Η στρατηγική «adVANce» της Mercedes-Benz αποτελεί το νέο μεγαλόπνοο πρότζεκτ υπηρεσιών και δυνατοτήτων που μπορούν να προσφέρουν στους μελλοντικούς μεταφορείς τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα του ομίλου που θα παρουσιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Η γερμανική φίρμα φιλοδοξεί να αναπτύξει τις τεχνολογικές καινοτομίες και στα επαγγελματικά με το πρόγραμμα adVANce που θα κοστίσει 500 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έχουν δηλώσει οι επικεφαλείς της Mercedes-Benz οι ανάγκες για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των μεταφορών προτάσσει την υιοθέτηση νέων λύσεων, με έξυπνες υπηρεσίες, που ευνοούν την παράδοση των εμπορευμάτων με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα. Το πρωτότυπο ελαφρύ επαγγελματικό όχημα, το «Vision Van» της Mercedes-Benz αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των καινοτόμων λύσεων που θα φέρουν στο μέλλον τα επαγγελματικά της οχήματα.

Η ψηφιοποίηση των μελλοντικών μεταφορών μέσα στις πόλεις και γενικότερα το αστικό περιβάλλον είναι ένας από τους πυλώνες που θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα ωφελήσει τόσο τον μεταφορέα όσο και τον τελικό καταναλωτή. Το Vision Van είναι το πρώτο όχημα της γερμανικής φίρμας που μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου την εφοδιαστική αλυσίδα, από την αποθήκη έως τον τελικό καταναλωτή. Μεταξύ των νέων καινοτομιών είναι ο αυτοματοποιημένος χώρος φόρτωσης του φουτουριστικού βαν της γερμανικιής φίρμα, που διαθέτει έως και drones, ώστε να πραγματοποιείται – όταν απαιτείται – μεταφορά προϊόντων στους τελικούς πελάτες με το συγκεκριμένο ιπτάμενο μέσο. Κινείται ηλεκτρικά, η αυτονομία του είναι στα 270 χιλιόμετρα και αντί για τιμόνι έχει ειδικό χειριστήριο , τύπου joystick. Άλλη, μια εφαρμογή είναι το γεγονός ότι οι τελικοί καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο το σημείο στο οποίο βρίσκεται το προϊόν τους, και να ενημερώνονται – πχ μέσω του κινητού – την ώρα παράδοσης.

Επίσης, ο οδηγός του μελλοντικού βαν, θα λαμβάνει στο ρολόι του πληροφορίες για το επόμενο δρομολόγιο του κ.α. Η στρατηγική «adVANce» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό χωροδικτύωμα, που θα επιταχύνει τις μεταφορές, με οικολογικά επαγγελματικά οχήματα, και ελάχιστον έως μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.