«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης» είπε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να δώσει έμφαση στη σημασία και τη βαρύτητα του προβλήματος. Αθελά του, βέβαια, αυτοϋπονομεύτηκε. Γιατί η συγκεκριμένη έκφραση παραπέμπει σε ένα θέμα που είναι τεράστιο και όλοι το γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν το συζητά επειδή προκαλεί προσωπική, πολιτική ή κοινωνική αμηχανία. Με την ακρίβεια δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι πολίτες τη νιώθουν στο πετσί τους και την αναδεικνύουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η αντιπολίτευση τη χρησιμοποιεί για να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή του πολίτη. Αλλά και η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα, εξού και πριν από δυόμισι μήνες ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των εκπτώσεων των προμηθευτών στα σουπερμάρκετ και η επιβολή πλαφόν στο κέρδος από την πώληση βρεφικού γάλακτος.

Το θέμα δεν είναι λοιπόν ότι κανείς δεν συζητά για την ακρίβεια, αλλά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξή της αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Το πρόβλημα, πράγματι, δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Τα αίτια είναι εν πολλοίς γνωστά και χθες ο Πρωθυπουργός τα επανέλαβε: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν ελληνικές παθογένειες που επιδεινώνουν την κατάσταση. Μία από αυτές είναι η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία. Μία άλλη είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Μία τρίτη είναι τα υψηλά ενοίκια.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναχαίτιση της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι κοστίζουν 45 δισεκατομμύρια ευρώ την τετραετία και ότι οδηγούν στη χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ όμως ετησίως ανέρχεται και το μέγεθος της παραοικονομίας της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Το επιχείρημα «δεν βγαίνουμε» είναι λοιπόν σχετικό. Για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα δεν αρκούν κάποια αποσπασματικά μέτρα ή κάποιες πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Χρειάζονται ριζικές τομές. Η κυβέρνηση είναι αρκετά ισχυρή για να τις κάνει.