Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι η δυσκολότερη περιοδεία της νέας υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ στον ενάμιση μήνα της μέχρι τώρα θητείας της. Η άπειρη Πράσινη επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συναντά σήμερα τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στην επίσκεψη γνωριμίας της στη Μόσχα δοκιμάζονται και τα όρια των διπλωματικών προσπαθειών να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ήδη επικίνδυνη όξυνση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
Η Μπέρμποκ μετέβη στη Μόσχα προερχόμενη από το Κίεβο. «Δεν μιλάμε για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», είπε η Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Γερμανία και Ουκρανία επιδιώκουν επανέναρξη συνομιλιών στο λεγόμενο «Πλαίσιο της Νορμανδίας», τις τετραμερείς συνομιλίες Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας που είχαν ξεκινήσει το 2015 με τη «Συμφωνία του Μινσκ» για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.
Από τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών με τη Ρωσία δεν περίμενε θεαματικά αποτελέσματα, παραδέχτηκε η Μπέρμποκ. Τόνισε ωστόσο ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. «Θα κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας», είπε η Μπέρμποκ, «έχουμε μεγάλη αναπνοή και δεν θα χάσουμε από το οπτικό πεδίο τις αξίες μας». Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε «πολύ υψηλό τίμημα», τόνισε η Μπέρμποκ. «Το εννοούμε πολύ σοβαρά» πρόσθεσε.
ΗΠΑ και Ευρώπη υπαναχωρούν από τη μεγαλύτερη απειλή προς τη Ρωσία που έχουν διατυπώσει μέχρι στιγμής. Η ιδέα να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift και να αποκοπούν έτσι από τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων δεν είναι πλέον προτεραιότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» που επικαλείται ανώνυμους κυβερνητικούς κύκλους. Αντ' αυτού προετοιμάζονται στοχευμένες κυρώσεις για τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.
Δεν είναι μόνον ο κίνδυνος απόσχισης του Ντονμπάς που επανέρχεται επικίνδυνα στο προσκήνιο με τη συγκέντρωση 100.000 ρώσων στρατιωτών στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα. Η Ουκρανία δέχτηκε εσχάτως μεγάλη επίθεση χάκερς, για την αντιμετώπιση της οποίας η Γερμανία προσέφερε συγκεκριμένη βοήθεια, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Κιέβου. «Από αυτήν τη συνεργασία μαθαίνουμε κι εμείς», είπε η Μπέρμποκ.
Εκτός της διπλωματικής στήριξης, η Ουκρανία θα προτιμούσε και την προμήθεια αμυντικών όπλων από τη Γερμανία. Ωστόσο, το Βερολίνο έχει και ιστορικούς λόγους να μη θέλει τη χρήση γερμανικών όπλων εναντίον Ρώσων, για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. «Συζητήσαμε το θέμα», είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, «γνωρίζουμε από πού και ποια όπλα θα προμηθευτούμε για την υπεράσπιση της χώρας». Η ουκρανική κρίση συμπαρασύρει και τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Οι Πράσινοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και η Χριστιανική Ενωση που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ενδεχόμενη επίθεση στην Ουκρανία θα φέρει το τέλος του αγωγού. «Τη στιγμή που θα κλιμακώσει η Ρωσία την επιθετικότητα, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει o Nord Stream 2», είπε ο Ομνιντ Νούριπουρ, μελλοντικός πρόεδρος των Πρασίνων. «Το τέλος του αγωγού θα είναι μία αποτυχημένη επένδυση οικονομικά αλλά μία επένδυση στην ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Ρόντεριχ Κιζεβέτερ του CDU.
Ο αγωγός Nord Stream 2 «επιτέλεσε την αποστολή του για τη Ρωσία πριν καν τεθεί σε λειτουργία, στόχος της Μόσχας και του Κρεμλίνου ήταν να διχάσει τη Δύση, να δημιουργήσει ένα ρήγμα στην Ευρώπη και τη Δύση», λέει ο Στέφαν Μάιστερ, διευθυντής του προγράμματος Διεθνής Τάξη και Δημοκρατία της «Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής» (DGAP). Aυτό έχει ήδη συμβεί στην Ευρώπη αλλά και εντός της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης αναμένει ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι «πάρα πολύ σοβαρή», είπε ο Σολτς μετά τη συνάντηση με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες στη Μαδρίτη.
Ταυτόχρονα ο γερμανός καγκελάριος τράβηξε φρένο στις πιέσεις για μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας που προωθούν χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τα περισσότερα εκ των 750 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο Σολτς, δεν έχουν αξιοποιηθεί.