Η τιμή του πετρελαίου είναι ο νέος λόγος που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα και πρόωρες εκλογές, προκαλώντας έντονο προβληματισμός, μετά το θέμα περικοπής ή όχι των συντάξεων.

Η διεθνής τιμή του μαύρου χρυσού καλπάζει σε υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2014 –ξεπέρασε τα 81 δολάρια – και δημιουργεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει έναν σοβαρό κίνδυνο να ελλοχεύει αναφορικά με την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού αυτός έχει συνταχθεί με τιμή μόλις 50 δολάρια το βαρέλι και ήδη η απόκλιση υπερβαίνει το 60%.

Στους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθόλου δεν άρεσε η άρνηση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

Άλλωστε, το διεθνές κλίμα για το πετρέλαιο δεν είναι και το καλύτερο.

Εάν λοιπόν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να ανεβαίνουν, θα υπάρξει αυτομάτως πρόβλημα με το επίδομα θέρμανσης με τις τιμές των σουπερμάρκετ αλλά και ευρύτερα με τις τιμές όλων των προϊόντων. Αυξήσεις δηλαδή που θα χτυπήσουν κυρίως τη μεσαία τάξη.

Οι πιο υποψιασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του ελάχιστα περιθώρια θα έχουν για να συγκρατήσουν τις τιμές.

Το μη κόψιμο των συντάξεων δεν θα ισοφαρίσει τη ζημιά που θα υποστούν οι συνταξιούχοι από τις αναμενόμενες λόγω πετρελαίου αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, αυτός είναι ο λόγος που λένε με αρκετή δόση χιούμορ: «Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε κάνει εκλογές την περασμένη Κυριακή, για να φορτώσουμε τα προβλήματα του πετρελαίου, των συντάξεων, αλλά και του Μακεδονικού στον Μητσοτάκη».

Στα ύψη οι τιμές

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί ντόμινο επιβαρύνσεων στο κόστος παραγωγής και στο κόστος μεταφοράς οποιουδήποτε προϊόντος και υπηρεσίας με αποτέλεσμα να επηρεάζονται άμεσα τα μεγέθη του προϋπολογισμού και κυρίως οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.

Ειδικά φέτος η φωτιά που θα ανάψει στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών από το πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη αφού η τιμή με την οποία θα αρχίσει να διατίθεται, στα μέσα Οκτωβρίου, από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους μπορεί να αγγίξει το 1,110 ευρώ στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά.