Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης απηύθυνε χθες και επισήμως πρόσκληση ένταξης προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τονίζοντας ότι αυτό «θα καταστήσει τις ίδιες πιο ασφαλείς, το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και τον ευρωατλαντικό χώρο πιο οχυρωμένο». Οσο για την Τουρκία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την παραπάνω εξέλιξη με την άρση του βέτο της, δεν έχασε χρόνο - θέλοντας, προφανώς, να μη διαψεύσει τις εκτιμήσεις που έκανε το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ της χώρας, τα οποία διαπίστωσαν πανηγυρικά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «τα πήρε όλα» από τους εταίρους του.
Ετσι, η Αγκυρα προανήγγειλε ότι σύντομα θα προσέλθει για να εξαργυρώσει την πρώτη «επιταγή» που περιλαμβάνει το «μνημόνιο» που υπέγραψε την Τρίτη με τις δύο σκανδιναβικές χώρες: την έκδοση στην Τουρκία 33 καταζητουμένων για τρομοκρατία, εξαιτίας της σχέσης τους με κουρδικές οργανώσεις και το δίκτυο των αποκαλούμενων «γκιουλενιστών». «Οι φάκελοι 6 μελών του ΡΚΚ και 6 γκιουλενιστών είναι ανοιχτοί στη Φινλανδία, όπως συμβαίνει με τους φακέλους άλλων 10 μελών του ΡΚΚ και 11 γκιουλενιστών στη Σουηδία. Θα ζητήσουμε πάλι την έκδοσή τους μετά τη συμφωνία και θα υπενθυμίσουμε την ύπαρξή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ.
Από την πλευρά τους, Ελσίνκι και Στοκχόλμη αντέδρασαν μάλλον αμήχανα. «Δεν υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση αυτή τη στιγμή» είπε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο. «Εξαρτάται από τις πληροφορίες που θα λάβουμε από την Τουρκία σε αυτό το θέμα» δήλωσε από την πλευρά της στο Reuters η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον - σπεύδοντας να προσθέσει ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να τηρεί το σουηδικό και το διεθνές δίκαιο.
Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι στο εσωτερικό της Σουηδίας έχουν ήδη εκδηλωθεί πολλές αντιδράσεις για το μνημόνιο που υπογράφηκε με την Τουρκία και το περιεχόμενό του. Αντιδράσεις οι οποίες, αναμφίβολα, θα έχουν επιπτώσεις και στο πολιτικό σκηνικό, ειδικά καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι ενδεχόμενη πρόταση μομφής με αφορμή τη συγκεκριμένη συμφωνία έχει πολύ μικρές πιθανότητες να περάσει, καθώς και η κεντροδεξιά αντιπολίτευση συμφωνεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όλοι πλέον μετρούν το κόστος των επόμενων κινήσεών τους.
«Προειδοποιήσαμε από νωρίς για τους κινδύνους που ενέχει η παράδοση της εξωτερικής πολιτικής της Σουηδίας στα χέρια του δεσπότη Ερντογάν» έγραψε στο Twitter ο Νοόσι Ντάντγκοσταρ, επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση Αντερσον. «Θα εξοπλίσουμε, άραγε, την Τουρκία για την επίθεσή της στη Συρία; Και ποιοι εξόριστοι θα απελαθούν;» πρόσθεσε ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, η κουρδικής καταγωγής ανεξάρτητη βουλευτής Αμινέχ Κακαμπαβέχ, στην ψήφο της οποίας στηριζόταν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών (και κινδυνεύει με έκδοση εάν δεν επανεκλεγεί τον Σεπτέμβριο, καθώς είναι πρώην μαχήτρια), έκανε λόγο για «μαύρη ημέρα για τη σουηδική εξωτερική πολιτική».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το τριμερές μνημόνιο ασφαλείας, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτουν η ισπανική «El Pais» και τουρκικά ΜΜΕ, Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται να μην παρέχουν ουδεμία στήριξη στις κουρδικές οργανώσεις της Συρίας YPG/PYD που ενεργοποιούνται στις δύο χώρες, επαναβεβαιώνουν πως το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και προχωρούν σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές και υπηρεσίες πληροφοριών. Επίσης, σύμφωνα με τη «Sabah», οι δύο σκανδιναβικές χώρες αίρουν το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και θα ευθυγραμμίζονται από εδώ και στο εξής με την πολιτική του ΝΑΤΟ στο συγκεκριμένο θέμα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Αγκυρα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει εκ νέου βέτο στη διαδικασία ένταξης των δύο στο ΝΑΤΟ, μη εγκρίνοντας το σχετικό αίτημα που για να ευοδωθεί απαιτεί ομοφωνία των «30». Κάτι που, πρακτικά, σημαίνει ότι μπορεί ακόμη να εκβιάζει το σύνολο των συμμάχων της και ειδικά τις ΗΠΑ - με τον Ερντογάν να έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν θα διστάσει να το κάνει, εφόσον κρίνει πως τον συμφέρει.