Ενισχυμένες δενδροφυτεύσεις σε μεγάλους χώρους πρασίνου, αντικατάσταση των δέντρων που είχαν καταρρεύσει από τις περασμένες κακοκαιρίες που χτύπησαν την Αθήνα, αλλά και δημιουργία νέων χώρων στις «γκρίζες» περιοχές περιλαμβάνει το σχέδιο της νέας διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, που στόχο έχει να πρασινίσει την πόλη και το οποίο παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, καθώς και η μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ο βασικός στόχος των δράσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη από τις πρώτες ημέρες του έτους. Αλλωστε, από την προεκλογική κιόλας περίοδο η αναβάθμιση του πρασίνου ήταν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του νυν δημάρχου, ο οποίος είχε προαναγγείλει περίπου 5.000 φυτεύσεις ετησίως.

Οπως, άλλωστε, έχει δηλώσει ο Χάρης Δούκας, η εικόνα της Αθήνας δείχνει καθαρά ότι δεν είναι μία πράσινη πόλη. «Το τσιμέντο έχει καλύψει ρέματα και ποτάμια, που καθιστά πολύ επικίνδυνη τη διαβίωση στην Αθήνα. Να γιατί έχουμε επιμείνει στην αλλαγή του μοντέλου και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες αυτές τις προκλήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε χώρους όπου θα υπάρχει δενδροφύτευση. Εχουμε υποσχεθεί 25.000 δέντρα μέσα σε πέντε χρόνια και βεβαίως πρόσθετες υποδομές, οι οποίες θα επιτρέψουν να πετύχουμε τον στόχο της πτώσης κατά 5 βαθμούς Κελσίου της αισθητής θερμοκρασίας το καλοκαίρι». Ηδη, πάντως, τον Ιανουάριο ο Δήμος Αθηναίων έχει φυτεύσει 300 δέντρα, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε φύτευση 30 νέων δέντρων στον Λόφο του Στρέφη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Γιώργο Αποστολόπουλο, το πλάνο δεν θα εστιάζει μόνο στους υπάρχοντες – μικρούς και μεγάλους – χώρους πρασίνου, όπου θα πραγματοποιηθούν επιπλέον φυτεύσεις δέντρων, αλλά και στη δημιουργία νέων χώρων, όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καν πρόβλεψη. Μάλιστα, σε βάθος χρόνου στο επίκεντρο της «πράσινης» αλλαγής θα βρεθούν και οι σχολικές αυλές.«Στην Αθήνα έχουμε περιοχές που χαρακτηρίζονται υψηλής αναγκαιότητας σε πράσινο. Αν δει κανείς τον χάρτη της πόλης, θα διαπιστώσει πως αρκετές από αυτές είναι στο 6ο Διαμέρισμα», σημειώνει.  Ετσι, Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Κολωνός, αλλά και Νέος Κόσμος, Μεταξουργείο και Πολύγωνο είναι περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης… περιβαλλοντικής μέριμνας.

Απώλειες

Βάσει του σχεδίου, θα γίνουν σταδιακά αντικαταστάσεις των δέντρων που ξεριζώθηκαν από τις κακοκαιρίες που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι στο άλσος Ιλισίων χάθηκαν κατά τις έντονες κακοκαιρίες περίπου 200 δέντρα και ήδη πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος Αθηναίων, με επικεφαλής τον δήμαρχο Χάρη Δούκα, φύτευσε 62 δέντρα. Αντίστοιχα, περισσότερα από 100 δέντρα είναι η απώλεια στο άλσος Ευελπίδων και πάνω από 300 στον Λυκαβηττό, ενώ στο «πράσινο» σχέδιο συμπεριλαμβάνεται και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των πληγωμένων μουριών, που έχουν προσβληθεί από ξυλοφάγο σκαθάρι.

Οι μεγάλοι δρόμοι

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού που έχει κάνει ο δήμος βρίσκονται και μεγάλοι δρόμοι της Αθήνας, στους οποίους υπάρχει ειδικό πλάνο δενδροφύτευσης. «Πρόκειται για δρόμους όπου υπάρχει χώρος για μεγαλύτερα δέντρα. Ετσι, σχεδιάζουμε στη Βασιλίσσης Σοφίας να φυτέψουμε γιακαράντες, που ήδη υπάρχουν στο Ζάππειο, τη Ρηγίλλης και την Αθηνάς. Είναι ένα μεγάλο καλλωπιστικό δέντρο με χαρακτηριστικά μοβ άνθη. Την ίδια στιγμή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα μπουν ροβίνιες, ένα είδος ακακίας με ροζ και λευκά άνθη.  Σιγά σιγά θα προχωρήσουμε και σε άλλες λεωφόρους», τονίζει ο Γιώργος Αποστολόπουλος. Οι νέες φυτεύσεις, προσθέτει, θα γίνουν με βάση επιστημονικά και βασικά στοιχεία του αθηναϊκού κλίματος.

«Για παράδειγμα, η φύτευση πλατάνων θα γίνεται μόνο σε σημεία όπου υπήρχαν παλαιότερα ρεματιές ή περνούν υπογείως νερά. Γενικά, οι φυτεύσεις θα γίνονται στις σωστές εποχές. Ενδεικτικό των λανθασμένων χειρισμών σε ό,τι αφορά τις δενδροφυτεύσεις είναι τα πλατάνια που μπήκαν στην Πανεπιστήμιου – με 10 από αυτά να έχουν πλέον ξεραθεί – γιατί φυτεύτηκαν βιαστικά και λάθος εποχή». Διαφορετικό χαρακτήρα σκοπεύει ο δήμος να δώσει στην Ιερά Οδό, η οποία και θα μετατραπεί σε «δρόμο της ελιάς» καθώς, όπως προσθέτει ο αντιδήμαρχος, θα ενισχυθούν οι φυτεύσεις με ελιές, με σήμα κατατεθέν την ιερή ελιά του Πλάτωνα. Παράλληλα, το νέο μοντέλο για το πράσινο θα συνδεθεί και με την τροποποίηση και επικαιροποίηση του κανονισμού πρασίνου του δήμου. «Θα υπάρχουν άρθρα για την προστασία των δέντρων που έχουν γεωπονική, ηλικιακή, μορφολογική ή ιστορική αξία.

Θεσπίζουμε κατοχυρωμένη – προστατευμένη θέση δέντρου, προκειμένου να μην υπάρχει μείωση πρασίνου στην Αθήνα». Μάλιστα, στον επικαιροποιημένο κανονισμό θα αναφέρεται ρητά και το υποχρεωτικό ισοζύγιο πρασίνου, δηλαδή για κάθε δέντρο που κόβεται θα φυτεύονται δύο. «Ο κανονισμός θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός για τις παραβάσεις και θα προβλέπει μεγάλα πρόστιμα», καταλήγει ο Γιώργος Αποστολόπουλος.