Είναι κοινή πλέον η αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στην καταστροφή. Εγγύηση γι’ αυτό είναι όλα αυτά τα πρωτόγνωρα και αστεία (γελοία είναι η σωστή λέξη) που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό να λαβαίνουν χώρα εντός του. Αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και για την πολιτική ζωή της χώρας και για τα αξιόλογα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κινδυνεύουν να απολέσουν το πολιτικό τους κύρος αν παραμείνουν στις τάξεις του κόμματος υπό τον νέο πρόεδρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη δημιουργείται για να καταστραφεί, είναι self-destructive. Και εδώ βρίσκεται η μακιαβελική επινόηση του κ. Τσίπρα. Ηταν φανερό ότι ο κύριος Τσίπρας ήθελε να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος. Αυτό φάνηκε από την αρχική απροθυμία του να παραιτηθεί. Ωριμότερη σκέψη του υπέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περιέλθει σε κατάσταση που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες του. Ενας δις ηττημένος αρχηγός σε ένα φθίνον κόμμα δεν μπορεί να περιμένει πολλά. Εχει ελπίδες μόνο με ένα νέο δικό του κόμμα.

Με αυτή τη λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμπόδιο και συνεπώς πρέπει να εξαφανιστεί. Για να γίνει αυτό πρέπει να διακωμωδηθεί και να διαλυθεί. Το έργο αυτό ανετέθη στον κ. Κασσελάκη και είναι φανερό ότι το εκτελεί επιτυχώς. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ Τσίπρα και Κασσελάκη, αλλά ασφαλώς υπάρχει κάποια συμφωνία. Θα φανεί εν καιρώ. Στην πολιτική δεν υπάρχουν χάρες και ελεημοσύνες, υπάρχουν συμφέροντα.

Ομως, σ’ αυτή τη διαδικασία υπάρχει ο κίνδυνος να απαξιωθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με εξαιρετικές ικανότητες και μεγάλη μόρφωση. Εννοώ άτομα σαν τον Τσακαλώτο, τον Κατρούγκαλο, την Αχτσιόγλου και πολλούς άλλους που δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ. Αυτό θα είναι απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο κύριος Τσίπρας δεν βιάζεται. Εχει χρόνια μπροστά του. Σε ένα ή δύο χρόνια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη, με το ίδιο ή με άλλο όνομα, θα έχει γίνει πολιτικό ανέκδοτο, ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί με ένα νέο, φρέσκο, δικό του κόμμα, χωρίς συνιστώσες, χωρίς πεπαλαιωμένα μπαγκάζια, και θα διεκδικήσει ό,τι ο ίδιος νομίζει ότι αξίζει.

Από αυτό το πρόγραμμα καταστροφής, τα ικανά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία μόνον οδό διαφυγής: να αποχωρήσουν τώρα, προτού χρεωθούν με τη σιωπή και την ανοχή τους τα καραγκιοζιλίκια που έχουν ήδη αρχίσει να διασκεδάζουν την κοινή γνώμη. Ετσι θα έχουν τη χρονική άνεση και το απαραίτητο κύρος να δημιουργήσουν τον δικό τους νέο και άφθαρτο πολιτικό φορέα.