Θεωρητικά οι μέρες είναι «μεταγραφικές». Μια ματιά στα αθλητικά πρωτοσέλιδα μπορεί να πείσει τον καθένα, αν και ο Ολυμπιακός φρόντισε χθες να ξεκαθαρίσει πως μια σειρά που κυκλοφορούν ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Πρακτικά; Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν ασχολείται ιδιαιτέρως με το «πάρε». Είναι μια υπόθεση με τον ορίζοντα ανοιχτό. Μεταγενέστερη. Αλλα είναι που προηγούνται στην ατζέντα του.

Φυσικά ο Πορτογάλος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη διοίκηση και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εξετάζει την νέα λίστα που έχει σχηματισθεί για τη θέση του «κεντρικού χαφ» όπου αναμένεται να γίνει η επόμενη κίνηση ενίσχυσης. Μάλιστα χθες το απόγευμα στις πέντε υπήρχε μια άτυπη «σύσκεψη» στο αθλητικό κέντρο της ομάδας παρουσία του Κριστιάν Καρεμπέ και του Φρανσούα Μοντέστο προφανώς για το θέμα αυτό. Για τις μεταγραφές που θα προκύψουν πέραν τούδε. Στην πραγματικότητα όμως η περίοδος που ξεκίνησε από χθες στον Ρέντη είναι αγωνιστική. Η προετοιμασία για το πρώτο ματς με αντίπαλο την Λουκέρνη (9/8) για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Απολύτως λογικό λοιπόν ο κόουτς του Ολυμπιακού να έχει κατά νου αυτή την πρόκληση και τα υπόλοιπα να ακολουθούν. Βρέθηκε την Κυριακή στην Ελβετία, είδε με τα μάτια του τις δυνατότητες του πρώτου αντιπάλου της σεζόν, δουλεύει με τους συνεργάτες του και το κομμάτι της ανάλυσης.

Τα δεδομένα

Και βέβαια επεξεργάζεται τα δεδομένα για το πώς θα μοντάρει την πρώτη επίσημη ενδεκάδα της χρονιάς. Αυτό είναι που τον απασχολεί ως επί το πλείστον. Το ματς που έρχεται με τους Ελβετούς. Το να ξεκινήσει η ομάδα το ταξίδι της και η κατεύθυνση να είναι η προβλεπόμενη.

Υπάρχει αύριο βράδυ στο Φάληρο το «ισχυρό τεστ» κόντρα στη Λεγκάνες. Το πρώτο φιλικό στο Καραϊσκάκη. Στην πραγματικότητα λοιπόν εκεί θα γίνει και η «καλή δοκιμή» του σχήματος που προορίζεται να ριχτεί στην μάχη των προκριματικών. Είτε θα ξεκινήσει με τους «εκλεκτούς» του ο Πορτογάλος, είτε θα τους εμφανίσει κάποια στιγμή όλους μαζί στο γήπεδο για να τους δώσει χρόνο. Οπως και να έχει, από αυτό το τεστ θα ανοίξουν χαρτιά στο τραπέζι, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ήδη από το Βέλγιο και την Ολλανδία δεν έχει προκύψει μια προεργασία. Οτι δεν υπάρχουν ενδείξεις για όσα έχει κατά νου. Ο Γιαννιώτης μπροστά από την εστία. Οι Ομάρ και Τσιμίκας στα άκρα της άμυνας. Η τετράδα Χριστοδουλόπουλος, Ποντένσε, Φορτούνης, Γκερέρο στην επίθεση. Ο Καμάρα στη μεσαία γραμμή. Πιθανότατα και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης ως παρτενέρ του Αφρικανού μιας και ως εδώ ο Μαρτίνς δείχνει να τον υπολογίζει πολύ.

Οι στόπερ

Οι εννέα θέσεις μοιάζουν κλειδωμένες εκτός απροόπτου καθώς, όπως καταλαβαίνει κανείς, υπάρχει ακόμη μια σημαντική απόσταση μέχρι την επόμενη Πέμπτη. Εκείνες των στόπερ είναι που έχουν πια το ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί αφενός μεν προέκυψαν δύο νέα μέλη στην ομάδα (Μεριά, Τοροσίδης) ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κεντρικών αμυντικών στους επτά, αφετέρου –και αυτό είναι το ουσιαστικότερο –τα φιλικά με Γκενκ και Αϊντχόφεν εμφάνισαν μια σειρά από θέματα (με χαρακτηριστικότερο τα προσωπικά λάθη) που προφανώς και απασχολούν τον 48άχρονο προπονητή. Θα ήταν εύκολο να υποστηρίξει κανείς ότι και εδώ υπάρχουν φαβορί. Οτι ίσως και να έχουν ξεχωρίσει οι δύο κεντρικοί αμυντικοί που θα πάρουν πρώτοι το χρίσμα του βασικού. Ο Γιάγκος Βούκοβιτς που αυτό το καλοκαίρι τείνει να εξελιχθεί σε νέα μεταγραφή έχοντας δουλέψει με την ομάδα από την αρχή και ο Παπέ Αμπού Σισέ που πέρσι ήταν μια πραγματική εξαίρεση σε μια κακή σεζόν.

Ας περιμένουμε όμως να το δούμε. Διότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις. Θεωρητικά στους έτοιμους είναι και ο Ροντερίκ Μιράντα. Και βέβαια αναμένεται με ενδιαφέρον ο δείκτης ετοιμότητας του Γιασίν Μεριά, ο οποίος θυμίζουμε ότι έπαιξε Μουντιάλ, άρα μέχρι πρότινος ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Σήμερα μπαίνει ο Τυνήσιος στο πρόγραμμα της ομάδας. Χθες στον Ρέντη από τους «νέους» ήταν ο… παλιός Βασίλης Τοροσίδης (ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα) τον οποίο και καλωσόρισε ο Πέδρο Μαρτίνς.

Και μιας και ξεκινήσαμε με μεταγραφικά, ο Ολυμπιακός διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει ενδιαφέρον για τους Φράνκο Σολδάνο (Κολόν Σάντα Φε) και Μπογκανί Ζουνγκού (Αμιάν) αλλά και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως έχει ξανά ανάμεσα στις επιλογές του τον Γουίλιαν Αράο.