Είκοσι χρόνια αφότου έθεσε τα θεμέλια του εργοστασίου στη Žilina, η Kia ανατρέχει σε ένα εξαιρετικό ταξίδι που αντιπροσωπεύει μια ιστορία επιτυχίας όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Η τελετή έναρξης της κατασκευής του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε στο Teplička nad Váhom στις 7 Απριλίου 2004 στην οποία παρευρέθησαν οι ανώτατοι εκπρόσωποι του Ομίλου Hyundai Motor (μητρική εταιρεία της Kia), της Kia Corporation, ο τότε Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακικής Δημοκρατίας και εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης Žilina.

Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2004 και διήρκεσε περίπου 25 μήνες, συμπεριλαμβανομένων έξι μηνών δοκιμαστικής παραγωγής. Το πρώτο αυτοκίνητο, το μοντέλο “cee’d” εκείνη την εποχή, παρήχθη μαζικά τον Δεκέμβριο του 2006.

Ενα ταξίδι: από λειτουργίες μίας βάρδιας σε 7 εκατομμύρια κινητήρες που παράγονται συνολικά

Αρχικά, το εργοστάσιο ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων σε λειτουργία μιας βάρδιας. Οι εργασίες με δύο βάρδιες ξεκίνησαν το 2007 και από το 2012, η ​​Kia παράγει σε τρεις βάρδιες. Λόγω αυτής της αύξησης, το εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια οχήματα που παράγονται συνολικά μετά από μόλις 15 χρόνια, γιορτάζοντας αυτό το ορόσημο το 2021. Σήμερα το εργοστάσιο διαθέτει ετήσια παραγωγική ικανότητα 350.000 αυτοκινήτων και 540.000 κινητήρων. Από το 2006, 7 εκατομμύρια κινητήρες έχουν παραχθεί εδώ.

 

Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς ιστορίας του, συνολικά τέσσερα διαφορετικά μοντέλα έχουν παραχθεί στο εργοστάσιο: το Kia Ceed, το Sportage, το Venga και το ix35 – τα έτη 2009-2011 – μοντέλο της μητρικής εταιρείας Hyundai. Επιπλέον, η Žilina παράγει το μοντέλο Sportage από τη δεύτερη γενιά του και όσον αφορά το μοντέλο Ceed, είναι  το μόνο εργοστάσιο όπου παράγεται  το συγκεκριμένο μοντέλο. Η κλασική 5θυρη έκδοση συμπληρώθηκε το 2007 από τις παραλλαγές SW (Sportswagon) και 3θυρες – η τελευταία κατασκευαζόταν μέχρι το 2018. Από το 2018 και το 2019, το Ceed παράγεται και στην έκδοση ProCeed (σπορ αμάξωμα shooting brake ) και το crossover XCeed αντίστοιχα.