Με τα μάτια στραμμένα στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η Αγκυρα, αναμένοντας πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της πώλησης νέων αμερικανικών μαχητικών τόσο στους ίδιους όσο και στην Ελλάδα. Αφού, λοιπόν, οι Τούρκοι πανηγύρισαν δεόντως την παραίτηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και τις πρώτες δηλώσεις του αντικατάσταση του, Μπεν Κάρντιν, ότι θα εξετάσει την έγκριση της πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία, διαπίστωσαν ότι τα νέα δεδομένα δεν αλλάζουν τίποτα σε ό,τι αφορά την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα. Η Haberturk χθες, σε ανταπόκριση από την αμερικανική πρωτεύουσα και επικαλούμενη αξιωματούχους, μετέδωσε πως το Κογκρέσο δεν έχει αλλάξει στάση και είναι έτοιμο να εγκρίνει την προμήθεια των F-35 στην Ελλάδα και ότι αυτό το θέμα θα «ξεκολλήσει» γρηγορότερα από τα F-16. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ακόμη πως θα έχει εγκριθεί εντός 3-4 εβδομάδων. Επισημαίνω, πάντως, ότι οι δύο υπουργοί Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, μπορεί να έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά. Ο Γκιουλέρ σχολίασε χθες ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ θετική για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, επιβεβαιώνοντας αυτό που σας είχα γράψει προ ημερών, ότι δηλαδή επίκειται και νέα επίσκεψη του Δένδια. «Ο κ. Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία, θα τον φιλοξενήσουμε, θέλει να δει τη ζώνη του σεισμού, θα του δείξουμε το επιτυχημένο έργο της πολιτείας μας στη σεισμογενή ζώνη», είπε.

Καταγγέλλουν τον ΟΗΕ…

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά παρακολουθούν βέβαια και στη Λευκωσία (όπου, παρεμπιπτόντως, στις 3-5 Οκτωβρίου θα κάνει την πρώτη έξοδό του και ο Στέφανος Κασσελάκης) γιατί, παρά τις κινήσεις καλής θέλησης του Ερντογάν και την προσπάθεια να φτιάξει κάπως τις σχέσεις του με τους δυτικούς συμμάχους, στο θέμα του Κυπριακού δεν αλλάζει στάση. Και η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας (που συνεδριάζει υπό τον Ερντογάν) κατέληξε σε ένα ανακοινωθέν με το οποίο ζητείται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που υπηρετεί στην «πράσινη γραμμή» στην Κύπρο (UNFICYP) να κάνει γραπτή συμφωνία για τις δραστηριότητές της με το ψευδοκράτος. Θυμίζω ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την επίθεση εις βάρος των ανδρών της UNFICYP στην Πύλα που καταδικάστηκε από όλη τη διεθνή κοινότητα. Κι ο Ερντογάν συνεδρίασε για να καταγγείλει την… ειρηνευτική δύναμη, με επιχείρημα ότι επιδεικνύει «δυο μέτρα και δυο σταθμά» έναντι της «κυριαρχίας» του ψευδοκράτους, μιας μη αναγνωρισμένης οντότητας με στρατό κατοχής…

Στη Βουλή το πρώτο ραντεβού

Επιασα το Κυπριακό και θυμήθηκα τον Στέφανο Κασσελάκη (μη ρωτήσετε γιατί, περασμένα ξεχασμένα). Ρώτησα χθες κυβερνητική πηγή αν θα πραγματοποιηθεί όντως το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το συμφώνησαν όταν ο Πρωθυπουργός τον κάλεσε για να τον συγχαρεί. Είχα μια… δυσπιστία, όπως καταλαβαίνετε, μην και το πράγμα καταλήξει σαν εκείνο το ραντεβού με τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν έγινε ποτέ και μεσολάβησαν μετά τα μύρια όσα. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική. «Θα γίνει φυσικά, γιατί να μη γίνει;». Αυτή, τουλάχιστον, είναι η εκτίμηση και η επιθυμία στο Μαξίμου είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα κιόλας, ακόμη κι από εβδομάδα, εφόσον τα φορτωμένα τους προγράμματα το επιτρέψουν. Εκκρεμεί απλώς να συνομιλήσουν οι διευθυντές των γραφείων τους, Γιάννης Μπρατάκος και Μανώλης Καπνισάκης, για να το κανονίσουν. Πάντως, αν και όποτε γίνει το ραντεβού, ο τόπος συνάντησης θα είναι η Βουλή και όχι το Μέγαρο Μαξίμου.

Ούτε χαιρετισμός

Προχθές, πάντως, που όλη η ΝΔ ήταν στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ένας διάδρομος τους χώριζε τον Μητσοτάκη με τον Κασσελάκη. Αλλά δεν συνέπεσαν. Κάποιοι γαλάζιοι όμως που πέρασαν από το καφενείο είδαν εκεί τον Παύλο Πολάκη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Και μερικοί τους είπαν και τα συγχαρητήριά τους για την επικράτηση του υποψηφίου που στήριξαν. Κάποια στιγμή στους διαδρόμους, ο Πολάκης έπεσε και πάνω στον Αδωνη Γεωργιάδη. Αλλά δεν χαιρετήθηκαν καν. Οχι ότι εξεπλάγην…

Η πρώτη κόντρα

Ο Κασσελάκης, στο μεταξύ, είχε και την πρώτη κόντρα του με την κυβέρνηση, διά του Παύλου Μαρινάκη, με αφορμή ένα βιντεάκι από αυτά που ανεβάζει κάθε μέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό δήλωνε ότι «οι νόμοι παράγονται από κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι είναι σε κλειστά γραφεία και είναι κυρίως “χειροκροτητές”», ανακοινώνοντας ότι «σκοπεύουμε να βάλουμε φωτιά στο σύστημα» καταθέτοντας προτάσεις νόμου που θα εισηγούνται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Ο Μαρινάκης, εγκαλώντας τον για τους χαρακτηρισμούς και την… πυρομανία, σχολίασε «δεν ξεκινάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καλώντας τον «να μάθει τις αρχές της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας».

Αναβολές στην ΑΔΑΕ

Σε χρόνο-ρεκόρ προχώρησε η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ μετά την επεισοδιακή (λόγω των διαφωνιών) ψηφοφορία της Πέμπτης στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η υπογραφή του διορισμού των νέων μελών από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη έγινε το ίδιο βράδυ και το ΦΕΚ του διορισμού τους εξεδόθη στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Το ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ που ήταν να πραγματοποιηθεί την επομένη (δηλαδή χθες) αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα γινόταν ψηφοφορία επί εισήγησης για επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για μη συμμόρφωση με αίτημα ελέγχου από την Αρχή, στο πλαίσιο της έρευνας για τις υποκλοπές. Η συνεδρίαση από ό,τι μαθαίνω θα γίνει κανονικά, το ίδιο κι η εισήγηση για το πρόστιμο, παρότι δεν αναμένεται πια να υπερψηφιστεί. Οι ίδιες πληροφορίες επίσης επιμένουν ότι οι μέρες του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, στην Αρχή, είναι μετρημένες και είναι θέμα χρόνου η υποβολή της παραίτησής του.