Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οταν τα υψηλά επίπεδα δαπανών για επενδύσεις κεφαλαίου τροφοδότησαν μια διαρκή αύξηση του κινεζικού πληθωρισμού από το 1991 έως το 2011, οι Αρχές έθεσαν γρήγορα την κατάσταση υπό έλεγχο και την τελευταία δεκαετία ο πληθωρισμός (CPI) σπάνια ξεπέρασε το 2%, σε σύγκριση με 5,4% το 2011. Με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες που χάνουν τώρα τον έλεγχο της σταθερότητας των τιμών, μπορεί η Κίνα να συνεχίσει να συγκρατεί τον πληθωρισμό φέτος και το επόμενο έτος;
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, αξίζει να εξεταστεί πώς η Κίνα κατάφερε να περιορίσει τον πληθωρισμό την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απέφυγε νέους γύρους μεγάλων δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων και χάρη στην αυξημένη αυτονομία της κεντρικής τράπεζας, η δημιουργία χρήματος και η πιστωτική ανάπτυξη βοήθησαν.
Μετά το 2015, η κεντρική τράπεζα της Κίνας υιοθέτησε συνετό τόνο και προσάρμοσε την κατανομή πιστώσεων για να υποστηρίξει τομείς με υπερβολικούς δείκτες χρέους. Οι πολύ ρυπογόνες βιομηχανίες και ο τομέας των ακινήτων - και οι δύο από τους οποίους είχαν οδηγήσει σε ταχεία αύξηση του ΑΕΠ στο παρελθόν - αντιμετώπισαν χρηματοπιστωτική καταστολή. Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση ανέχθηκε τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη σταθερή αύξηση της απασχόλησης.
Σήμερα, αυτή η ανοχή δοκιμάζεται. Τα λοκντάουν έχουν βαρύνει την οικονομία της Κίνας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ της Σαγκάης μειώθηκε σχεδόν κατά 14%. Εν τω μεταξύ, ο τομέας των ακινήτων γίνεται τροχοπέδη για την οικονομία.
Ως σημαντικός εισαγωγέας ενέργειας και τροφίμων, η Κίνα θα δυσκολευτεί να απομονωθεί από την παγκόσμια τάση του πληθωρισμού. Δύο παράγοντες εξηγούν γιατί ο CPI στην Κίνα δεν έχει ήδη αυξηθεί.
Πρώτον, οι εισαγωγείς ενέργειας και τροφίμων της Κίνας είναι όλοι γιγάντιες, κρατικές, κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις των οποίων οι αποφάσεις τιμολόγησης ελέγχονται αυστηρά. Μέχρι να διαμορφωθούν πληθωριστικές προσδοκίες, η αύξηση του κόστους εισαγωγής δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Δεύτερον, ακόμη και όταν η Κίνα εισάγει πολλά κρίσιμα αγαθά, αυτά που περιλαμβάνονται στον CPI τα προμηθεύονται σε μεγάλο βαθμό από το εσωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση της Κίνας επέλεξε να υιοθετήσει ένα μέτριο πακέτο τόνωσης. Ενα υπερβολικά ισχυρό πακέτο, όπως έχει καταστήσει σαφές η εμπειρία, θα συνεπαγόταν σχεδόν αναπόφευκτα υπερβολική νομισματική επέκταση, οδηγώντας σε άνοδο του πληθωρισμού που θα δημιουργούσε περαιτέρω προκλήσεις για την οικονομία της Κίνας τα επόμενα χρόνια.
Ο Ζανγκ Γιουν είναι πρύτανης του School of Economics στο Fudan University και διευθυντής του China Center for Economic Studies, ομάδας σκέψης στη Σαγκάη