«Οι προσευχές μας εισακούστηκαν. Ολοι οι όμηροι είναι ζωντανοί και ασφαλείς»: με αυτόν τον τρόπο ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, το αίσιο τέλος της 11ωρης ομηρείας τεσσάρων ανθρώπων, σε συναγωγή του Τέξας, από έναν άνδρα ο οποίος υποστήριζε πως είχε όπλα και εκρηκτικά, και αξίωνε να μιλήσει με μια γυναίκα που κρατείται σε ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ για «τρομοκρατικά γεγονότα» στο Αφγανιστάν.  

Η ομηρεία στη συναγωγή Μπεθ Ισραελ, στο Κόλεϊβιλ του Τέξας, ξεκίνησε στις 10.41 το πρωί του Σαββάτου, την ώρα της λειτουργίας του Σαμπάτ, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του Facebook. Ο εισβολέας πήρε ομήρους συνολικά τέσσερις ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ραβίνου, έπειτα από έξι ώρες ωστόσο άφησε ελεύθερο τον έναν. Προτού διακοπεί αιφνίδια η ζωντανή μετάδοση στο Facebook, ακουγόταν να φωνάζει ακατάληπτα πράγματα για τη θρησκεία και την αδελφή του και να λέει επανειλημμένως πως δεν ήθελε να πάθει κανένας κακό αλλά πως ο ίδιος πίστευε ότι θα πέθαινε. Οι πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει βρετανική προφορά επιβεβαιώθηκαν ουσιαστικά από τη μετέπειτα ανακοίνωση εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών πως ένας βρετανός πολίτης είχε χάσει τη ζωή του στο Τέξας: ο εισβολέας σκοτώθηκε κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές αρχές έπειτα από σχεδόν 11 ώρες ομηρείας στη συναγωγή.

Σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο, ο άνδρας υποστήριζε πως ήταν αδελφός της πακιστανής νευροεπιστήμονα Αάφια Σιντίκι, η οποία βαρύνεται με υποψίες διασυνδέσεων με την Αλ Κάιντα και καταδικάστηκε το 2010 σε 86 χρόνια φυλάκιση για απόπειρα δολοφονίας αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση στο Αφγανιστάν. Η Σιντίκι κρατείται σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, κάπου 25 χιλιόμετρα μακριά από το Κόλεϊβιλ, και ο εισβολέας αξίωνε την απελευθέρωσή της, δικηγόρος της ωστόσο διέψευσε ότι ήταν αδελφός της.  

«Τις επόμενες ημέρες θα μάθουμε περισσότερα για τα κίνητρα του απαγωγέα. Θέλω να είμαι όμως σαφής για όποιον σκοπεύει να διασπείρει μίσος – θα ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον αντισημιτισμό και ενάντια στην άνοδο του εξτρεμισμού σε αυτή τη χώρα» διαμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν: συναγωγές και εβραϊκοί θεσμοί έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας τους τα τελευταία χρόνια στα ΗΠΑ, έπειτα από μία σειρά επιθέσεων και επανειλημμένες απειλές για βία. Σύμφωνα με το FBI o δράστης της επίθεσης, την οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική πράξη», είναι ο Βρετανός Μαλίκ Φαϊζάλ Ακράμ.