Σήμερα στις 10 π.μ. πραγματοποιείται στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας η κηδεία του Χανς-Τις Λέμαν (Hans-Thies Lehmann), από τους κορυφαίους ευρωπαίους θεωρητικούς του θεάτρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, όπως πληροφορηθήκαμε από τη σύζυγό του, κριτικό και θεατρολόγο Ελένη Βαροπούλου. Ο Χανς-Τις Λέμαν γεννήθηκε το 1944 στο Ερινγκσχάουζεν της Γερμανίας και σπούδασε στο Ινστιτούτο Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου δίπλα στον Πέτερ Σόντι, του οποίου υπήρξε και συνεργάτης. Μαζί με τον Αντρέι Βιρτ προχώρησαν το 1982 στην ίδρυση του Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Συνέχισε την ακαδημαϊκή του πορεία ιδρύοντας το Ινστιτούτο Θεάτρου, Κινηματογράφου και Επιστήμης των Μέσων στο Πανεπιστήμιο Johan Wolfgang Goethe της Φρανκφούρτης του Μάιν.

Το έργο του «Το Μεταδραματικό Θέατρο», που εκδόθηκε το 1999 και μεταφράστηκε σε τουλάχιστον 30 γλώσσες (όχι στα ελληνικά), επηρέασε όσο λίγα τις αναζητήσεις της σύγχρονης σκηνής ως μέρος μιας θεωρητικής σύλληψης στην οποία περιλαμβάνονται τρεις ενότητες: το προδραματικό, το δραματικό και το μεταδραματικό. Το εύρος των φιλολογικών και θεατρολογικών μελετών του περιλαμβάνει από τον Σοφοκλή, τον Κλάιστ και τον Μπίχνερ έως τον Μπρεχτ και τον Χάινερ Μίλερ, συνεισφέροντας σε νέες προσεγγίσεις του έργου τους (μπορεί κανείς να βρει στα ελληνικά τους προλόγους του στα έργα του Χάινερ Μίλερ στις εκδ. Αγρα).

Η διδακτική προσφορά του δεν περιορίζεται μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά εκτείνεται και στην αμερικανική ήπειρο (βόρεια, κεντρική και νότια), σε πολλές ασιατικές χώρες και στην Αυστραλία. Εργάστηκε επίσης ως δραματουργός δίπλα σε σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Γιόσι Βίλερ (Jossi Wieler), ο Θόδωρος Τερζόπουλος και ο Φαλκ Ρίχτερ (Falk Richter). Στην Ελλάδα δίδαξε επανειλημμένα νέους έλληνες καλλιτέχνες και θεατρολόγους στο Φεστιβάλ του Αργους και στη Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου.