Κυβέρνηση υπό προθεσμία είναι πλέον η συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου μετά τις δηλώσεις του δεύτερου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Και ως κυβέρνηση που έχει ημερομηνία λήξεως, σίγουρα όχι τον Οκτώβριο του 2019, σχεδιάζεται ήδη η αντεπίθεση με φόντο την οικονομία και την βελτίωση της καθημερινότητας.

Η δέσμευση της Εφης Αχτσιόγλου ότι θα γίνει άμεσα η εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές εξελίξεις επισπεύδονται. Η υπουργός Εργασίας είπε ότι θα φέρει τις επόμενες ημέρες τη ρύθμιση στη Βουλή που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για να εφαρμοστούν οι αυξήσεις από τις αρχές του 2019. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα συνέβαινε προς τον Ιούνιο του επόμενου έτους, όμως, δεν θα ήταν στο προεκλογικό «πακέτο» που θέλει να πουλήσει η κυβέρνηση.

Ο χρόνος των εκλογών βεβαίως μπορεί να κριθεί και από τις αποφάσεις για τις συντάξεις που τις επόμενες εβδομάδες θα ληφθούν.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα υπουργεία φέρνουν πιο κοντά το χρόνο των εκλογών. Προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις σε όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι η στρατηγική που χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου,

Βασικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι βεβαίως να μην μειωθούν οι συντάξεις, κάτι που αν συμβεί θα αποτελέσει το κορυφαίο επικοινωνιακό «όπλο» του Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο προς τις εκλογές.

Στα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι η νέα μείωση των συντάξεων είναι μέτρο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό και πως θα υπάρξει στο τέλος του 2018 ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή εφαρμογή του μέτρου της ακύρωσης των μειώσεων ακόμη κι αν την 1η Οκτωβρίου ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις περικοπές.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα προσδοκίας, κλείνοντας το μάτι σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές επαγγελματικές ομάδες ενώ αναζητά και συμμαχίες με το βλέμμα στο… Βερολίνο.

Στον κατάλογο όσων προσδοκούν αναδρομικά, μετά τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς και τους δικαστικούς χθες προστέθηκαν και οι γιατροί του ΕΣΥ. Στους συνταξιούχους κάθε μέρα και ένα κυβερνητικό στέλεχος τάζει ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, ενώ για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις προαναγγέλλεται κοινωνικό μέρισμα. Η 13η σύνταξη αναμένεται να δοθεί στο τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η πανηγυρική ανακοίνωση της επέκτασης της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μια υπόθεση που αφορά 114.000 εργαζόμενους.

Σε… αποστολή ο Τσακαλώτος

Να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις Ευρωπαίων ομολόγων του για το φλέγον θέμα των συντάξεων, θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ οι οποίοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η συνάντηση μάλιστα θα διεξαχθεί στο Βερολίνο και, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία να συναντήσει και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος για πρώτη φορά μετέχει στην σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών –καθώς μέχρι πέρυσι υπουργός στη Γερμανία ήταν ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανκ Σόιμπλε.