Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO (Μάρτιος 2022) η ΝΔ καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,3% προς την Ελληνική Λύση και 0,9% προς το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Η μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ καταγράφεται στη δεδομένη χρονική συγκυρία προς το ΚΙΝΑΛ με ένα ποσοστό 6,7% να δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο κίνδυνος επομένως διαρροής εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερος στον χώρο του Κέντρου παρά στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο κινητικότητα παρατηρείται στον δεξιό χώρο με το κόμμα του Κασιδιάρη να σταθεροποιείται περί του 1,5%, ενώ και το κόμμα των Τζήμερου - Κρανιδιώτη ανιχνεύεται δημοσκοπικά στο 1%. Τα ποσοστά μπορεί να μοιάζουν μικρά, σε περιβάλλον όμως απλής αναλογικής κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος που κάποια στιγμή θα εμπεδώσει το γεγονός ότι από τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία το πιο πιθανό είναι να μην προκύψει κυβέρνηση. Η παράμετρος αυτή μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας πιο χαλαρής ψήφου ή ακόμη και σε άνοδο των ποσοστών της αποχής κυρίως για τους ψηφοφόρους αυτούς, που το βασικό κριτήριο είναι η κυβερνησιμότητα.
Κινδυνεύει λοιπόν η κυβερνητική παράταξη από τους σχηματισμούς που βρίσκονται στα δεξιά της;
Η εμφάνιση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ως εκφραστή της ελληνικής alt right εκδοχής και η σύμπραξή του με τους Τζήμερο και Κρανιδιώτη δημιουργεί έναν ακόμη υποδοχέα μιας πιο καθαρής αντισυστημικής δεξιάς ορθόδοξης ψήφου που εμφανίζεται ικανή να στερήσει ένα ποσοστό από τη ΝΔ. Και με τον τρόπο που διαμορφώνονται πλέον οι εκλογικοί συσχετισμοί το κυβερνών κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει καμία ψήφο. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται για τη ΝΔ από την εμπειρικά καταγεγραμμένη διαπίστωση που αφορά την αδυναμία των δημοσκοπήσεων να ανιχνεύσουν σε όλη της την έκταση τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο και δη την ακροδεξιά. Οι πολίτες που κάνουν αυτές τις επιλογές πολύ συχνά αποκρύπτουν την ψήφο τους, διακατέχονται από έντονη αντιδραστικότητα και εκφράζουν μια συνολική απαξίωση τόσο του πολιτικού όσο και του μιντιακού συστήματος.
ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Η περιπέτεια της πανδημικής κρίσης δημιούργησε ένα νέο πεδίο αντίδρασης με την εμφάνιση των αντιεμβολιαστών οι οποίοι μπορεί να μη διαθέτουν μια ενιαία πολιτική θεώρηση, έχουν ωστόσο διακριτό στίγμα και θα θελήσουν με την ψήφο τους να εκφράσουν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στον πολιτικό καθωσπρεπισμό. Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης συγκροτεί τον βασικό υποδοχέα αυτών των απόψεων, σταθεροποιώντας τις δυνάμεις του και αυξάνοντας τα ποσοστά του σε κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.
Ταυτόχρονα η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία δίνει την ευκαιρία για την ανάδειξη μιας ακόμη αντιδραστικής τοποθέτησης με τη σιωπηρή ή και φανερή στήριξη των ενεργειών του ρώσου προέδρου, συμπληρώνοντας και δημιουργώντας μια ετερόκλητη συμμαχία που εκκινεί από την αντιπαγκοσμιοποίηση, περνά από τον Τραμπισμό, απορρίπτει τον εμβολιασμό κατά του Covid-19, δικαιολογεί την εισβολή Πούτιν, θεωρεί ναζιστή τον Ζελένσκι και τελικά ψηφίζει τον Κασιδιάρη.
O Αντώνης Παπαργύρης είναι διευθυντής ερευνών της GPO