Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
O Εμανουέλ Μακρόν βγήκε από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών αποδυναμωμένος, με μια σχετική, μόνο, κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και καλείται τώρα να αναπτύξει νέες διαπραγματευτικές δεξιότητες εντός των τειχών - με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως τα εσωτερικά του θέματα θα τον ακολουθούν παντού. Ο Ολαφ Σολτς εξακολουθεί να μιμείται τους ακροβατισμούς της Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς να βλέπει πως οι καιροί απαιτούν έναν καγκελάριο με πολύ διαφορετικό ταμπεραμέντο: μόλις την Τρίτη, έπειτα από πέντε μήνες πολέμου, παρέλαβε το Κίεβο ένα πρώτο φορτίο βαρέων όπλων από τη Γερμανία. Ο Μάριο Ντράγκι έχει απέναντί του ασταθείς κυβερνητικούς εταίρους που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κατάρρευση της κυβέρνησης πριν από τις προγραμματισμένες για το 2023 εκλογές στην Ιταλία. Μόλις πρόσφατα, και με αφορμή τις αντιρρήσεις των Πεντάστερων για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουΐτζι ντι Μάιο τους εγκατέλειψε προκειμένου να ιδρύσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα - μεγαλύτερο κόμμα στην «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» είναι πλέον η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Οσο για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, τον Πέδρο Σάντσεθ, αυτός καλείται επί του παρόντος να διαχειριστεί τη βαριά ήττα των Σοσιαλιστών από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα στην Ανδαλουσία. Για να συνοψίσουμε: οι ρωγμές στους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος γίνονται όλο και πιο ορατές.
Θα μπορούσε βέβαια να αντιτείνει κανείς πως τίποτε από αυτά δεν είναι σοβαρό, όλα είναι πράγματα που συμβαίνουν στις δημοκρατίες. Οπως γράφει ωστόσο στην ιταλική «La Repubblica» ο Αντρέα Μπονάνι, η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι σήμερα μια δημοκρατία σε πόλεμο, ακόμα και αν δεν το παραδέχεται. Και μια δημοκρατία σε πόλεμο δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανίζεται αδύναμη. Ο εγγαστρίμυθος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της το υπενθύμισε πρόσφατα: «Η ΕΕ θα μπορούσε να εξαφανιστεί πριν γίνει κομμάτι της η Ουκρανία» διακήρυξε με τη συνήθη του ωμότητα τέσσερις ημέρες πριν καλωσορίσουν οι «27» ως υποψήφια προς ένταξη χώρα την ηρωικά αντιστεκόμενη Ουκρανία. Ο Μεντβέντεφ το έχει κάνει συνήθεια να μεταφέρει αυτά που ο ρώσος πρόεδρος θεωρεί ανάρμοστο να πει προσωπικά. Ακόμα ένα πρόσφατο παράδειγμα: «Μέσα στον ζήλο τους, οι ανόητοι Ευρωπαίοι δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι αντιμετωπίζουν τους πολίτες τους σαν εχθρούς όχι μικρότερους από τους Ρώσους» δήλωσε αναφερόμενος στο οικονομικό κόστος του πολέμου, συνδαυλίζοντας για ακόμα μια φορά τους ευρωπαϊκούς διχασμούς.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο, μια ενεργειακή κρίση, ένα ολοένα και υψηλότερο κόστος ζωής. Χρειάζεται πρωτοπορία, όραμα και βλέπει αποδυναμωμένους ηγέτες. Υψηλόβαθμος ανατολικοευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιούσε προ ημερών μέσω του Reuters πως το φιλευρωπαϊκό μήνυμα του Μακρόν μπορεί να πνιγεί από την ενισχυμένη παρουσία δύο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην ακροδεξιά και την ακροαριστερή πλευρά της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης - της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, που δεν ζητεί μεν πλέον Frexit αλλά θέλει μια Ευρώπη κυρίαρχων εθνών, και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που κηρύττει την «ανυπακοή» σε ευρωπαϊκούς κανόνες. Το γαλλικό Σύνταγμα, βέβαια, δίνει την πρωτοκαθεδρία στον πρόεδρο της χώρας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. «Πιστεύω πως ο Μακρόν θα διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη γιατί δεν υπάρχουν άλλοι ηγέτες με ατζέντα για την Ευρώπη» εκτιμά η Τζορτζίνα Ράιτ από το θινκ-τανκ Institut Montaigne. Αρκετοί αναλυτές, πάντως, θεωρούν πως, μαζί με τις διαπραγματευτικές δεξιότητες που θα πρέπει να ακονίσει στο εσωτερικό, πιθανόν να αναγκαστεί να γίνει περισσότερο «εξυπηρετικός» και στις Βρυξέλλες, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια σειρά θεμάτων, από τις δημοσιονομικές φιλοδοξίες μέχρι τους αμυντικούς του στόχους.