Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μόλις τελείωσε η πανηγυρική τελετή της άφιξης των Rafale στην Τανάγρα, την περασμένη Τετάρτη, τα νέα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, οι πιλότοι και οι τεχνικοί έπεσαν με τα... μούτρα στη δουλειά. Η πρώτη εβδομάδα των μαχητικών «gamechangers» στη 332 Μοίρα κύλησε με εξονυχιστικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις στα αεροσκάφη, αλλά και ένα αδιάκοπο «unboxing» ανταλλακτικών και υλικών.
Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται ανιαρό και γραφειοκρατικό στους απλούς «θνητούς», όμως οι επιτελείς, οι πιλότοι και οι τεχνικοί γνωρίζουν καλά πως αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για ενταχθεί ομαλά και να ενσωματωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αυτό το νέο όπλο στην Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για ελέγχους ρουτίνας, που όμως θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για τα αεροσκάφη. Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονείται ότι τα πρώτα έξι Rafale που έφτασαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα. Υπό αυτά τα δεδομένα τεχνικοί και πιλότοι που είχαν ήδη εκπαιδευτεί στη Γαλλία πάνω στα 4,5 γενιάς μαχητικά περνούν από…κόσκινο τα έξι Rafale. Ουσιαστικά τα μαχητικά ταξινομούνται ανάλογα με τις ώρες πτήσεις που έχουν ώστε να διαπιστωθεί τι «υπόλοιπα» έχουν και ποια πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Επιπλέον, η πρώτη εβδομάδα των Rafale στα στέγαστρα της αεροπορικής βάσης Τανάγρας - εκεί που ήταν δηλαδή και η «φωλιά» των Mirage 2000, τα οποία τώρα αποσύρονται - περιελάμβανε και το ξεπακετάρισμα όλων των logistics που τα συνοδεύουν. Από τα ανταλλακτικά μέχρι τα βοηθητικά εργαλεία.
Ολο αυτό το διάστημα των ελέγχων βέβαια οι 8 πρώτοι πιλότοι που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στα Rafale δεν θα μείνουν καθηλωμένοι. Ενδέχεται δηλαδή να γίνουν και πτήσεις είτε για τα απαιτούμενα τσεκαρίσματα είτε και για εκπαίδευση.
Το εκπαιδευτικό πακέτο. Μια ακόμη καθοριστική διαδικασία για την πλήρη ενσωμάτωση των Rafale στην Πολεμική Αεροπορία είναι η δημιουργία, το «χτίσιμο» του εκπαιδευτικού συστήματος πάνω στο οποίο θα βασιστούν και οι υπόλοιποι πιλότοι που θα μάθουν να πετάνε τα νέα μαχητικά. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι πιλότοι που ήδη εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία είναι επιφορτισμένοι να γράψουν αυτά τα πρώτα εκπαιδευτικά κείμενα για το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης στα Rafale. Kαι βέβαια παράλληλα με αυτή τη διαδικασία θα εκπαιδεύονται και οι υπόλοιποι αεροπόροι και στο πρακτικό κομμάτι των πτήσεων με Rafale.
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για την παραλαβή των υπόλοιπων γαλλικών μαχητικών, άλλη μια εξάδα γαλλικών μαχητικών αναμένεται έως το τέλος του 2022 και η επόμενη το 2023.
Οπως είναι επόμενο, στην Τανάγρα επικρατεί ενθουσιασμός για το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά οι επιτελείς και οι ανώτατοι αξιωματικοί φροντίζουν να… προσγειώσουν τους πιλότους και τους τεχνικούς των Rafale. Επιδίωξή τους είναι να περάσουν και στους νεότερους πιλότους το μήνυμα ότι η αεροπορική βάση της Τανάγρας, συνεχίζοντας την παράδοση με τα Μirage, εξακολουθεί να είναι μια εντελώς διαφορετική βάση σε σύγκριση με τις άλλες της Αεροπορίας με βαρύ και σημαντικό έργο για την άμυνα της χώρας. Τα γαλλικά μαχητικά από την εποχή του 1975, όταν πρωτοπροσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα Μirage F1, πρόσφεραν ανέκαθεν υψηλή προστιθέμενη αξία στην αεροπορική κυριαρχία. Είναι φανερό ότι η προσθήκη των Rafale έχει ανησυχήσει τους γείτονες. Προσπαθούν να μην το δείχνουν, αλλά σε κάθε δήλωση εναντίον της Ελλάδας - προχθές και ο Ερντογάν - κάνουν και μια αναφορά για τα γαλλικά μαχητικά που απέκτησε η ΠΑ.
Το στοίχημα της ενσωμάτωσης.«Η Ελλάδα πετάει στο μέλλον» ήταν το μήνυμα του πιλότου προτού προσγειωθεί στην Τανάγρα, όμως οι επιτελείς της Αεροπορίας γνωρίζουν πως για να γίνει πράξη αυτό θα πρέπει τα Rafale να ενσωματωθούν πλήρως και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι τεράστιες δυνατότητές τους, όπως τα όπλα μεγάλης εμβέλειας (πύραυλοι Μeteor, Exocet). Εμπειροι αξιωματικοί τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και για τον νέο αρχηγό ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Υπό τις δικές του οδηγίες και κατευθύνσεις θα «τρέξει» όλη τη διαδικασία της ενσωμάτωσης του νέου οπλικού συστήματος. Αν τα Rafale αξιοποιηθούν ολοκληρωτικά και ενσωματωθούν στην αεράμυνα της Ελλάδας, τότε θεωρείται βέβαιο πως θα αποδείξουν στην πράξη την προσωνυμία τους ως «gamechangers». Γι' αυτό η Πολεμική Αεροπορία είναι αναγκαίο να αλλάξει, να προσαρμόσει και να βελτιώσει διαδικασίες ώστε να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο βαθμό το νέο της όπλο.
Ακόμη τα αεροσκάφη Rafale είναι μαχητικά 4,5 γενιάς. Ανάμεσα δηλαδή στην 4η και στην 5η γενιά. Γι' αυτό εκτιμάται πως αν τα αξιοποιήσουμε σωστά, τότε η Πολεμική Αεροπορία θα μπορέσει να προχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο στη νέα εποχή μαχητικών.
Αν μάλιστα τα συνολικά 24 Rafale που θα διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία έχουν σταθερά υψηλές διαθεσιμότητες και δεν παρουσιάζουν προβλήματα με τα ανταλλακτικά και τις συντηρήσεις - όπως συνέβη με τα Mirage -, τότε τα νέα μαχητικά έχουν όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν το νέο «ατού» της Ελλάδας στον αέρα.