Tην Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχείρησε να βάλει στο κάδρο των ευθυνών που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή δίωρη κατάθεση που έδωσε η Ιωάννα Τσούπρα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στο πλαίσιο της αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τις φονικές φωτιές στην Ανατολική Αττική, παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από τις πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, η μάρτυρας, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, απαντώντας σε ερωτήματα που της έθεσε η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι διαφορετικό πράγμα είναι η εκκένωση τύπου «άτακτη φυγή» και άλλο πράγμα είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών. Και –κατά τις ίδιες πληροφορίες –εξήγησε ότι «αυτό το τελευταίο, δηλαδή η προληπτική απομάκρυνση των πολιτών, δεν έγινε ποτέ». Η μάρτυρας προσκόμισε μάλιστα και σειρά εγγράφων θέλοντας να δείξει βάσει νόμου ποιοι έχουν την ευθύνη για την εκκένωση ή την προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση κινδύνου ζωής.

Στην κατάθεσή της η Τσούπρα ξεκαθάρισε ότι στις 18.10, το απόγευμα δηλαδή της 23ης Ιουλίου 2018, η Πυροσβεστική είπε προφορικά ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο κόσμος από τον Νέο Βουτζά, πράγμα που δεν γινόταν γιατί ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά.

«Εμείς βλέπαμε μια φωτιά από πάνω απλώς. Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι το μέτωπο της φωτιάς είχε κατεύθυνση προς την περιοχή Διώνη, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά. Στείλαμε μήνυμα σε όλους τους αρμόδιους για το Συντονιστικό. Ελειπε η Πυροσβεστική. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άκυρο» φέρεται να είπε η συγκεκριμένη μάρτυρας στην κατάθεσή της.

Οι καταγγελίες του δημάρχου. Οπως είναι γνωστό, της Ιωάννας Τσούπρα είχε προηγηθεί η κατάθεση του δημάρχου Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνούς, ο οποίος έχει εξαπολύσει δημοσίως σφοδρές καταγγελίες κατά της εν λόγω περιφερειακής συμβούλου υποστηρίζοντας ότι έχει πλαστογραφηθεί έγγραφο της Εκτακτης Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, που συγκλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, δύο ώρες αφότου η πυρκαγιά είχε κάψει ζωντανούς δεκάδες συμπολίτες μας.

Από την πλευρά της, πάντως, η Περιφέρεια Αττικής, με επίσημη ανακοίνωσή της απαντώντας στις «κατηγορίες» του δημάρχου Ραφήνας, αντιτείνει ότι δεν είναι δυνατόν να πλαστογραφηθούν τα πρακτικά ενός συλλογικού οργάνου, καθώς «αυτά συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό, όπως και έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Στο πρακτικό αυτό, καταλήγει η Περιφέρεια, περιγράφονται η κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς, οι δράσεις και οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων εκείνες τις δραματικές ώρες.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη συνεχίζει την εξέταση των μαρτύρων με ταχύτατους ρυθμούς, αναζητώντας ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

Παράλληλα, αναμένει τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ έχει ορίσει και ανεξάρτητο πραγματογνώμονα προκειμένου και εκείνος με τη σειρά του να συντάξει τη δική του έκθεση με παρατηρήσεις και συμπεράσματα που θα φανούν χρήσιμα και θα αποτιμηθούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Οι επόμενοι μάρτυρες. Η σκυτάλη των καταθέσεων τις επόμενες ημέρες περνά στον δήμαρχο Πεντέλης, στον δημοτικό σύμβουλο Μαραθώνα Δημ. Κατσιγιάννη, ενώ από το εισαγγελικό γραφείο αναμένεται να περάσει και να εξεταστεί ως μάρτυρας ο Δημήτρης Μπαλτάκος, επικεφαλής της ομάδας ΟΥΚ του Λιμενικού Σώματος.

Στόχος των εισαγγελικών Αρχών είναι η πολυεπίπεδη αυτή έρευνα να ολοκληρωθεί τάχιστα με την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όλους όσοι με πράξεις ή παραλείψεις τους συνέτειναν στην πρόκληση του τραγικού αυτού απολογισμού.