Κι εκεί, ανάμεσα σε όλες τις «μαύρες», θλιβερές και απαισιόδοξες ειδήσεις των ημερών, φιγουράρει μία θετική, μία είδηση άλλου χρώματος, «πράσινου» – και δεν αναφέρομαι στο κόμμα της αντιπολίτευσης, που η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα μονοπώλησε τα ειδησεογραφικά μέσα. Τουλάχιστον 10.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο Σάο Πάολο, ένας συνταξιούχος πήρε μια απόφαση που άλλαξε τη φυσιογνωμία τμήματος της βραζιλιάνικης πόλης: άρχισε να φυτεύει δέντρα – χωρίς άδεια από τις τοπικές Αρχές και χωρίς υποστήριξη από κάποιον, παρά μόνο από τη σύζυγό του – σε μια έκταση περίπου τριών χιλιομέτρων.
Το μακρινό 2003 αυτή η περιοχή ήταν εγκαταλελειμμένη, βρώμικη, στέκι για χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Σήμερα, αφού ο 73χρονος Helio φύτευσε 40.000 δέντρα από 160 διαφορετικά είδη, το σημείο έχει μετατραπεί σε ένα γραμμικό πάρκο, το οποίο έχει αποκτήσει «ζωή», με παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομους και κάθε λογής δρώμενα. Οσο για το έργο του «ονειροπόλου», όπως τον αποκαλούσαν, Βραζιλιάνου, έχει αναγνωριστεί, δίνοντάς του την ώθηση να συνεχίσει. Ο νέος στόχος, πια, είναι η φύτευση ακόμη 50.000 δέντρων. Αρκεί, όμως, η προσπάθεια ενός και μόνο ανθρώπου για να αλλάξει όψη μια πόλη; Στην περίπτωση του Helio και του Σάο Πάολο φάνηκε πως αρκεί. Μάλλον, όμως, αυτή είναι η εξαίρεση του κανόνα. Το… πρασίνισμα των πόλεων, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου η κλιματική αλλαγή είναι η μεγάλη απειλή, θέλει σχέδιο και οργάνωση, θέλει ανεβασμένους ρυθμούς, θέλει συμμετοχή των πολιτών, συνδυασμός όμως που δεν είναι πάντα εφικτός.
Στην Αθήνα, πάλι, πάνω από 3.150 νέα δέντρα σε γειτονιές της πόλης έχουν φυτευτεί από την αρχή του έτους, με τη δημοτική Αρχή να… τρέχει για να προλάβει το προεκλογικό ορόσημο των 5.000 νέων δέντρων ετησίως. Πριν από λίγες ημέρες με 40 νέα δέντρα ενισχύθηκε το πράσινο στο Αλσος Χωροφυλακής στου Γουδή. Οπως είχε ανακοινώσει ο δήμος, κουτσουπιές, σφενδάμια, προύνοι και λιγούστρα στέκουν πια σε έναν χώρο, όπου φιλοξενεί πλούσια πανίδα όπως αλεπούδες, τσαλαπετεινούς, παπαγάλους και χελώνες.