Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μερικές μόλις εβδομάδες έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρέμο και η Αμαλία έλαβαν ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από το Κίεβο. Μια από τις μεγαλύτερες κλινικές παρένθετης μητρότητας στην Ευρώπη ανταποκρινόταν στο αίτημα του ζευγαριού από την Ιταλία, προσκαλώντας το να μεταβεί στη χώρα που μαστιζόταν από τον πόλεμο για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης παιδιού.

Εκείνη την περίοδο, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονταν από περιοχές βορείως του Κιέβου τις οποίες είχαν υπό κατοχή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Μερικές ημέρες αργότερα, οι μαζικοί τάφοι στην Μπούτσα αποκάλυπταν την πραγματική φρίκη της εισβολής, καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι συνέχιζαν να πέφτουν κατά δεκάδες σε διάφορες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, η συνέχιση της σύγκρουσης δεν επρόκειτο να σταματήσει το ζευγάρι.

«Προσπαθούμε να κάνουμε πράξη το όνειρό μας να αποκτήσουμε το δικό μας παιδί εδώ και 10 χρόνια. Δεν θα είναι οι βόμβες ή ο πόλεμος που θα μας σταματήσουν», δήλωσε ο 55χρονος Ρέμο, για τον οποίο η διαδικασία συνεχίζεται.

Οι κλινικές παρένθετης μητρότητας, οι οποίες γνώρισαν μεγάλη άνθηση στην Ουκρανία εξαιτίας ενός φιλελεύθερου νομικού πλαισίου, συνεχίζουν να ανθούν, με εκατοντάδες αλλοδαπούς να φτάνουν στο Κίεβο παρά τον πόλεμο – κυρίως από την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Τα ζευγάρια δε που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί υποβάλλονται σε μια σειρά κλινικών εξετάσεων. Από τη στιγμή που αυτές ολοκληρωθούν και εφόσον ο γιατρός διαγνώσει στειρότητα, τα ζευγάρια ξεκινούν τη διαδικασία παρένθετης μητρότητας. Μετά και την επιλογή μιας παρένθετης μητέρας, τα δύο μέρη καταλήγουν και υπογράφουν τις κατάλληλες συμφωνίες.

Στην περίπτωση που η γυναίκα συμφωνήσει να κυοφορήσει παιδί, της χορηγείται ορμονική αγωγή. Από τη στιγμή δε που η γονιμοποίηση επιτευχθεί, τα έμβρυα του ζευγαριού μεταφέρονται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις συγκεκριμένες κλινικές της Ουκρανίας, περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν γεννηθεί στη χώρα από παρένθετες μητέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Ακόμη και κατά τους πρώτους μήνες, ξένα ζευγάρια εξακολουθούσαν να φθάνουν εδώ από όλο τον κόσμο για να παραλάβουν τα παιδιά τους», δήλωσε στην «Guardian» ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών μιας από τις κλινικές, Ιχόρ Πετσενόχα. «Σήμερα, ο αριθμός των αιτήσεων έχει επιστρέψει στα προ πολέμου επίπεδα και λαμβάνουμε περισσότερες από όσες είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε», πρόσθεσε.

Γεννήσεις σε καταφύγια

Σημειώνεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, πριν από την εισβολή, ο ίδιος είχε προετοιμάσει την κλινική του για πόλεμο. «Στήσαμε ένα καταφύγιο από βόμβες, με όλες τις αναγκαίες προμήθειες για τα μωρά και τα έμβρυα. Αντιμετωπίσαμε κάποια κριτική από τους ανταγωνιστές μας, καθώς ορισμένοι μας έλεγαν «γιατί το κάνετε, απλώς θα φοβίσετε τους πελάτες». Ομως, η πανδημία της Covid μας δίδαξε ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Και όταν ο Πούτιν άρχισε να απειλεί τη χώρα μας, το λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη».

Η αλήθεια είναι ότι το να κυοφορεί μια γυναίκα το παιδί άλλων δεν είναι κάτι απλό και καθίσταται ακόμη πιο επώδυνο όταν μαίνεται ο πόλεμος. Τους πρώτους μήνες, οι παρένθετες ουκρανές μητέρες βρίσκονταν σε αδιέξοδο και αρκετές αναγκάζονταν να γεννήσουν σε καταφύγια. Την ίδια στιγμή, οι σύζυγοι και σύντροφοί τους μάχονται στην πρώτη γραμμή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι πόλεις και τα χωριά τους έχουν καταστραφεί από τους Ρώσους. Για τον λόγο αυτόν, πολλές από αυτές φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα που ανήκαν στις κλινικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Νόμιμη στην Ουκρανία

Σημειώνεται ότι η εμπορική εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας είναι νόμιμη στην Ουκρανία, όμως ο κλάδος αντιμετωπίζει έντονη κριτική, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τις κλινικές να περιγράφονται ως «βιομηχανίες παραγωγής παιδιών». Αρκετές δημοσιογραφικές έρευνες κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών έχουν κάνει λόγο για απάνθρωπες και καταπιεστικές συνθήκες και συμπεριφορές απέναντι στις παρένθετες μητέρες. Τον περασμένο Μάρτιο, βουλευτές πρότειναν νόμο που απαγορεύει σε αλλοδαπούς να αξιοποιούν τις υπηρεσίες των ουκρανών παρένθετων μητέρων για όσο διάστημα ισχύει ο στρατιωτικός νόμος. Τον Μάιο, ο νόμος καταψηφίστηκε. «Οι παρένθετες μητέρες το κάνουν για τα χρήματα. Δεν θέλουν να κάνουν άλλα παιδιά, αλλά να στηρίξουν αυτά που ήδη έχουν», λέει ο Πετσενόχα.