Yπήρξε ένταση. Εγιναν καταγγελίες για πόλεμο συμφερόντων, ανίερες συμμαχίες, υπόγειες συμφωνίες, προσβολή της μνήμης νεκρών. Αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις, ακραίοι χαρακτηρισμοί, δυσάρεστα υπονοούμενα. Υποβλήθηκαν παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών. Ενα πράγμα έμεινε στο περιθώριο: η λειτουργία του Τύπου σε μια δημοκρατία. Η υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης, δηλαδή, να δημοσιεύουν την αλήθεια και να ελέγχουν την εξουσία.

Σύμφωνα με μια έκφραση που αποδίδεται (μάλλον λανθασμένα) στον Τζορτζ Οργουελ, «δημοσιογραφία σημαίνει να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν. Τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις». «το ΒΗΜΑ» γνώριζε ότι το βασικό του θέμα την περασμένη Κυριακή δεν θα ήταν ευχάριστο: το να αποδεικνύεις με επίσημα έγγραφα ότι λίγες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών κάποιοι μετέφεραν σε σκληρό δίσκο ηχητικά έγγραφα από το καταγραφικό του ΟΣΕ, τα μοντάρισαν και προώθησαν το προϊόν του μοντάζ σε φιλοκυβερνητικό μέσο, είναι ανήκουστο. Ομως η αποστολή της εφημερίδας δεν είναι να κολακεύει ούτε να χαϊδεύει αφτιά. Οπως δεν είναι να κάνει δημόσιες σχέσεις. Είναι να αναδεικνύει θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία και είτε δεν είναι γνωστά είτε δεν έχουν συζητηθεί ή ερευνηθεί όσο θα έπρεπε.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ενοχική. Στην αρχή διέψευσε το δημοσίευμα. Επειτα υποστήριξε ότι δεν πρόσθεσε τίποτα σε όσα ήταν ήδη γνωστά. Οταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υπηρετεί οικονομικά συμφέροντα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι η εφημερίδα έπρεπε, πριν δημοσιεύσει το ρεπορτάζ, να έχει ζητήσει τη θέση της κυβέρνησης. Ομως «το ΒΗΜΑ» δεν έγραψε, ούτε καν υπαινίχθηκε, ότι η παραποίηση των εγγράφων έγινε από κυβερνητικό στέλεχος ή, έστω, κατ’ εντολή του Μαξίμου. Απαίτησε όμως να διαλευκανθεί ποιος προέβη σε αυτή την ενέργεια.

Οσα διημείφθησαν στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αφορούν την πολιτική, όχι τη δημοσιογραφία. «Το ΒΗΜΑ»,

«ΤΑ ΝΕΑ» και το MEGA γνωρίζουν καλά τον ρόλο τους. Θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν το λειτούργημά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς να δέχονται μαθήματα από κανέναν. Και σε ό,τι αφορά ειδικότερα την τραγωδία των Τεμπών, δεν θα επιτρέψουν ούτε τη συγκάλυψη ούτε τη λήθη.