Η μέρα χθες για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη, είχε και περαιτέρω οργάνωση του βηματισμού του, αλλά και τα πρώτα καυτά μέτωπα εντός κόμματος που δείχνουν και τις συντεταγμένες των επικείμενων κρίσεων στην όλη ανθρωπογεωγραφία του χώρου. Πρώτο κρούσμα, οι ευθείες βολές του Νίκου Φίλη κατά της νέας ηγεσίας δεν είναι αμελητέες και λόγω της ιστορικής διαδρομής του πρώην υπουργού και μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω του όλου μομέντουμ, που όλοι σκανάρουν τις κινήσεις του μπλοκ της «μειοψηφίας» ενόψει του συνεδρίου.

Ο Φίλης δεν χαρίστηκε στον Κασσελάκη προκαλώντας έναν πονοκέφαλο και μια περίσκεψη στον νέο ένοικο της Κουμουνδούρου και στο επιτελείο του. Γιατί μόνον πονοκέφαλο μπορεί να πυροδοτήσει μια κριτική που θέλει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «φαινόμενο της μεταπολιτικής» ή «κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία» ή, ακόμη χειρότερα, «είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με τον Τραμπ», όπως είπε ο Φίλης. Ο ίδιος έκανε λόγο και για μια επώδυνη ήττα του κόμματος που σημειώθηκε την Κυριακή του δεύτερου γύρου – «ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Και επίσης ο Φίλης προανήγγειλε μια είδους ρήξη με φόντο το συνέδριο: «Εάν τον Νοέμβριο στο συνέδριο υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι ο κάθε ένας θα επιλέξει. Εγώ θα δω τη στιγμή εκείνη. Πάντως δεν είμαι δεδομένος ότι θα είμαι σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς». Εκανε και κριτική στον Αλέξη Τσίπρα πως ο δικός του αρχηγισμός οδήγησε στον σημερινό μεσσιανισμό.

Απάντηση από Αυγέρη

Την όλη επίθεση δεν άφησε αναπάντητη η πλευρά της νέας ηγεσίας μέσω της νέας εκπροσώπου, Δώρας Αυγέρη, λέγοντας πως «ο Νίκος Φίλης κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα της οποίας ήταν μέλος, και στον ΣΥΡΙΖΑ». Η συζήτηση για διαγραφή προφανώς δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αναλύεται με δεδομένα άλλων κομμάτων αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτεί συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας – όλα τα όργανα είναι σε αναδιοργάνωση – ή αν ο ελεγχόμενος είναι βουλευτής, μπορεί να διαγραφεί από τον πρόεδρο της ΚΟ. Ο Φίλης δεν είναι σήμερα βουλευτής, ενώ δεν είναι και μια απλή περίπτωση στελέχους. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με καταβολή από την ανανεωτική Αριστερά, υπουργός και με δεσμούς με τη μεγάλη και σκληρή ομάδα της Ομπρέλας. Κορυφαίο στέλεχος της τάσης έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» πως τηρούν στάση αναμονής και εκτιμούν πως και το συνέδριο είναι στον αέρα όπως καταλαβαίνουν από τα συμφραζόμενα.

Μια παράλληλη εκτίμηση είναι πως προφανώς ο νέος πρόεδρος δεν θα πάει σε ένα συνέδριο με ανοιχτά μέτωπα και άρα αναμένουν όλοι τον οδικό χάρτη. Είχε πάντως αποφασιστεί με τα προηγούμενα δεδομένα ένα τακτικό συνέδριο τον Νοέμβριο. Από μεριάς Κασσελάκη επίσης η απάντηση της Αυγέρη κατέδειξε τα όρια και τον προσανατολισμό των ημερών. Ενα μέρος της βάσης που στήριξε πάντως Κασσελάκη βλέπει ως προνομιακή τη στιγμή για εκκαθαρίσεις και ξεκαθαρίσματα με τους παλιούς ή όσους «υπονομεύουν» τη νέα ηγεσία. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης πάλι επιδεικνύει μια ενωτική διάθεση και δεν είναι με τη γραμμή των διαγραφών σε τούτη τη συγκυρία. Χθες παραβρέθηκε και στην παρουσίαση της Ανοιχτής Πόλης του υποψήφιου δημάρχου για την Αθήνα Κώστα Ζαχαριάδη.

Αποχώρηση Γεροτζιάφα

Πάντως χθες η νέα ηγεσία δέχθηκε βολές και από τους Στέλιο Κούλογλου, Νίκο Γ. Ξυδάκη ενώ ένα μπαράζ αποχωρήσεων προεκλήθη όπως του διευθυντή της «Αυγής», Σπύρου Ραπανάκη – είχε σκληρή κόντρα προεκλογικά με την πλευρά Πολάκη -, του καθηγητή Χάρη Αθανασιάδη και του Ευριπίδη Στεφάνου, αλλά και του αιματολόγου και καθηγητή της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Ο τελευταίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το θινκ τανκ που είχε φτιάξει ο Τσίπρας. Ηταν επιλογή του τέως προέδρου και υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη στις εθνικές εκλογές. «Παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης «απέναντι στον Μητσοτάκη» η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική», ανέφερε σκληρά ο Γεροτζιάφας. Οπως γράψαμε στα «ΝΕΑ» αποκλειστικά, υπήρξε δυσφορία από μεριάς του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέργιου Καλπάκη που δεν ενημερώθηκαν έστω τυπικά για την αντικατάστασή τους από την ΚΟ και την εκπροσώπηση του κόμματος και χθες το περιέγραψαν κριτικά με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα – ετέθη και το ζήτημα πως οι εν λόγω θέσεις πρέπει να περνάνε από την ΚΟ και την ΠΓ.