μπουφάν διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του, ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά ρούχα – όπως πουλόβερ, μπλούζα, φανελάκια κ.α. αφού το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουμε μια δυσκαμψία στον τρόπο χειρισμού της μοτοσικλέτας. Προτιμήστε μπουφάν με αφαιρούμενη ισοθερμική επένδυση και προστατευτικά στους αγκώνες και στην πλάτη.

Αδιάβροχα

Oι βροχές κάνουν τη ζωή των αναβατών πιο δύσκολη. Η μόνη λύση είναι τα αδιάβροχα, τα οποία καλύπτουν τους αναβάτες και τους προστατεύουν ακόμη και σε καταιγίδες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο τζάκετ αλλά και παντελόνι για ακόμη μεγαλύτερη προστασία. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 15-20 ευρώ , ανάλογα με την ποιότητα. Επίσης, για μεγαλύτερη προστασία από το κρύο και τη βροχή υπάρχουν και οι γκέτες, οι αδιάβροχες επενδύσεις που τοποθετούνται πάνω από τα παπούτσια.

Γάντια για το χειμώνα

Αρκετοί αναβάτες συνεχίζουν και το χειμώνα να χρησιμοποιούν τα καλοκαιρινά γάντια, τα οποία είναι κομμένα στο εμπρός τμήμα. Αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να αγοράσουμε ένα ζευγάρι χειμερινών γαντιών, αδιάβροχα και πάντα με αντιολισθητική παλάμη, ώστε να μην γλιστράνε κατά τον χειρισμό του τιμονιού.

Κουβέρτα

Από τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ για τους αναβάτες, ιδίως των σκούτερ. Τοποθετείται στο εμπρός τμήμα από τα πόδια του οδηγού και τον προστατεύει ακόμη περισσότερο από τα νερά που εκτοξεύονται από τα διπλανά ΙΧ.

Μοτοσικλέτες που ζεσταίνουν

Στην αγορά υπάρχουν πλέον μοτοσικλέτες – σκούτερ και μεγάλου κυβισμού – που προσφέρονται με θερμαινόμενα καθίσματα και χειρολαβές καθώς και ζελατίνες (το παρμπρίζ των μοτοσικλετών) που, αν δεν είναι στάνταρ ( όπως στα σκούτερ ή τα παπιά) καλό είναι να το προμηθευτείτε, αφού προστατεύει σημαντικά, τόσο από τη βροχή, όσο και από τον αέρα, κάνοντας την οδήγηση πιο άνετη.