Το ερχόμενο Σάββατο 5 Νοεμβρίου θα φτάσουν στην Ελλάδα οι αντιπροσωπείες των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που έρχονται στη χώρα μας για να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασιών τους με τη Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ. Τα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών πανεπιστημίων θα υποδεχτούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Παιδείας σε ένα πρώτο «εισαγωγικό εργαστήριο» που θα γίνει την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το Institute of International Education (IIE) και το Ιδρυμα Fulbright. Σ’ αυτό θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα Maria Olson, η συμπρόεδρος του ΙΙΕ A. Sarah IIchman, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας και η διευθύνουσα σύμβουλος του Fulbright Αρτεμις Ζενέτου.

Η υποδοχή

Η επίσημη πρώτη εκδήλωση υποδοχής των αμερικανών πανεπιστημιακών ωστόσο θα γίνει στην ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, επίσης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργου Τσούνη, της βοηθού του υπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) των ΗΠΑ Lee Sutterfield και του Allan E. Goodman, επικεφαλής του ΙΙΕ, το οποίο το 2019 γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του.

Στις εκδηλώσεις αυτές της ερχόμενης Δευτέρας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο συνεργασίας στα πλαίσια της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ, στην οποία η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση» λέει σχετικά στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας για θέματα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια άλλωστε έχουν κάνει μεγάλες προόδους και αυξάνουν διαρκώς τη φήμη τους στο εξωτερικό τόσο στις Ανθρωπιστικές όσο και στις Θετικές Επιστήμες» αναφέρει.

Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των ΑΕΙ είναι αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα υποδεχτεί και τους εκπροσώπους των αμερικανικών πανεπιστημίων, ενώ θα είναι το πρώτο με το οποίο θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα αρχίσουν τις επαφές τους με τα πανεπιστήμια της χώρας μας.

Οι εκπρόσωποι των αμερικανικών ΑΕΙ θα έχουν συναντήσεις με όλα τα ΑΕΙ της χώρας, ξεκινώντας με αυτά που εδρεύουν στην πρωτεύουσα. Βέβαια, ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με ανώτατα ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, στο οποίο και η παρουσία των ΜΑΤ έξω από την κεντρική είσοδό του είναι πλέον διαρκής. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εκφράστηκε προβληματισμός για το πώς θα γίνουν οι συναντήσεις τους με την ηγεσία του ιδρύματος, με στόχο να αποφευχθούν επεισόδια με φοιτητές ή άλλους ταραχοποιούς στην περιοχή. Πάντως, στο ΑΠΘ οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας, στην αίθουσα της Συγκλήτου του ιδρύματος.

Η αντιπροσωπεία των αμερικανικών πανεπιστημίων επρόκειτο να έρθει στη χώρα μας προ τριετίας, αλλά οι συναντήσεις τότε είχαν αναβληθεί λόγω της της πανδημίας Covid 19.

Τα φημισμένα ΑΕΙ

Βέβαια πολλά ελληνικά ΑΕΙ έχουν ήδη μεγάλη φήμη στα ΗΠΑ όπως για παράδειγμα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (το επιστημονικό επίπεδο του οποίου έφερε στη χώρα μας την Tesla), ενώ φημισμένα πανεπιστήμια σε διεθνές επίπεδο θεωρούνται και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σε συνέχεια των παραπάνω, υπάρχει το προηγούμενο της συνεργασίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια που έχει ως στόχο τη διοργάνωση ενός προγράμματος σπουδών που θα καταλήγει στην απόδοση κοινών τίτλων σπουδών από τα δύο ιδρύματα. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της οργάνωσής του πριν από την επιλογή των πρώτων υποψηφίων.

Πέραν αυτού όμως, πολλά ελληνικά πανεπιστήμια ήδη προσπαθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα να έρθουν θεσμικά κοντά με τα ανώτατα ιδρύματα άλλων χωρών, προχωρώντας στη διοργάνωση προπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα. Να θυμίσουμε εδώ ότι πολλά μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ διοργανώνουν ήδη κάθε χρόνο θερινά προγράμματα στη χώρα μας.

H λίστα με 30 Αμερικανικά ΑΕΙ

California Polytechnic State University

Carnegie Mellon University

Columbia University

George Mason University

Harvard University

Indiana University

Johns Hopkins University

Joliet Junior College

Lehigh University

Michigan State University

Ohio Northern University

Princeton University

Roger Williams University

Rutgers University

Stockton University

Tufts University

University of Alabama

University of California, Berkeley

University of Cincinnati

University of Delaware

University of Illinois at Urbana-Champaign

University of Kentucky

University of South Alabama

University of Southern California, Viterbi School of Engineering

University of Texas – Health Science Center

Wayne State University

Widener University

William & Mary

Yale University

York College

of Pennsylvania