Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με ένα ανοδικό ξέσπασμα-ανάσα και με τη βοήθεια ορισμένων blue chips και των τραπεζών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με κέρδη 1,63%, με το επενδυτικό κλίμα να δείχνει σημάδια βελτίωσης μετά τη συμφωνία της Alpha Bank για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings, ενώ οι εξελίξεις σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital και οι πιθανές αυξήσεις κεφαλαίων των Πειραιώς και Ελλάκτωρ του επόμενους μήνες αναμένεται να παίξουν τον δικό τους ρόλο στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα.
Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, θεωρείται η ανοδική κίνηση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση της Φουρλής (+4,88%), σημάδι ότι ορισμένοι επενδυτές προσδοκούν κέρδη από την επερχόμενη ανάκαμψη που ενισχύει τις κυκλικές μετοχές. Παράλληλα, τα κέρδη των Alpha Bank (+3,84%) και Μυτιληναίος (+3,23%), αλλά και η άνοδος άνω του 2% των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντη, Λάμδα, ΔΕΗ, Coca-Cola, Eurobank και ΟΛΠ, στήριξε την αγορά. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΧΑΕ, Jumbo, αλλά και η Aegean παρά το προχθεσινό ράλι. Ηπια ανοδικά έκλεισε η μετοχή των ΕΛΠΕ, που ανακοίνωσε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, παρά την κρίση λόγω COVID-19 και το ιστορικά δυσμενέστερο περιβάλλον διύλισης.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη 18μηνη επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, καθώς παραμένει ο στόχος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών κατά 32 δισ. ευρώ και η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών κόκκινων δανείων, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οπως αναφέρεται, η υλοποίηση του «Ηρακλή II» επείγει, γιατί η χώρα χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα ικανό να μεταφέρει στην πραγματική οικονομία τους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εν τω μεταξύ χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης (αλλά και παγκοσμίως) συνέχιζαν την άνοδό τους (στο 1,12% βρέθηκε η ελληνική 10ετία), ακολουθώντας την αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν σε ενδεχόμενη αντίδραση της ΕΚΤ στην άνοδο του κόστους δανεισμού.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Ο περιορισμός των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών αναμένεται να οδηγήσει σε «αλλαγή φάσης» τις διεθνείς αγορές τα επόμενα τρίμηνα, ευνοώντας τις «μετοχές ανάπτυξης» (growth stocks) έναντι των «μετοχών αξίας» (value stocks), εκτίμησε η UBS.
Η ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη θα αποτελέσουν τους καταλύτες των αγορών τα επόμενα τρίμηνα, ενώ το τέλος του κύκλου των χαμηλών/αρνητικών πραγματικών επιτοκίων και των πιστωτικών περιθωρίων θα σηματοδοτήσει και το τέλος της ώθησης των αγορών αποκλειστικά από τη ρευστότητα, η οποία είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στο «ράλι των πάντων» το προηγούμενο διάστημα. Η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των επενδυτών, που θεωρούν τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια ως τον ακρογωνιαίο λίθο του ράλι στις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου.
Μια μικρή αύξηση στα πραγματικά επιτόκια δεν αναμένεται να προκαλέσει πάντως μεγάλη ανησυχία, αλλά η σταδιακή μετάβαση από μια αγορά με κινητήρια δύναμη τη ρευστότητα σε μια αγορά που θα βασίζεται στην ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη θα γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν σταδιακά τη νομισματική τους στήριξη στις οικονομίες. Η ανάλυση παρόμοιων ιστορικών «αλλαγών φάσης», όταν οι οδηγοί ρευστότητας γίνονται ουδέτεροι από χαλαροί, υποδηλώνει ότι οι μετοχές ανάπτυξης θα υπεραποδώσουν.