Με μικροτσίπ στα ελαιόδεντρά τους σκέφτονται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί ελαιολάδου το μπαράζ κλοπών ελαιοκάρπου από τα χωράφια τους, καθώς και τον κίνδυνο απώλειας της φετινής συγκομιδής που ξεκινά σε μερικές εβδομάδες, στον απόηχο της κλοπής-μαμούθ των 37 τόνων ελαιολάδου (συνολικής αξίας 370.000 ευρώ) που έκαναν φτερά μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής από αποθήκες του Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολύγυρου και της κλοπής 100 λίτρων λαδιού από τη Μεσσήνη.

Για αυτή τη νέα πραγματικότητα και για τα μέτρα προστασίας που πρόκειται να λάβουν οι ελαιοπαραγωγοί – με το ράλι αύξησης της τιμής του ελαιολάδου να μην έχει τέλος, αγγίζοντας πλέον και τα 10 ευρώ – μιλάει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου, Ευάγγελος Πρωτογεράκης, που έχει γίνει δέκτης προτάσεων για φύλαξη χωραφιών με σεκιούριτι, περιπολίες από ομάδες παραγωγών αλλά και για τοποθέτηση μικροτσίπ στα ελαιόδεντρα με στόχο την ανίχνευση του κλεμμένου φορτίου.

«Κάναμε κάποιες συναντήσεις μεταξύ μας, οι παραγωγοί ήταν διατεθειμένοι και χρήματα να δώσουν για σεκιούριτι αλλά και οι ίδιοι να κάνουν ομάδες περιπολιών στα χωράφια.

Είδαμε ότι το καλύτερο είναι αυτό που έχει εφαρμόσει και η Ισπανία, με τα μικροτσίπ σε σχήμα ελιάς που μπαίνουν πάνω στο δέντρο.

Οσο πιο μεγάλη είναι η ποσότητα που θα παραγγείλουμε τόσο πιο μικρή θα είναι η τιμή.

Ενημερωθήκαμε ότι στην Ισπανία τα χρηματοδότησε το κράτος. Θα επικοινωνήσω με τον υπουργό, τον Λ. Αυγενάκη, να τον ενημερώσω μήπως μπορέσει να βοηθήσει, να δει αν είναι κάτι που μπορεί να καλύψει πανελλαδικά.

Οι άλλες δύο ιδέες δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, η περιοχή είναι μεγάλη, είναι δύσκολο να υπάρξει περιπολία.

Το πιο σωστό θα είναι η φύλαξη με μικροτσίπ.

Γιατί και μόνο που θα ξέρει ο άλλος ότι θα υπάρχει αυτό, θα το σκέφτεται να κάνει τη συγκεκριμένη, κακή ενέργεια, καθώς δεν θα γνωρίζει ποια δέντρα έχουν και ποια δεν έχουν» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου κάνοντας λόγο και για κλοπές ελαιολάδου – 100 με 200 κιλά – από σπίτια της περιοχής, καθώς και για ανάλογες κλοπές στο παρελθόν με συλλήψεις ξένων και ντόπιων.

«Οταν το λάδι πάει στα 10 ευρώ, είναι δελεαστικό. Σύντομα θα καταλήξουμε κάπου, ψάχνουμε αν μπορεί μια εταιρεία από Ελλάδα να μας το προμηθεύσει από Ισπανία, αν είναι εφικτό σε έναν μήνα να έχουμε την ποσότητα που χρειάζεται. Και την άλλη εβδομάδα θα ενημερώσουμε και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ελαιουργείων (ΠΑΣΕΛ)».

«Νύχτα θα κλέβουν τα σακιά»

Οσο για τα ελαιουργεία που άθελά τους μπορεί να γίνουν κλεπταποδόχοι σακιών ελαιοκάρπου και καθώς δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία ελέγχου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελαιουργείων και ταμίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Πάνος Καραγιάννης, προαναγγέλλει μια λύση που θα προταθεί εντός της εβδομάδας στην πολιτεία και η οποία υπόσχεται να προσφέρει μια ασπίδα ελέγχου στους ελαιοπαραγωγούς.

«Οταν η τιμή του λαδιού έχει τετραπλασιαστεί, μιλάμε πλέον για χρυσάφι. Μέχρι τώρα έχω ακούσει πέντε περιστατικά, τρία στην Κρήτη, ένα στη Μεσσηνία και ένα στη Χαλκιδική.

Πιστέψτε με όμως, δεν θα είναι μόνο αυτά. Εγώ εικάζω ότι τη νύχτα θα γίνονται κλοπές σακιών και δεν θα ξέρει κανείς σε ποιο ελαιοτριβείο έχουν πάει» λέει στα «ΝΕΑ» ο Π. Καραγιάννης. «Τα περισσότερα ελαιοτριβεία γνωρίζουν τους παραγωγούς και τις ποσότητές τους.

Την Παρασκευή  η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου έχει  συνάντηση με τον Χ. Θεοχάρη για να του παρουσιάσουμε μεταξύ άλλων και μια ψηφιακή πλατφόρμα που μπορεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Λέγεται ΕΣΙΤ – Ενιαίο Σύστημα Ιχνηλάτησης Τροφίμων – και εκεί θα μπορεί το κράτος να ελέγχει ποιος φέρνει λάδι, τι ποσότητες, οπότε κάθε νέο όνομα ή κάθε ποσότητα που ξεπερνά τα συνηθισμένα θα «χτυπάει» για έλεγχο».