Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει πατήσει τέρμα το γκάζι και βλέπει πλέον μπροστά του το Το 10 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο Νο 168, ενώ έκλεισε το 2017 στο Νο 91. Τώρα μπήκε στην πρώτη 20άδα. Σίγουρα στο Νο 15,αν πάρει το τρόπαιο στο Τορόντο, στο Νο 12. Τι καλύτερο δώρο ανήμερα των γενεθλίων του!

Το 2018 είναι η χρονιά του. Στο Rogers Cup, στο Τορόντο, ο 20χρονος Στέφανος έχει καταγράψει στοιχεία που δύσκολα τα βλέπει κανείς σε αθλητές της ηλικίας του. Είναι εκπληκτικό πόσο ήρεμο είναι αυτό το παιδί όταν είναι υπό πίεση. Στον προημιτελικό με τον Ζβέρεφ, χρειάστηκε να σώσει δύο ματς-πόιντ του Γερμανού και στη συνέχεια τον «χτύπησε» για να του πάρει ένα σετ που φαινόταν ότι ήταν χαμένο.

Αλλά και στον ημιτελικό με τον Αντερσον, χρειάστηκε νέα ανατροπή, καθώς έχασε το πρώτο σετ. Είναι χαρακτηριστική η αντίσταση του στο όγδοο γκέιμ του τρίτου σετ, όταν ο Νοτιοαφρικανός αθλητής προηγείται 4-3. Ο Τσιτσιπάς σερβίρει και προηγείται 40-0. Ο Αντερσον αντιδράει και ισοφαρίζει (40-40). Ο Ελληνας πρωταθλητής, διατηρεί την ψυχραιμία του και με δύο μεγάλα σερβίς παίρνει το γκέιμ και ισοφαρίζει σε 4-4.

Αρχισε σιγά-σιγά να ανεβαίνει, ωστόσο η εκτόξευση έγινε τον Απρίλιο όταν από το Νο 63 ανέβηκε στο Νο 44. Κι αυτό, με την εξαιρετική του πορεία στα χωμάτινα γήπεδα της Βαρκελώνης, όταν έφτασε έως τον τελικό, αποκλείοντας τρεις αθλητές του Το 20. Στον τελικό βέβαια, ηττήθηκε από τον Ράφα Ναδάλ, ωστόσο η εμπειρία που αποκόμισε από εκείνο το παιχνίδι ήταν τεράστια.

Στις 28 Μαίου πέτυχε την πρώτη νίκη του σε τουρνουά Γκραν Σλαμ. Στον πρώτο του Ρολάν Γκαρός επικράτησε 3-1 του Ισπανού Κάρλος Ταμπερνέρ, νο 194 στον κόσμο. Στο επόμενο Γκραν Σλαμ, το Γουίμπελντον, οι νίκες θα ήταν περισσότερες.

Στη χορτάρινη επιφάνεια του All England Club, ο Τσιτσιπάς καταφέρνει να προκριθεί έως τον τέταρτο γύρο. Εκεί θα αποκλειστεί από τον Αμερικανό Τζον Ισνερ (Νο 10).

Λίγες ημέρες διακοπές και ακολουθεί η περίοδος της σκληρής επιφάνεις, που καταλήγει στο Οπεν των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Νέα Υόρκη. Ο Τσιτσιπάς, πραγματοποιεί μία εξαιρετική πορεί στην Ουάσιγκτον όπου φτάνει μέχρι τον ημιτελικό, αλλά χάνει από τον Γερμανό Σάσα Ζβέρεφ.

Πλέον είναι στο Νο 27 και αρχίζει η μεγάλη πορεία στο Rogers Cup στο Τορόντο. Εκεί, έγινε ο… φόβος και ο τρόμος των αθλητών του Τοπ 10.

Στο δεύτερο γύρο νικάει 2-0 τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, νο 7 στον κόσμο. Ακολουθεί μία νίκη «σταθμός». Στον τρίτο γύρο αποκλείει 2-1 τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς, κάτοχο 13 τίτλων Grand Slam και 69 τίτλων συνολικά, νο 1 του κόσμου για πολύ μεγάλο διάστημα και τώρα στο νο 10. Στα προημιτελικά επικρατεί με επική ανατροπή του Γερμανού Αλεξάντερ Ζβέρεφ, νο 3 στον κόσμο και τροπαιούχο την προηγούμενη χρονιά.

Και τέλος στα ημιτελικά νικάει ε[‘ισης με ανατροπή 2-1 τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Άντερσον, νο 6 στον κόσμο και προκρίνεται για πρώτη φορά σε έναν τελικό masters 1000. Είναι η έκτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».