Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα προχωρήσει στην πώληση στη Σαουδική Αραβία 400 βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ, σύμβαση που είχε αποφασίσει να παγώσει την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του σαουδαραβικού ρόλου στον πόλεμο της Υεμένης, έγραψε η εφημερίδα El Periodico την Τετάρτη, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Το υπουργείο Αμυνας στη Μαδρίτη απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

Κατά το ρεπορτάζ, το υπουργείο διαβεβαίωσε το σουνιτικό βασίλειο του Κόλπου ότι η Ισπανία θα προχωρήσει στην εκτέλεση της σύμβασης.

Απειλές

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το Ριάντ απείλησε να ακυρώσει άλλη διμερή σύμβαση ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την αγορά πολεμικών πλοίων εάν δεν προχωρούσε η πώληση των βομβών.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις πωλήσεις όπλων από κράτη της Δύσης στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, που ενεπλάκησαν το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη.

Η τελευταία φάση της ένοπλης σύρραξης στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και έχει φέρει 8,4 εκατομμύρια άλλους στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί πως η Υεμένη ζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου.