Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εχουν περάσει 10 μήνες από την ημέρα που τέθηκε επικεφαλής, έπειτα από πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού, του μεγάλου πρότζεκτ για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας. Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχει συναντήσει, ο Σταύρος Μπένος δηλώνει ικανοποιημένος για την πορεία των έργων που θα δώσουν νέα ζωή στην πολύπαθη περιοχή.
Η φωτιά που ξέσπασε στα μέσα Ιουνίου στην Εύβοια, με αίσια - ευτυχώς - έκβαση, ξύπνησε μνήμες από τη μεγάλη πυρκαγιά στις αρχές Αυγούστου του 2021, που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα, καταστρέφοντας περιουσίες και αφήνοντας πολίτες χωρίς στέγη και δουλειά.
Η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, λοιπόν, ήταν εξαρχής ο μεγάλος στόχος και με βάση αυτόν πορεύονται όσοι έχουν αναλάβει να δώσουν και πάλι πνοή στην περιοχή. Ο... μαέστρος της ετερόκλητης αυτής ομάδας επιστημόνων, μελετητών, τοπικών Αρχών, φορέων αλλά και απλών κατοίκων, Σταύρος Μπένος, είχε μιλήσει από την πρώτη στιγμή για ένα προϊόν, ένα διεθνές brand, που θα περιλαμβάνει όλους τους πόρους της Εύβοιας, με έμφαση στο δάσος, τους ανθρώπους, τα μνημεία, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, αλλά και την επιχειρηματικότητα.
ΕΡΓΑ-ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της αναγέννησης έχουν ήδη φανεί, καθώς, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο ίδιος, 25 έργα-φωτοδότες έχουν κιόλας ξεκινήσει. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα πολιτισμού, με σημαντικές συνεργασίες και παρεμβάσεις από τη Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ή το Μέγαρο Μουσικής: «Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το Evia Film Festival, πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ με το Μέγαρο Μουσικής οργανώνουμε τρεις μεγάλες εκδηλώσεις σε τρία διαφορετικά σημεία της Βόρειας Εύβοιας, το Αρτεμίσιο, την Αγία Αννα και τη Λίμνη, οι οποίες ξεκινούν τώρα και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο. Φιλοδοξία μας είναι αυτές οι πολιτιστικές δράσεις να αφήσουν πίσω τους θεσμούς και να μην είναι εφήμερες».
Στον τομέα της παιδείας, πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα, το οποίο δημιούργησε ένα δίκτυο μεταξύ των σχολείων της χώρας, όπου μαθητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας επισκέφθηκαν την περιοχή. «Με στόχο την τόνωση του τουρισμού ήδη δύο μέτρα έχουν ληφθεί - το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός που δίνει δύο εβδομάδες διακοπές στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας, αλλά και το North Evia Pass, ένα voucher 150 ευρώ ιδίως για νέους, για να το διαθέσουν στην περιοχή», σημειώνει ο Σταύρος Μπένος, προσθέτοντας ότι έργα που έχουν να κάνουν με την τοπική κοινωνία, τη γαστρονομία και τον αγροδιατροφικό τομέα παίρνουν σάρκα και οστά αυτή την περίοδο.
ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΑΝΟ. Συνολικά 150 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 300-400 εκατ. ευρώ (σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για άμεσες ενέργειες), θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της αναμόρφωσης της Βόρειας Εύβοιας. Στον πυρήνα του βρίσκονται το δάσος και ο δρόμος. «Το δάσος θα είναι ο εμπνευστής όλων των προγραμμάτων, το κέντρο της αναγέννησης, και καταλύτης θα είναι ο δρόμος των 90 χλμ. Πρόκειται για έργο δεκαετίας και όταν ολοκληρωθεί ο Βόρειος Οδικός Αξονας Ευβοίας θα μπορεί κανείς να το διανύσει σε μία ώρα και 10 λεπτά».
Παράλληλα, αρκετά από τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν θα είναι οδηγοί για να «απλωθούν» σε όλη τη χώρα. Ενα από αυτά αποτελεί πανελλήνια - μπορεί και παγκόσμια - πρωτοτυπία και δεν είναι άλλο από τη μεταρρύθμιση των ολιστικών ΚΕΠ, ενός μοντέλου που ήταν, όπως αποκαλύπτει ο Σταύρος Μπένος, δικό του όραμα εδώ και δεκαετίες. «Θα ιδρύσουμε τέσσερα νέα ΚΕΠ, τα οποία θα είναι τα μοναδικά σημεία επαφής των πολιτών με το κράτος. Τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά που θα χρειάζονται οι πολίτες θα τα μαζεύει το κράτος και δεν θα τρέχουν οι πολίτες. Στόχος μας είναι του χρόνου την άνοιξη τα νέα ΚΕΠ να λειτουργούν».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑ ΖΩΗ». Στα έργα-σπινθήρες περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα «Νέα Ζωή» που έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία. «Θα βρούμε δύο κοινότητες, ημιορεινές, που θα έχουν μεν περί τους 100 κατοίκους τον χειμώνα, θα είναι, δε, σαν το τζάκι που τρεμοσβήνει. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εμείς είναι να δώσουμε ζωή σε κοινότητες που "μαραίνονται". Κάνοντας εξατομικευμένη έρευνα, θα δούμε το κτιριακό απόθεμα και την εκμετάλλευσή τους, εάν δηλαδή οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να προχωρήσουν τα σπίτια σε μακροχρόνια μίσθωση, να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν σε δύο κατηγορίες επισκεπτών - όχι τουριστών - στην τρίτη ηλικία, κυρίως Ευρωπαίους, αλλά και σε εργαζόμενους με τηλεργασία».
Η «ΑΠΟΛΗΨΙΣ». Μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμη και η ψηφιακή πλατφόρμα «Απόληψις» που θα αφορά την κοπή δέντρων και θα έχουν πρόσβαση όλοι στον αριθμό των δέντρων που πρέπει να κοπούν αλλά και στο είδος των δέντρων. «Ο,τι γίνεται στο δάσος θα μπορεί κανείς να το δει μέσω της πλατφόρμας σε ζωντανό χρόνο». Τέλος, ένας από τους μεγάλους στόχους είναι η σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, καθώς, όπως λέει ο Σταύρος Μπένος, «είναι ντροπή το 87% των πρωινών στα ξενοδοχεία να είναι εισαγόμενα». Και καταλήγει:
«Η αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας είναι πολύ μεγάλο πρόγραμμα που θα είναι για τους κατοίκους τους. Κι αυτό θα πρέπει να καταλάβουν, καθώς υπάρχει ακόμη δυσπιστία. Είμαι ικανοποιημένος, όμως, που κερδίζω έδαφος κάθε μέρα κι αυτό μου είναι αρκετό».